ایران‌پرس: با گذشت حدود یک هفته از مراسم تحلیف «لولا داسیلوا» رییس جمهوری جدید برزیل، طرفداران «ژابیر بولسونارو» رییس جمهوری پیشین این کشور به ساختمان‌های کنگره ملی، دیوان عالی و کاخ ریاست جمهوری برزیل حمله کردند.

به دنبال این حمله، نیروهای امنیتی برزیل دستکم 150نفر از هواداران بولسونارو را که در حمله به ساختمان‌های دولتی دست داشتند، بازداشت کردند. در پی این اتفاقات، داسیلوا که به ایالت سائوپائولو سفر کرده بود با صدور فرمانی،4 وضعیت اضطراری اعلام و نیروهای امنیتی را مسئول بازگرداندن آرامش به برازیلیا پایتخت برزیل کرد.

در انتخابات برزیل که در دو مرحله برگزار شد؛ داسیلوا توانست با کسب بیش از 60 میلیون رأی، «بولسونارو» را شکست دهد و پس از وقفه ای چند ساله برای سومین بار رییس جمهوری برزیل شود.

بحران در برزیل

اما پیروزی داسیلوا با سکوت «ژائیر بولسونارو» رئیس جمهوری برزیل روبه‌رو شد. وی از اعتراف به شکست مقابل رقیبش « داسیلوا»، امتناع کرد؛ موضوعی که باعث شد طرفدارانش در خیابان‌‌های شهر برزیل تظاهرات کنند، جاده‌‌ها را ببندند، دسترسی به فرودگاه بین‌المللی سائوپائولو را محدود کرده و کشور را با بحران روبه رو کنند.

داسیلوا در این زمینه گفت: بولسونارو هنوز شکست خود را به رسمیت نمی‌شناسد و به ترغیب فاشیست‌ها در خیابان‌ها ادامه می‌دهد.

اگرچه بولسونارو نتیجه انتخابات را نپذیرفت اما روند انتقال قدرت در این کشور شروع شد و با برگزاری مراسم تحلیف، رسما داسیلوا قدرت را در این کشور به دست گرفت. اما بولسونارو حتی در مراسم تحلیف داسیلو شرکت نکرد و به فلوریدای آمریکا رفت.

آشوب در برزیل

«توماس ترومن» تحلیلگر سیاسی در این زمینه گفت: بولسونارو از دو ماه آینده استفاده می‌‌کند تا دولت لولا را از همان آغاز دچار مشکل کند.

اگر چه با پیروزی داسیلوا جناح راست حاکم شکست سنگینی خورد اما آنان همچنان خواستار حفظ قدرت هستند. بولسونارو که از ابتدای ریاست جمهوری در برزیل به ترامپ برزیل مشهور است اکنون نیز همان رویه را در پیش گرفته است و با حمایت های مستقیم و غیرمستقیم آمریکا، در تلاش برای پس گرفتن قدرت برزیل است.

در واقع شکست بولسونارو آخرین امید مقامات آمریکا را درآمریکای لاتین بر باد داده است. آمریکا طی سال های اخیر در تلاش بوده است سلطه خود را بر کشورهای آمریکای لاتین از طریق حمایت از جریان های راستگرایانه تقویت کند. اما با پیروزی جناح چپ در اغلب کشورهای منطقه، اکنون آمریکا نفوذ خود را تضعیف شده می بیند. 

همزمان، پیروزی داسیلوا در برزیل به معنای گسترش حضور قدرت‌های چپگرا در اقتصادهای برتر آمریکای لاتین و همگرایی بیشتر این کشورها در راستای اهداف عدالت خواهانه توصیف شده است. 

«وینیسیوس دو کاروالو» استاد مطالعات برزیل و آمریکای لاتین در کینگز کالج لندن می گوید: برزیل یک کشور مهم از حیث اقتصادی و سیاسی است و در نتیجه، پیروزی چپگرایان در این کشور، وضعیت شکننده ای را برای راست افراطی به همراه می آورد.

اکنون حمله طرفداران بولسونارو به نهادهای دولتی در برزیل نشان دهنده عزم بیش از پیش آنها در تصاحب دوباره قدرت و نادیده گرفتن دموکراسی به شمار می آید؛ موضوعی که داسیوا پیش از این در مورد آن هشدار داده بود. وی چندی پیش گفت: با این که بولسونارو را شکست دادیم، اما ایدئولوژی راست افراطی او هنوز زنده مانده است و باید آن باورها را نیز شکست دهیم.

موضوعی که با توجه به اتفاقات رخ داده در حمله به نهادهای قدرت در برزیل، چندان ساده و بدون تنش نخواهد بود. 

بیشتر بخوانید: 

یورش هواداران بولسونارو به کاخ ریاست جمهوری برزیل

بحران در برزیل
آشوب در برزیل