ایران پرس: رئیس جمهور مکزیک با انتقاد از تحریم‌های آمریکا علیه کوبا، آن‌ها را نوعی «سیاست نسل کشی»علیه این کشور عنوان کرد.

«آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» گفت: نحوه رفتار آمریکا با کوبا وجهه بدی به این کشور داده است و واشنگتن باید به تحریم‌ها علیه این کشور پایان دهد.

اوبرادور افزود: تمایل دارم هیچ مانعی (علیه کوبا) وجود نداشته باشد، زیرا این موانع می‌تواند حقوق بشر را نقض کند. این سیاست دوران قرون وسطی است و در زمان حال هیچ سودی ندارد. باید بین ملت‌های منطقه ما، برادری و اخوت وجود داشته باشد.

رئیس جمهور مکزیک که بار‌ها از آمریکا خواسته تا تحریم‌ها علیه کوبا را بردارد‏، پیشتر اعلام کرده بود در نشست سازمان کشورهای آمریکایی به میزبانی واشنگتن که قرار است این ماه برگزار شود، در صورتی که همه کشور‌های منطقه حضور نداشته باشند، شرکت نخواهد کرد.

اوبرادور که یک چپ گرا است گفته است که می خواهد همه کشورهای منطقه دعوت شوند. مشخص نیست که آیا ایالات متحده از کوبا و ونزوئلا دعوت خواهد کرد.

انتقاد شدید بالاترین مقام مکزیک که از کشورهای مهم و تاثیر گذار آمریکای لاتین محسوب می شود از تحریم های طولانی و ضد انسانی ایالات متحده علیه کوبا نشان دهنده این امر است که حتی کشوری که در همسایگی جنوبی آمریکا قرار داشته و روابط بسیار گسترده اقتصادی و تجاری با آن دارد نیز منتقد تند و صریح سیاست های واشنگتن است.

نکته قابل اینکه رئیس جمهور مکزیک در ژوئیه 2021 نیز با انتقاد شدید ازمحاصره غیر انسانی آمریکا علیه کوبا اعلام کرد، کشورش بدون توجه به تحریم‌های واشنگتن، به هاوانا کمک‌های انسانی می‌فرستد. اظهارات ابرادور پس ازآن مطرح شد که برخی رسانه‌های غربی درباره ارسال سوخت و ارائه دیگر کمک‌های انسان‌دوستانه مکزیک به کوبا جنجال به راه انداختند.

آمریکا بیش از شش دهه است که کوبا را به بهانه‌های واهی تحت شدیدترین تحریم ها قرار داده است. نخستین تحریم های اقتصادی واشنگتن علیه هاوانا، درفوریه 1962 با امضای«جان اف. کندی» رئیس جمهوری وقت آمریکا اجرا شد.

«میگوئل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا اقدامات آمریکا دردوره زمامداری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا با اعمال تحریم ها واکنون دردوره ریاست جمهوری جو بایدن با حمایت از ناآرامی های داخلی درکوبا را گامی برای نابود ساختن انقلاب کوبا دانسته و آن را محکوم کرده است. 

«میگوئل دیاز کانل» همزمان با برگزاری مراسم مردمی در نقاط مختلف کوبا علیه تحریم های اقتصادی تجاری آمریکا، در صفحه توئیتر خود نوشت: "60 سال مقاومت را سپری کردیم و از مطالبه خود برای پایان دادن به این سیاست وحشتناک و منسوخ خسته نمی شویم."

دولت هاوانا، آمریکا  را عامل تشدید فشارهای اقتصادی با هدف فلج کردن اقتصاد کوبا و گسترش نارضایتی داخلی دراین کشور می داند و بارها در سازمان ملل این مساله را مطرح ساخته است.

با این حال کوبا بیش از 60 سال است که در مقابل اقدامات ضد انسانی وغیرقانونی واشنگتن به خوبی مقاومت کرده است. موضع خصمانه واشنگتن علیه هاوانا، با انتقاد نهادهای بین المللی مواجه شده است.

سازمان ملل متحد، در چند دهه اخیر در قطعنامه‌های متعدد از آمریکا خواسته است به تحریم‌ و محاصره اقتصادی کوبا پایان دهد، اما آمریکا با بی توجهی کامل به این خواسته جهانی همواره برتداوم فشارها علیه کوبا تاکید ورزیده است.

شماری از کارشناسان سازمان ملل متحد در گزارشی در اوت 2020 با انتقاد از تحریم‌های آمریکا علیه شهروندان کوبا دربحبوحه همه گیری کرونا در این کشور تاکید کردند: این تحریم‌ها به بهانه حمایت از حقوق بشر، در واقع در حال کشتن مردم است و آن‌ها را از حقوق اساسی خود ازجمله مراقبت‌های بهداشتی، تهیه مواد غذایی و زندگی محروم می‌کند. هدف واقعی آمریکا از تهدیدات بی سابقه و تشدید فشارهای مالی و اقتصادی علیه کوبا، تضعیف هر چه بیشتر دولت چپگرای این کشور و درنهایت براندازی آن است.

با این حال این سیاست واشنگتن با مخالفت ها و محکومیت های زیادی در سطح جهانی ونیز در آمریکای لاتین مواجه شده است. آمریکا در چارچوب دکترین مونرو که طبق آن آمریکای لاتین را حوزه نفوذ انحصاری خود تلقی می کند، همواره به دخالت در امور داخلی کشورهای این منطقه به ویژه کوبا پرداخته و تلاش مستمری برای براندازی و سرنگونی دولت هاوانا صورت می دهد.

این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرانه آمریکا محسوب می شود. بااین حال اعمال این رویکرد در قبال کوبا با شکستی آشکار مواجه شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117