ایران پرس- "مالک جمعه گولاف" رئیس پیشین نهاد اطلاعاتی وزارت دفاع قرقیزستان، می گوید: غرب به دنبال ایجاد بی‌ثباتی در آسیای مرکزی است و تلاش می کند این هدف را از طریق افغانستان محقق سازد.

مالک جمعه گولاف با اشاره به این که افغانستان بحرانی‌ترین نقطه واقع در محدوده مرزهای آسیای مرکزی است، تاکید کرد: برغم حضور نظامیان آمریکایی، وضعیت در افغانستان تغییر نکرده است.

پیش از این نیز مقام های امنیتی روسیه و جمهوری های آسیای مرکزی، در زمینه مخاطرات ناشی از صدور ناامنی و افراط گرایی از افغانستان به جمهوری های آسیای مرکزی به اشکال مختلف هشدار داده بودند. شکی نیست که حضور تشکل های تروریستی و گروه های افراطی با ظاهر اسلامی درکشورهایی نظیر پاکستان و افغانستان همچنان تاثیر خود را بر جمهوری های آسیای مرکزی به خصوص دولت های شکننده ای نظیر تاجیکستان و قرقیزستان بر جای خواهد گذاشت.

این کشورها می توانند پناهگاه امنی برای تشکل های تروریستی نظیر داعش و گروه های افراط گرا باشند که اعضای آن ها پیش تر در خارج از این کشورها و عمدتا در سوریه و عراق جنگیده اند و با فنون افراطی گری آشنایی پیدا کرده اند.

"یوری دنکین" Youri Daneykin کارشناس امنیت بین المللی در خصوص مساله امنیت در آسیای مرکزی می گوید: "کشورهای آسیای مرکزی چندین نگرانی عمده در خصوص امنیت مشترک خود دارند که می توان این مسائل را به مساله ناامنی های مرزی، تروریسم و مواد مخدر تقسیم کرد."

"آندری نویکوف" رئیس مرکز ضد تروریستی کشورهای مستقل مشترک المنافع پیش از این تاکید کرده بود: "با توجه به گسترش فعالیت های تروریستی گروه داعش در شمال افغانستان و تصمیم آن ها برای ورود به منطقه آسیای مرکزی، این منطقه درحال حاضر با تنش های متعددی روبروست. هم اکنون ترویست های داعش تلاش می کنند "گروه های خفته" و هسته های غیرفعال داعش را در آسیای مرکزی دوباره فعال کنند." 

واقعیت آن است که درپی شکست گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه بازماندگان این گروه تروریستی نیازمند مکان های مناسبی برای فعالیت هستند.

با وجود آن که تروریست های بازمانده از گروه داعش تمایل زیادی به اسکان در کشورهای غربی دارند، اما دولت های غربی بویژه آمریکا تلاش می کنند تا این دسته از تروریست ها را به مهاجرت به منطقه آسیای مرکزی ترغیب کنند.

دراین میان شکی نیست که افغانستان مکانی مناسب برای انتقال و جا به جایی نیروهای داعش تلقی می شود. افغانستان بیش از دو هزار و 300 کیلومتر در شمال با جمهوری‌های تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان مرز زمینی دارد.

بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده، شمار تروریست های مستقر در مرزهای مشترک افغانستان و تاجیکستان هفت هزار نفر است. این تروریست ها عمدتا" وابسته به جریان داعش هستند که آمریکا و برخی از دولت های غربی برای فعال سازی دوباره آن ها تلاش می کنند.  بدیهی است که این تعداد نیروی شبه نظامی می تواند مانند یک ارتش قدرتمند در جمهوری های آسیای مرکزی ایفای نقش کند.

نفوذ قدرت های خارجی بویژه آمریکا و برخی از دولت های اروپایی درافغانستان، موجب شده است که اوضاع آشفته امنیتی این کشور طی چندسال گذشته تشدید شود. با توجه به رقابت غرب با روسیه و چین و دیگر دولت های مستقل منطقه، به نظر می رسد آمریکا درصدد مقابله با رقبای خود از طریق صدور افراط گرایی و تروریسم به منطقه آسیای مرکزی است.

نویسنده: محمدعلی طالبی 

139/116

بیشتر بخوانید:

اهداف دراز مدت داعش در افغانستان و آسیای مرکزی/تحلیل 

تاکید بر تضمین امنیت آسیای مرکزی در برابر تروریسم/تحلیل