ایران پرس: «جو بایدن» رئیس جمهور دموکرات آمریکا یک سال قبل در 20 ژانویه 2021 با وعده های بسیار و به ویژه معکوس کردن اقدامات «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جمهوری خواه پیشین این کشور کارخود را اغاز کرد.

اکنون با گذشت یک سال از ریاست جمهوری جو بایدن، میزان رضایت مردم آمریکا از عملکرد وی به پایین‌ترین سطح رسیده است و حتی دموکرات‌ها که هنوز از حامیان جدی بایدن به حساب می آیند، امیدی به پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری 2024 ندارند.

طبق یک نظر سنجی که توسط «مورنینگ کانسالت» صورت گرفته 56 درصد از آمریکایی‌ها می‌گویند که با عملکرد جو بایدن در حالی که او وارد دومین سال ریاست جمهوری خود می شود، مخالف هستند.

نتایج این نظرسنجی همچنین بیانگر آن است که رئیس جمهور فعلی آمریکا محبوبیت کمتری نسبت به سلف خود یعنی دونالد ترامپ در چهار سال پیش پیدا کرده و فقط 40 درصد از آمریکایی‌ها عملکرد بایدن در یک سال گذشته را تایید می کنند. در حالی که در زمانی که او در 20 ژانویه سال گذشته وارد کاخ سفید شد، میزان محبوبیت او در نظرسنجی «مورنینگ کانسالت» 50 درصد بود.

بایدن، دومین سال زمامداری خود را در حالی آغاز می کند که نرخ تورم در آمریکا در 43 سال گذشته بی سابقه بوده و به بیش از 6.8 درصد رسیده است.

بایدن در سخنرانی خود در 7 ژانویه 2022 در کاخ سفید گفت: "تورم در آمریکا همچنان مایه نگرانی است، اما راه مقابله با این مشکل عقب‌نشینی ازطرح‌های اقتصادی نیست."

جمهوری خواهان می‌گویند تورم زیاد این روز‌ها در آمریکا ناشی از برنامه‌ها و سیاست‌های هزینه بربایدن است. 

«تیم کِین» سناتور دموکرات از ایالت ویرجینیا، می گوید: "تورم یک موضوع واقعی است و ما باید به مقابله با آن برخیزیم."

بایدن با ارائه چند طرح برای ارائه کمک های مالی به خانوارهای آمریکایی و نیز افزایش مشاغل و بازسازی زیر ساخت ها که بیش از شش تریلیون دلار هزینه در بردارد درصدد احیای اقتصاد این کشور که در اثر همه گیری ویروس کرونا بشدت آسیب دیده برآمده است.

البته دولت بایدن به موفقیت هایی در زمینه کاهش بیکاری دست یافته است. در عرصه سیاست داخلی تلاش بایدن متمرکز بر اصلاح قوانین رای گیری بوده که البته به دلیل مخالفت جمهوری خواهان در سنا موفق نبوده و تحلیلگران آن را شکستی دیگر برای رئیس جمهور کنونی آمریکا می دانند.

از سوی دیگر دولت بایدن به رغم واکسیناسیون گسترده در یک سال اخیر اما در زمینه مهار همه گیری کرونا بویژه سویه اومیکرون راه حل وعملکرد رضایت بخشی از خود نشان نداده است. اکنون آمریکا با وضعیت وخیمی در زمینه مقابله با ویروس کرونا مواجه است و بالاترین درصد مبتلایان و مرگ و میر ناشی از آن را در جهان دارد.

در زمینه سیاست مهاجرتی نیز بایدن به رغم اینکه قول داده بود که سیاست های ترامپ در این باره را تغییر خواهد داد اما در عمل محدودیت ها باقی مانده و رفتارهای غیر انسانی با مهاجران غیر قانونی تداوم یافته و قصد ادامه ساخت دیوار مرزی را دارد.

در زمینه سیاست خارجی نیز تلاش بایدن متمرکز براحیای هم گرایی فرا آتلانتیکی بوده که در دوره ترامپ به دلیل سیاست های یک جانبه او دچار آسیب زیادی شده و به واگرایی بین امریکا و اروپا منجر گشته بود.

ازسوی دیگر روابط آمریکا با دو قدرت بین المللی رقیب یعنی چین و روسیه در یک سال اخیر روند نزولی و افزایش تنش ها را طی کرده است. دولت بایدن اتهامات زیادی را متوجه پکن کرده و بر سیاست مهار همه جانبه چین تاکید می کند.

روند افزایش تنش ها با روسیه به دلیل بحران اوکراین نیز سیر صعودی طی کرده و همین امر منجر به افزایش حضور نظامی آمریکا در اروپا شده است. اما فاجعه سیاست خارجی بایدن خروج مفتضحانه نظامی آمریکا از افغانستان در اوت 2021 بود که به نماد ضعف و افول قدرت آمریکا تبدیل شد.

ضمن اینکه دولت بایدن در برخورد با ایران و توافق هسته ای برجام به رغم وعده های قبلی عملا همان مسیر دولت ترامپ را ادامه داده است.واشنگتن درباره کره شمالی و متقاعد کردن آن برای از سرگیری گفت و گوها نیز دستاوردی نداشته است. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117