ایران پرس: وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد، واشنگتن به پیشنهادات مسکو درباره ارائه تضمین امنیتی پاسخ مکتوب داده است.

«آنتونی بلینکن» مدعی شد: "این پاسخ مکتوب مسیر رو به جلوی جدی دیپلماتیکی را تعیین می‌کند که روسیه باید آن را انتخاب کند. این سند نگرانی‌های ایالات متحده و متحدان ما و شرکای ما درباره اقدامات روسیه را شامل می‌شود که امنیت را تضعیف می‌کند."

 بلینکن با تأکید بر تداوم ارسال تسلیحات و کمک‌های نظامی به اوکراین، در ادامه گفت: "در این سند بر این مسئله تأکید شده که ناتو و آمریکا اعلام کرده‌اند،نسبت به اصل «سیاست درهای باز» متعهد خواهیم ماند. امکان کنار گذاشتن آن وجود ندارد. ما تصریح کردیم که اصول اساسی وجود دارند که از آن‌ها دفاع کرده و آن‌ها را برپا می‌داریم و حق حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین و حق هر کشور برای انتخاب تمهیدات و اتحاد امنیتی خود نیز شامل آن می‌شود."

 البته با توجه به گزارش پیشین شبکه «سی ان ان» پاسخ کتبی آمریکا بخش‌هایی که واشنگتن حاضر است با روسیه همکاری کند از جمله کنترل تسلیحاتی، شفافیت بیشتر و همچنین استقرار سیستم‌های موشکی را مشخص می‌کند. 

«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز روز چهارشنبه اعلام کرد، این سازمان نظامی، به پیشنهادات روسیه درخصوص تضمین امنیتی در شرق اروپا پاسخ مکتوب داده است.

به رغم اینکه یکی از مفاد درخواست‌های روسیه از آمریکا و ناتو کاهش حضور نیروهای این ائتلاف نظامی در شرق اروپا و اطراف مرزهای روسیه بود، استولتنبرگ اعلام کرد ناتو حضور در حوزه بالتیک و دریای سیاه را افزایش خواهد داد.

با توجه به اظهارات وزیر خارجه آمریکا و دبیر کل ناتو به نظر می رسد  پاسخ غرب به دو خواسته اصلی روسیه منفی است. در اواسط دسامبر 2021 و در میان افزایش تنش‌ها بر سر اوکراین، وزارت خارجه روسیه پیشنهاد ضمانت‌های امنیتی را مطرح کرد و از آمریکا و ناتو خواست آن‌ها را درنظر بگیرند. 

عضویت اوکراین در ناتو، خط قرمز امنیت ملی روسیه

مسکو همچنین اعلام کرد که یک پاسخ کتبی برای امضای ضمانت‌های امنیتی لازم است. مسکو بارها اعلام کرده که عضویت اوکراین همسایه غربی آن در ناتو خط قرمز امنیت ملی روسیه است و به هیچ وجه اجازه عملی شدن این امر را نخواهد داد.

در عین حال روسیه ادعاهای مکرر غربی ها درباره قصد مسکو برای حمله به اوکراین را رد کرده و اعلام کرده که قصد تهاجم به هیچ کشوری را ندارد. روسیه همچنین هشدار داده است که اقدامات ناتو در نزدیکی مرزهایش تهدیدی برای امنیت ملی است و این حق را برای خود محفوظ می‌دارد که نیروها را به دلخواه در قلمرو مستقل خود جابجا کند. 

پیش از این نشست های سه گانه ای بین روسیه و آمریکا، روسیه و ناتو و نیز نشست سازمان امنیت  و همکاری در اروپا برای گفت و گو بین طرفین در ژانویه 2022 برگزارشد. با این حال نتیجه کلی این نشست ها منفی بوده است و غربی ها همان موضع قبلی خود را تکرار کرده و با خواسته روسیه در باره عدم گسترش ناتو به سوی شرق مخالفت کرده اند.

هم چنین ناتو به بهانه حمله احتمالی روسیه به اوکراین اقدام به استقرار نیرو و تجهیزات نظامی در شرق اروپا به ویژه کشورهای همسایه اوکراین و روسیه و نیز در دریای بالتیک و دریای سیاه کرده که عملا این اقدام، به معنای محاصره و مهار نظامی روسیه به شمار می آید.

«آندری کورتونف» کارشناسی روسی می گوید: "کمتر کسی می تواند از نتیجه مذاکرات اخیر بین روسیه و غرب متعجب شود که در آن ناتو، به نمایندگی از ایالات متحده و متحدان اروپایی آن، درخواست های روسیه برای بستن درهای ناتو به روی اعضای جدید اروپای شرقی و بازگرداندن زیرساخت های نظامی آن را رد کرد."

بدین ترتیب موضع غیر سازنده و جنگ طلبانه ناتو و آمریکا و پاسخ های منفی این دو به خواسته های منطقی روسیه ، چشم انداز تقابل بین روسیه و ناتو در اروپا را بیش از پیش پر رنگ کرده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117