ایران پرس: سخنگوی کاخ سفید روز سه شنبه اعلام کرد که تصمیم «جو بایدن» مبنی بر عدم معرفی روسیه به عنوان کشور حامی تروریسم قطعی است.

«کارین ژان پی یر» تصریح کرد: "این راه، قوی ترین و موثرترین راه برای حرکت به جلو نیست."

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه گفت: "روسیه نباید به عنوان کشور حامی تروریسم معرفی شود."

سخنگوی کاخ سفید با اشاره به صادرات مواد غذایی و حرکت کشتی ها از طریق دریای سیاه گفت: "معرفی روسیه به عنوان کشور حامی تروریسم می تواند پیامدهایی بر صادرات مواد غذایی داشته باشد."

«ودانت پاتل» معاون سخنگوی خارجه آمریکا می گوید: معرفی روسیه به عنوان کشور حامی تروریسم بر صادات مواد غذایی تاثیر منفی خواهد گذاشت.

موضع بایدن در عدم معرفی روسیه به عنوان کشور حامی تروریسم در تعارض با موضع کنگره آمریکا در این زمینه است. کنگره از ابتدای جنگ اوکراین روند فزاینده برخورد با روسیه را در پیش گرفته و در موارد مختلف خواهان تشدید فشارها علیه مسکو از جمله با اعمال انواع تحریم ها و نیز درخواست جدی در باره حامی تروریسم اعلام کردن روسیه بوده است.

سنای آمریکا در اواخر ژوئیه 2022 به اتفاق آرا قطعنامه غیرالزام‌آوری را تصویب کرد که در آن از «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه خواسته شد تا روسیه را به واسطه اقداماتش در چچن، گرجستان، سوریه و اوکراین به‌عنوان حامی تروریسم معرفی کند.

صدور این قطعنامه توسط سنا، با هدف اعمال فشار بیشتر به دولت بایدن برای مقابله با مسکو صورت گرفت. پیشتر «جو ویلسون» نماینده جمهوری‌خواه کارولینای جنوبی و «تد لیو» نماینده دموکرات کالیفرنیا قطعنامه‌ای مشابه در مجلس نمایندگان ارائه کرده و خواستار تروریستی شناخته شدن دولت روسیه شده بودند.

طبق قوانین آمریکا، تعیین و معرفی یک کشور به عنوان حامی تروریسم در اختیار وزارت امور خارجه است. اختلاف نظر مقام‌های آمریکا با وجود تصویب قطعنامه مجلس سنا مبنی بر «حامی تروریسم» خواندن روسیه و فشار بر وزارت امور خارجه آمریکا برای قانونی خواندن این مصوبه و مقاومت آنتونی بلینکن نسبت به آن، ادامه دارد، اما روسیه هشدار داده که چنین امری به معنای قطع کامل روابط واشنگتن و مسکو خواهد بود.

البته اقدام کنگره آمریکا در راستای خواسته «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین است که بارها در طول جنگ اوکراین خواهان حامی تروریسم اعلام کردن روسیه شده است. مسلما تحقق این امر یعنی حامی تروریسم اعلام شدن روسیه از جانب دولت آمریکا تبعات و پیامدهای متعددی برای مسکو به همراه خواهد داشت.

دلایل بایدن در مخالفت با معرفی روسیه به عنوان کشور حامی تروریسم

یکی از پیامدهای این امر توقف هر گونه همکاری و یا مساعدت بین آمریکا و روسیه از جمله در زمینه هایی خواهد بود که حتی تاکنون کما بیش استمرار داشته است. ضمن اینکه دولت بایدن نخواهد توانست هیچ گونه توافقی و یا کمکی در زمینه های مرتبط با فعالیت های تجاری و اقتصادی روسیه مانند مساله صادرات محصولات غذایی استراتژیک و یا کود شیمیایی این کشور داشته باشد.

دلیل دیگر مخالفت دولت بایدن درباره حامی تروریسم اعلام کردن روسیه این است که چنین اقدامی مذاکرات آینده با مسکو را بسیار دشوار و پیچیده می‌کند.

نکته مهم اینکه اختلاف بر سر حامی تروریسم اعلام کردن روسیه بین کاخ سفید و کنگره نمایانگر تشدید شکاف ها بین دو قوه مجریه و مقننه ایالات متحده و به نوعی نماد عدم انسجام داخلی در آمریکا در عرصه سیاست خارجی است.

مثال بارز این امر مخالفت جو بایدن با سفر «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان بود. با این حال نانسی پلوسی بی اعتنا به تبعات و پیامدهای مخاطره آمیز این اقدام، در نهایت به تایوان سفر کرد اقدامی که خشم چین را بر انگیخت و منجر به اقدامات تنبیهی پکن علیه آمریکا شد.

ضمن اینکه این سفر به منزله آغازی برای تشدید کنش های نظامی چین علیه تایوان شد که تاکنون نیز کما بیش ادامه یافته و دشواری های زیادی را برای تایپه پدید آورده است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117