ایران پرس: سرانجام پس از مدت‌ها انتظار، پاپ فرانسیس، رهبر کلیسای کاتولیک برای عذرخواهی به دلیل نقش این کلیسا در یکی از سهمگین‌ ترین تراژدی‌های انسانی در کانادا، راهی این کشور شد.

طی ماه های گذشته کشف گورهای جمعی و پیدا شدن اجساد صدها کودک در کانادا، موضوع کشتار بومیان و تبعیض نژادی را در این کشور بیش از پیش آشکار کرده است.

ابعاد این فاجعه انسانی سبب موضع گیری فعالان جامعه مدنی کانادا، مقامات سیاسی و نمایندگان افکارعمومی خارج از کانادا شد به طوری که «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا بی توجه به نقش دولت این کشور، کلیسا را مقصر این کشتار معرفی کرد و از پاپ خواست برای عذرخواهی از طرف کلیسای کاتولیک، به کانادا سفر کند.

پاپ برای عذرخواهی راهی کانادا شد

کلیسای کاتولیک کانادا با حمایت و همکاری دولت این کشور، برای دهه های طولانی، کودکان بومی را به زور از خانواده ها جدا می کرد و به مدارس شبانه روزی می فرستاد. این مدارس از سال های دهه 1840 تا دهه 1990 توسط کلیساها اداره می شدند.

کانادا گورستان کودکان بومی؛ کشف ده‌ها گور بی‌نشان دیگر

هدف از این کار، جذب کودکان بومیان در جامعه سفید پوست کانادا بود. این کودکان عمدتا در مراکز شبانه روزی در معرض بدرفتاری، تجاوز و سوء تغذیه قرار می گرفتند به طوری که بسیاری از آنها شرایط سخت را تاب نمی آوردند و جان می سپردند. بسیاری از آنان نیز به دلایل مختلفی کشته می شدند.

این در حالی بود که نه دولت و نه مدارس، نام دانش آموزان فوت شده را ثبت نمی کردند و خانواده هایشان را نیز از مرگ فرزندان مطلع نمی ساختند. بسیاری از این کودکان جان باخته یا کشته شده، در گورهای بی نام ونشان دفن می شدند.

جنجال بر سر فجایع رخ داده در این مدارس، در سال 2021 با کشف باقیمانده اجساد 215  کودک در مکان یک مدرسه شبانه روزی بومیان در استان بریتیش کلمبیا در غرب کانادا آغاز شد.

ابعاد این فاجعه انسانی تاحدی بود که هیات «حقیقت و آشتی» آن را نسل کشی فرهنگی نامید. این هیات اعلام کرد که سیستم مدارس شبانه روزی با قتل عام فرهنگی، خانواده های بومیان کانادا را دچار زخم هایی کرده است که از نسلی به نسل دیگر منتقل خواهد شد.

در روزهای نخست افشای اخبار مربوط به نسل کشی کودکان بومیان در کانادا، مسئولین کلیسای کاتولیک حاضر نشدند بابت آن عذرخواهی کنند. هر چند که پاپ فرانسیس در اولین واکنش به این فاجعه گفت که از این حادثه بسیار رنجیده و شوکه شده است. با این حال، این اظهارات نتوانست درد و رنج بومیان کانادا را التیام بخشد. 

اما با گذشت زمان و آشکارتر شدن عمق فاجعه، سرانجام پاپ فرانسیس اعلام کرد که به دلیل رفتار «تعدادی از کاتولیک ها» متاسف شده و قصد دارد به کانادا سفر کند.

اکنون پس از ماه ها انتظار، رهبر کاتولیک های جهان به کانادا سفر کرده است. وی قرار است در این سفر برای بازماندگان بومیان قربانی جنایات مدارس مسیحی کانادا سخنرانی و از آنها عذرخواهی کند.

پاپ فرانسیس سفر خود را «توبه‌ آمیز» و به تاوان نقش مبلغان کلیسای کاتولیک در همسان‌ سازی اجباری چند نسل از کودکان بومی کانادا توصیف کرده است.

«جورج آرکاند جونیور» رئیس بزرگ کنفدراسیون پیمان شش قوم اولیه کانادا ابراز امیدواری کرد که با عذرخواهی پاپ، آنها بتوانند سفر خود برای بهروزی و شفا از رنج‌ها را آغاز کنند و آن شرایطی که سالیان سال علیه مردمان بومی وجود داشته است، تغییر کند.

سفر پاپ به کانادا و اذعان به ستم صورت گرفته و طلب بخشش وی اگر چه بخشی از خواسته بومیان این کشور است، اما مسئولیت دولت کانادا را دراین موضوع کاهش نمی دهد.

مسلما امکان چنین نسل کشی گسترده کودکان بومیان برای قریب به یک قرن بدون اطلاع مقامات دولتی در کانادا وجود نداشته است. از این رو، دولت کانادا نیز به اندازه مقامات کلیسای کاتولیک در این فاجعه عظیم انسانی مقصر شناخته می شوند. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117