ایران پرس - مجلس سنای افغانستان در اعتراض به عملی نشدن تعهدات آمریکا وسازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در حمایت از نیروهای امنیتی افغان، لغو پیمان امنیتی واشنگتن با کابل را خواستار شد.

«فضل هادی مسلم یار» رییس مجلس سنای افغانستان در نشست روز یکشنبه این نهاد با اعلام این درخواست از همکاری نکردن آمریکا با نیروهای امنیتی افغانستان به شدت انتقاد کرد.

چالش افغانستان با بدعهدی آمریکا و ناتو

در چارچوب پیمان امنیتی امریکا و افغانستان، واشنگتن و سازمان ناتو تعریف جدیدی از ماموریت نیروهای نظامی خود در افغانستان ارائه کردند که عمدتا بر آموزش و حمایت از نیروهای نظامی افغانستان بخصوص در زمان عملیات استواراست، اما در عمل نه تنها امریکا و ناتو به این تعهدات خود نیز عمل نمی کنند بلکه اخیرا فرمانده سازمان پیمان اتلانتیک شمالی ناتو اعلام کرد که نیروهای این سازمان برای تامین امنیت انتخابات افغانستان هیچ مسئولیتی ندارند.

نیروهای امریکایی نیز دخالتی در این امر نداشته اند به همین دلیل از دیدگاه نمایندگان مجلس سنای افغانستان پیمان امنیتی این کشور با امریکا عملا موضوعیت خود را از دست داده است ودولت کابل باید لغو آن را اعلام کند. 

دلایلی که نشان می دهد ادامه خشونت ها در افغانستان جزو اهداف بلند آمریکا و ناتو است

از دیدگاه مقامات دولت افغانستان اعلام بی تفاوتی ناتو و امریکا در قبال امنیت افغانستان اعلام این پیام به گروههای خشونت طلب و تروریست در افغانستان است که نیروهای خارجی برای مقابله با انها وارد عمل نخواهند شد و آنان نیز در هفته های اخیر حملات خود را ضد مراکز ثبت نام برای انتخابات افزایش داده اند، این بدان معنا است که امریکا و ناتو خواهان ادامه خشونت های خونین در افغانستان هستند.

موضوعی که «ضمیر کابلوف» نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان در مورد پیامدهای طولانی تر شدن جنگ افغانستان به امریکا هشدار داد.    

«وحید مژده» کارشناس مسایل سیاسی می گوید:

"مردم افغانستان براین باورند که «دست‌های خارجی» برای تحکیم موضع گروههای  تروریستی از جمله داعش در این کشور دخالت دارند که توسط بالگردهای ناشناس انتقال داده می‌شوند."

وقتی آمریکا نیروهای خود را در سال 2001 به افغانستان اعزام کرد هدف اصلی آن‌ها از بین بردن تنها گروه تروریستی در این کشور یعنی القاعده بود اما 17 سال گذشته و اکنون بیش از 20 گروه تروریستی در افغانستان حضور دارند.

پیامد حضور نظامی 17 ساله آمریکا در افغانستان

با نزدیک شده به دو دهه جنگ افغانستان پس از حمله امریکا به آن کشور در سال 2001، بحران افغانستان در حال تبدیل شدن به طولانی ترین جنگ داخلی در جهان است که پیامدهای غیر قابل جبرانی همچون آواره شدن بیش از یکصد هزار نفر تنها در پنج ماه اخیر و از بین رفتن زیر ساختهای اقتصادی و کشاورزی، غارت منابع معدنی و افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر در پی دارد.

وضعیتی که با شعارهای امریکا در زمان اشغال افغانستان مبنی بر ایجاد رفاه عمومی و حل مشکلات اقتصادی این کشور کاملا مغایرت دارد.

«سید یاسین قنبری» کارشناس مسایل سیاسی می گوید:

"با توجه به شرایط افغانستان امریکا درعرصه امنیت هیچ دست آوردی نداشته است. علاوه بر آن طی هفده سال حضور نظامی امریکا نه تنها وضعیت اقتصادی وخیم تر شده بلکه سرمایه ها وجوانان از کشور خارج شده و بسیاری از شرکتهای تجاری به خصوص در کابل، هرات و سایر شهرهای بزرگ تعطیل شده اند."

در هر حال، هدف امریکا از امضای پیمان امنیتی با افغانستان تثبیت و به اصطلاح رسمیت بخشیدن به حضور نظامی خود در این کشور و در اختیار داشتن پایگاههای نظامی است که این کشور را به بزرگترین پایگاه نظامی امریکا در منطقه تبدیل کرده است، وضعیتی که ادامه بحران و خشونت در افغانستان آنرا توجیه و تقویت می کند.

نویسنده: مجید وقاری

134/116

بیشتر بخوانید:

کرزی خطاب به آمریکا: افغانستان، میدان تقابل قدرت‌ها نسیت

گاردین: سردرگمی آمریکا در افغانستان

انتقاد کرزی از راهبرد آمریکا در افغانستان

چالش افغانستان با بدعهدی آمریکا و ناتو