ایران پرس: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه همزمان با افزایش تنش ها با روسیه، تهدید کرد که اگر بلاروس اجازه حمله به اوکراین را از خاک خود بدهد، با پاسخ سریع و قاطع از سوی آمریکا و متحدانش مواجه خواهد شد.

«ند پرایس» مدعی شد: "ما هر کاری برای جلوگیری از حمله احتمالی روسیه به اوکراین انجام خواهیم داد."

این برای نخستین بار است که واشنگتن در مورد بحران ایجاد شده میان روسیه و اوکراین، بلاروس را به طور مستقیم تهدید می کند.

بلاروس در روزهای اخیر میزبان شمار قابل توجهی از نیروها و تجهیزات نظامی روسیه مانند سامانه های پدافند هوایی اس- 400 و هواپیماهای جنگنده سوخو- 35 بوده که برای برگزاری رزمایش مشترک وارد این کشور همسایه شمالی اوکراین شده اند.

با این حال واشنگتن و شرکایش در ناتو این تحرکات نظامی را به مثابه تمهیداتی برای حمله به اوکراین از خاک بلاروس تلقی کرده اند. همین مساله هشدار آمریکا به عنوان سرکرده ناتو به بلاروس را به دنبال داشته است.

البته تنش ها بین غرب و بلاروس در یک سال و نیم اخیر همواره رو به افزایش بوده است. بهانه فشارهای سیاسی و تحریمی آمریکا و اروپا علیه بلاروس، ادعای ناعادلانه بودن انتخابات ریاست جمهوری اوت 2020 و به رسمیت نشناختن «الکساندر لوکاشنکو» به عنوان رئیس جمهور قانونی این کشور است.

بلاروس که یکی از مهمترین همسایگان اروپایی روسیه محسوب می شود، پس از این انتخابات و انتخاب دوباره الکساندر لوکاشنکو گرفتار اعتراضات داخلی گسترده ای شد و مخالفان دولت، کناره گیری وی را از قدرت خواستار شدند. با این حال این اعتراضات که با حمایت گسترده غرب همراه بوده، راه به جایی نبرد.

لوکاشنکو بارها از توطئه های غرب علیه بلاروس خبر داده و آن را محکوم کرده است. بلاروس درمقابله با فشارهای مستمر سیاسی، اقتصادی و اکنون نظامی و امنیتی غرب که با هدف تضعیف این کشور انجام می گیرد، از حمایت های گسترده روسیه برخوردار است.

مسکو نیز از بلاروس در راستای کمک به یک دولت مخالف سلطه غرب و همچنین، مقابله با اهداف تهاجمی غربی ها حمایت می کند. مقامات ارشد روسیه به ویژه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری این کشور از نیات ناتو در راستای گسترش به سوی شرق با هدف مهار و تضعیف روسیه ، نگران هستند.

اکنون بحران اوکراین و ادعاهای مکرر غربی ها درباره قصد روسیه برای حمله به اوکراین، به محملی برای تشدید فشارها علیه مینسک تبدیل شده است.

درعین حال، واشنگتن بر شدت تهدیدات خود علیه روسیه افزوده است. «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه برای نخستین بار به طور مستقیم مساله تحریم شخص ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را در صورت حمله این کشور به اوکراین مطرح کرد.

البته بایدن با اعلام اینکه هیچ نیروی آمریکایی وارد اوکراین نخواهد شد، مدعی شد: "تصمیم برای قرار دادن نیروها در حالت آماده باش بالا، تحریک آمیز نبوده بلکه با هدف اطمینان دادن به متحدان آمریکا انجام گرفته است."

بایدن:هیچ نیروی آمریکایی وارد اوکراین نخواهد شد

نکته قابل توجه اینکه دبیر کل ناتو نیز موضع مشابهی گرفته است. «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو اعلام کرد، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیروی نظامی به اوکراین اعزام نخواهد کرد. «بوریس جانسون» نخست‌ وزیر بریتانیا نیز اعلام کرده که هیچ کشور عضو ناتو آماده استقرار نیروهای زیادی در اوکراین نیست.

«ریک گرنل» و «اندرو پیک» در یادداشتی در روزنامه وال استریت ژورنال نوشتند: "بحران کنونی آمریکا با روسیه بر سر اوکراین نتیجه منطقی سیاست شکست خورده دولت بایدن در اروپا و تمرکز نادرست روی اجماع اروپائیان است."

روسیه بارها ادعاها در مورد حمله به اوکراین را رد کرده و اعلام کرده که قصد حمله به هیچ کشوری را ندارد. مسکو همچنین هشدار داده است که اقدامات ناتو در نزدیکی مرزهایش تهدیدی برای امنیت ملی است و این حق را برای خود محفوظ می‌ دارد که نیروهایش را به دلخواه در قلمرو خود جابجا کرده و یا به کشورهای دوست مانند بلاروس گسیل نماید.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117