ایران پرس- گروه تروریستی - تکفیری داعش مسئولیت 2 انفجار تروریستی در کلیسای کاتولیک در جنوب فیلیپین را برعهده گرفت.

2 انفجار تروریستی صبح یک شنبه در کلیسایی در جزیره جولو Jolo در استان سولو(Sulu) در جنوب غربی فیلیپین  بوقوع پیوست. در این انفجارها 27 نفر کشته و بیش از 70 تن دیگر زخمی شدند.

گروه تروریستی داعش در دوسال گذشته در جنوب شرق آسیا و به طور خاص در استان‌های جنوبی فیلیپین فعالیت‌های گسترده ای داشته است.

میندانائو بعنوان دومین جزیره بزرگ فیلیپین که بخش گسترده‌ای از آن مسلمان نشین است همواره مورد توجه تروریست های داعش بوده است.

اشغال بخش‌های مهمی از شهر ماراوی به وسیله تروریست‌های داعش و چند گروه افراطی محلی در سال 2017 که بحرانی چند ماهه را ایجاد کرد، نشانه آشکاری از ریشه دواندن تروریست‌های داعش در این بخش کلیدی از آسیاست.   

رالف پیترزRalph Peters کارشناس مسایل امنیتی در آمریکا می گوید: «در منطقه جنوب شرق آسیا، کمربندی از کشورهای مسلمان ‏از مالزی تا اندونزی وجود دارد که داعش در حال اعزام نیرو به آنجا و همچنین جذب بومیان محلی است.»

البته بعد از آزادسازی ماراوی از اشغال داعش، تصور دولت فیلیپین این بود که توانسته است با استفاده از سیاست مشت آهنین امنیت را به منطقه بازگرداند.

اما از آن زمان تا کنون جنوب فیلیپین شاهد چند رویداد تروریستی بوده است. دو انفجار جدید در استان سولو نیز که داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت، بار دیگر نشان داد این گروه همچنان تهدیدی برای امنیت در فیلیپین و منطقه است.

روهان گاناراتنا، رئیس مرکز تحقیقات خشونت سیاسی و تروریسم در سنگاپور می گوید: «نفوذ داعش طی سال‌ های اخیر در جنوب شرق آسیا افزایش یافته است و بیش از 60 گروه در این منطقه با ابوبکر البغدادی اعلام بیعت کرده اند.»

از سوی دیگر، همزمانی انفجارهای تروریستی در سولو با همه پرسی اعطای خودمختاری به مسلمانان این منطقه موضوعی معنا دار و قابل تامل است.

واقعیت است که اعطای خودمختاری به مسلمانان جنوب فیلیپین آغازی بر پایان بحرانی ریشه دار و کهنه در این منطقه است و گروه‌های دهشت افکن و تروریستی عملی شدن توافق مسلمانان و دولت مرکزی فیلیپین را تهدیدی برای خود می دانند.

واقعیت این است که در چند دهه گذشته برخورد سخت و غیرمنطقی دولت‌ها در فیلیپین با خواسته‌ها و انتظارات مردم جنوب این کشور به رشد و خیزش گروه‌های افراطی منجر شده است.

این گروه‌های افراطی نه تنها زمینه ساز جذب تروریست‌ها از غرب آسیا شده اند که زمینه را برای سوء استفاده قدرتهای خارجی نیز فراهم کرده اند. اما رای مثبت مردم به همه پرسی اخیر و احتمال بازگشت آرامش به این منطقه در حال تغییر معادلات است.

در چنین فضایی روشن است که هدف از انفجارهای انتحاری در کلیسای مسیحیان کاتولیک، تحریک مسیحیان علیه خوددمختاری مسلمانان و فشار بر مانیل و گروه‌های اسلامی میانه رو است.

با توجه به بافت جمعیتی جنوب فیلیپین که ترکیبی از مسلمانان و مسیحیان است، ایجاد شکاف بین مسلمانان و مسیحیان، دستاویزی مناسب برای ادامه بقای گروه‌های تروریستی قلمداد می شود.

از همین رو روشن است که هوشیاری دولت مرکزی فیلیپین وگروههای اسلامی میانه رو در مقابل توطئه‌های گروه‌های تروریستی و بازیگران خارجی، عاملی مهم در برقراری ثبات و آرامش در این منطقه است و افتادن هر کدام از طرف‌ها در دام گروههای تروریستی و به خصوص ایجاد تردید در اجرای قانون اعطای خودمختاری به مسلمانان بانگ سامورو، می تواند تهدیدی جدی برای فیلیپین و جنوب شرق آسیا باشد.

نویسنده: محمود بلند اختر

141/118

بیشتر بخوانید:

انفجار 2 بمب در فیلیپین؛ 19 نفر کشته شدند

افزایش شمار تلفات انفجارها در فیلیپین

ابراز همدردی ایران با دولت و مردم فیلیپین