ایران-پرس: آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در یک کنفرانس خبری با همتای فیلیپینی خود در شهر مانیل به اتهام زنی علیه چین پرداخته و مدعی شدن که پکن نباید مذاکرات بر سر موضوعات مهم جهانی را به گروگان بگیرد.

بلینکن واکنش به اقدامات اخیر پکن گفت: «ما نباید به دلیل اختلافات بین کشورهایمان، همکاری در مورد مسائل حائز نگرانی جهانی را به گروگان بگیریم.»

وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: «ما به دنبال تنش زدایی هستیم و فکر می‌کنیم که گفت‌وگو عنصر بسیار مهمی برای این امر است»

اشاره بلینکن به اقداماتی است که چین در پی تشدید بی سابقه تنش ها بین دو کشور اتخاذ کرده است. نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا چند روز پیش در اقدامی ستیزه جویانه با بی اعتنایی به مخالفات شدید چین به جزیره تایوان سفر کرد. چین تایوان را بخشی از خاک خود می‌داند و سازمان ملل نیز این امر را به رسمیت می‌شناسد.

این اتفاق خشم شدید پکن و اقدامات تلافی‌جویانه متعاقب این کشور از جمله تحریم پلوسی و خانواده وی و قطع روابط در چند حوزه مهم در پی داشت.در واقع تحولات اخیر سبب شده‌اند که روابط آمریکا و چین به بدترین سطح خود در سال‌های اخیر تنزل پیدا کند.

چین روز پنج‌شنبه رزمایش‌های نظامی گسترده‌ای در اطراف تایوان آغاز کرد و روز جمعه ارتباطات خود را با آمریکا در چند حوزه حیاتی، از جمله مسائل نظامی، مبارزه با جرائم فرا ملی و مواد مخدر و همکاری در حوزه مقابله با بحران آب و هوایی، به عنوان اقدامی تلافی جویانه به دلیل  سفر پلوسی به تایوان، قطع کرد.

این اقدامات تلافی جویانه واکنش منفعلانه واشنگتن را در پی داشته است و اظهارات اخیر بلینکن نیز در همین راستا صورت گرفته است. درواقع آمریکا بر این گمان است که در در مناقشه با چین حد و مرزها و خطوط قرمز را واشنگتن باید تعیین کند.

بدین ترتیب در حالی که بسیاری از کشورهای جهان اقدام پلوسی در سفر به تایوان را اقدامی تحریک آمیز و غیر ضروری دانسته اند اما دولت بایدن و کنگره آمریکا به حمایت از آن برخاسته و این سفر را اقدامی در تعارض با سیاست چین واحد که واشنگتن در ظاهر خود را پایبند آن اعلام کرده نمی دانند.

در حالی که چین سفر پلوسی به تایوان آن را بازی با آتش اعلام کرده ودر باره پیامدهای غیر قابل پیش بینی آن از قبل هشدار داده بود. «وانگ یی» وزیر خارجه چین همزمان با این سفر با انتشار بیانیه‌ای با اشاره به تعهد آمریکا از سال ۱۹۷۹ به نداشتن هیچ روابط رسمی با تایوان، گفت: «طرف آمریکایی به قول خود در مورد موضوع تایوان خیانت کرده و واشنگتن بزرگترین مخرب صلح و ثبات تنگه تایوان است.»

اکنون چین سلسله اقداماتی را در عرصه های مختلف سیاسی ، دیپلماتیک ، امنیتی ، نظامی آب و هوایی و سایر موارد در واکنش به اقدامات خصمانه آمریکا کلید زده است که واشنگتن هیچ گاه گمان انجام این گونه اقدامات را از سوی پکن نداشته است.

به همین دلیل بلینکن اعلام کرد که به رغم اتخاذ اقدامات تلافی جویانه از سوی چین، به وانگ یی همتای چینی خود روز جمعه گفته است که واشنگتن نمی‌خواهد اوضاع را تشدید کند.این ادعای بلینکن با سیاست ها و اقدامات آمریکا در قبال چین و به ویژه مساله بسیار حساس تایوان که برای دولت پکن اهمیتی حیاتی دارد در تعارض قرار دارد . موضع و اقدامات واشنگتن درمساله تایوان اساسا صداقت آمریکایی ها درقبال چین را زیر سئوال می برد.

چین که تایوان را بخشی جدایی ناپذیر از خاک خود می‌داند در واکنش به سفر نانسی پلوسی، بزرگترین رزمایش در تاریخ خود را در اطراف این جزیره از روز پنجشنبه آغاز کرد که تا روز یکشنبه ادامه خواهد داشت. هم چنین مقامات ارشد نظامی چین به چندین تماس همتایان آمریکایی خود از وزارت دفاع و ستاد مشترک ارتش آمریکا پاسخی نداده‌اند و به آن بی اعتنایی کرده‌اند.

این مسائل نشان می دهد که پکن رویه مماشات و نادیده گرفتن منافع و ملاحظات خود از سوی واشنگتن را از این پس با واکنش های جدی پاسخ خواهد داد و به عبارت دیگر بعد از این باید منتظر اتخاذ رویکردی جدید از سوی پکن در قبال اقدامات خصمانه واشنگتن بود. به ویژه اینکه آمریکا در دور زمامداری جو بایدن رویکردی تهاجمی علیه چین در عرصه های مختلف در پیش گرفته و با تشکیل ائتلاف های منطقه ای مانند کواد و آکوس به دنبال مهار چین در منطقه ایندوپاسیفیک ونیز مقابله با پیشرفت های اقتصادی، تجاری و تکنولوژیک چین از طریق اعمال انواع تحریم ها و ممنوعیت ها است.ضمن اینکه آمریکا به همراه اروپا روند مداخله در امور داخلی چین را تشدید کرده است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116