ایران پرس - اقدام امریکا و ترکیه به افزایش تعرفه‌ها برای برخی کالاهای یکدیگر و تنش های دیپلماتیک میان دو کشور بر سر سرنوشت «اندرو برانسون»، کشیش آمریکایی که در سال 2016 در ترکیه بازداشت شده، ضربه سنگینی به «لیر» پول ملی ترکیه وارد کرده است.

به گفته برخی اقتصاددانان روس، کاهش ارزش لیر ترکیه در نهایت ممکن است بر ارزش «یورو» در اروپا و «روبل» روسیه تاثیر منفی بگذارد.

«والری وایزبرگ»، تحلیلگر اقتصادی و از مدیران شرکت سرمایه گذاری ریجن در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک گفت: تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری امریکا به دو برابر کردن تعرفه های فولاد و آلومینیوم ترکیه تیری بود که به بدنه اقتصاد این کشور وارد شد.

وی افزود: این اقدام، قدرت پرداخت ترکیه را نسبتا تضعیف کرده است، امریکا قبلا یکی از بزرگترین خریداران محصولات فلزی ترکیه بود، عدم توانایی آنکارا در صادرات فولاد و آلومینیوم به امریکا توازن مالی ترکیه را بیش از پیش بر هم زده و پول ملی این کشور را در وضعیتی آسیب پذیر قرار داده است.

در روز 10 اوت، دونالد ترامپ از اعمال تعرفه 20 درصدی برای آلومینیوم و تعرفه 50 درصدی برای فولاد ترکیه خبر داد.

پیش از آن نیز آنکارا و واشنگتن نتوانستند بر سر سرنوشت یک کشیش 50 ساله امریکایی به نام اندرو برانسون به توافق برسند.

وی در سال 2016 به اتهام ارتباط با گروه «فتح الله گولن»، دستگیر شد.

آنکارا نیز به نوبه خود تعرفه های برخی کالاهای امریکایی از جمله محصولات الکترونیکی، الکل، اتومبیل، لوازم آرایشی و برنج را افزایش داد.

ارزش لیر ترکیه از چندی پیش رو به کاهش بود و اعمال تعرفه ها از سوی ترامپ، پول ملی این کشور را بیش از پیش تضعیف کرد.

وایزبرگ گفت: افت ارزش لیر ممکن است بر ارزش پول ملی روسیه و یوروی اروپا نیز تأثیر بگذارد.

«آنتون شابانوف» تحلیلگر اقتصادی مستقل نیز در مصاحبه با اسپوتنیک گفت:

"سقوط ارزش لیر می تواند به کاهش ارزش یورو منجر شود، لیر ترکیه به طور مستقیم به دلار وابسته است. ارزش لیر به میزان قابل ملاحظه ای کم شده است. ترک ها پیشتر مبالغ هنگفتی از اتحادیه اروپا دریافت کرده اند. بدهی آنکارا به این اتحادیه حدود 140 میلیارد دلار است. اگر ترکیه نتواند این بدهی را بپردازد، برای اتحادیه اروپا نیز مشکلاتی ایجاد خواهد شد و به تَبَعِ آن مشکلاتی نیز برای یورو به وجود خواهد آمد."

شابانوف به قانونی موسوم به «سه روزه» اشاره کرد و گفت:

"مرحله اصلی هر نوع بحران حادی معمولا سه روز طول می کشد. هفته گذشته ارزش روبل شدیدا کاهش یافت، اما به تدریج سرمایه گذاران آرام شدند و تصمیمات آنها منطقی تر شد. حالا همه به لیر چشم دوخته اند."

به گفته وایزبرگ، برای ترکیه 7 تا 7/5 لیر در ازای هر یک دلار خط قرمز محسوب می شود.

وی افزود: "بانک مرکزی ترکیه برای رونق بازار سهام، قوانین تسهیل می کند، اما اقداماتی که بازار انتظار دارد یعنی افزایش شدید نرخ پایه و مذاکرات احتمالی با صندوق بین المللی پول انجام نمی شود. سرمایه گذاران باور ندارند که تغییر فاحشی در وضعیت موجود ایجاد شود. در صورتی که این وضعیت ادامه یابد، نگرانی های بازار نیز ادامه خواهد یافت."

به گفته وایزبرگ، اردوغان به دنبال گامهایی قاطع برای تغییر وضعیت موجود است.

در همین حال، رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده که آماده است تا پرداخت ها در مبادلات تجاری با چین، روسیه، ایران و اوکراین را با ارزهای ملی دیگر به جز دلار انجام دهد.

«سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه به خبرنگاران گفته است که مسکو آماده انجام مبادلاتِ بدون دلار با آنکارا است.

لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «مولود چاووش اوغلو»، همتای ترک خود گفت: "روسای جمهور روسیه و ترکیه از چند سال پیش خواستار استفاده از پول های ملی برای تجارت متقابل شده اند."

از سوی دیگر، شیخ تمیم بن حَمَد آل ثانی، امیر قطر نیز در جریان آخرین دیدار خود با اردوغان در آنکارا قول سرمایه گذاریِ مستقیمِ 15 میلیارد دلاری در اقتصاد ترکیه داده است.

با این اوصاف، در 16 اوت، ارزش لیر ترکیه زیر 6 لیر در ازای هر یک دلار باقی مانده است.

مترجم: علی مولوی

139/116

بیشتر بخوانید:

گزارش: حمایت گسترده مردم ترکیه از «لیر» ترک

امروز؛ آغاز اقدامات ترکیه برای مقابله با کاهش ارزش لیر