ایران پرس- برغم توافق آتش‌بس حاصل شده میان آنکارا و واشنگتن، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه تاکید کرد: نظامیان کشورش مناطق "الرقه" و "الحسکه" درشمال شرق سوریه را ترک نخواهند کرد.

رئیس جمهوری ترکیه تصریح کرد، براساس توافق آتش‌بس موقت میان آنکارا و واشنگتن، نیروهای ترکیه ازمناطقی که درشمال شرق سوریه تحت کنترل خود گرفته‌اند، خارج نخواهند شد. 

اردوغان با اشاره به این که هنوز میان ترکیه و آمریکا درخصوص عمق منطقه به اصطلاح امن درشمال سوریه اختلاف وجود دارد، گفت: "منطقه‌ای که آنکارا به عنوان منطقه امن اعلام خواهد کرد، 32 کیلومتر خواهد بود، نه 22 کیلومتر."

عملیات ارتش ترکیه در شمال شرق سوریه از روز نُهم ماه جاری میلادی (اکتبر 2019) به دستور شخص رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و به بهانه مقابله با شبه نظامیان کُرد و جریان های تروریستی در شمال سوریه آغاز شده است.

انجام این عملیات نظامی در خاک سوریه با محکومیت دمشق، کشورهای منطقه و جهان مواجه شده است.

ترکیه پس ازفشارهای جامعه جهانی و مردم و دولت سوریه، عملیات نظامی خود را در خاک این کشور به مدت 120 ساعت به حالت تعلیق درآورده است.

درعین حال، باید گفت، توافق ترکیه و آمریکا درباره اشغال بخشی از خاک سوریه مورد تایید دولت دمشق نیست و «بشار اسد» رئیس جمهوری این کشور ضمن درخواست خروج نظامیان ترک و آمریکایی از خاک سوریه، همواره برمقابله با متجاوزان به خاک کشورش تاکید کرده است.

برخی از محافل سیاسی و دولت های منطقه نسبت به توافق ترکیه و آمریکا و اجرای آن، تردید دارند، به عنوان مثال؛ دولت روسیه می گوید، ترکیه و آمریکا در زمان توافق درباره وضعیت نظامی درشمال شرق سوریه، می‌بایست دیدگاه دولت دمشق را درنظر می‌گرفتند، اما با توجه به رفتار دوطرف، امکان یک بازی سیاسی و اقدام برنامه‌ریزی شده توسط دولت های آنکارا و واشنگتن را بعید ندانسته است.

در این زمینه، «دمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین نیز در تفسیر توافقنامه آنکارا - واشنگتن درباره توقف عملیات نظامی به اصطلاح «چشمه صلح» ترکیه در مناطق شمال شرق سوریه طی 120 ساعت، گفته است: "مقام های مسکو امیدوارند که طرف ترکیه‌ای اطلاعات لازم را در این باره به دولت روسیه ارائه دهد."

رفتار دولتمردان آمریکایی، چنین تصوری ایجاد می کند که آمریکا همه مساعی خود را به کار گرفته است تا ابتکار عمل را درمسائل سوریه در دست داشته باشد.

درهمین ارتباط، «ولادیمیر فیتین» کارشناس و صاحبنظر سیاسی و رئیس مرکز خاورمیانه موسسه تحقیقات راهبردی روسیه معتقد است: "توقف عملیات نظامی ترکیه درخاک سوریه قابل انتظار بود، بویژه که مقام های آنکارا از هرطرف تحت فشار قرار داشتند."

این کارشناس برجسته روس همچنین افزود: "آمریکایی‌ها که متوجه شدند ممکن است متحد کلیدی خود بخصوص درچارچوب سازمان نظامی ناتو را ازدست بدهند، ازتمامی امکانات استفاده کردند تا به تیرگی بوجود آمده در روابط با ترکیه پایان دهند. به همین دلیل، احتمالاً هیات نمایندگی آمریکا دست خالی به ترکیه سفر نکرده و امتیازاتی به دولت آنکارا پیشنهاد داده است."

درمجموع، باید گفت، توقف پنج روزه عملیات نظامی ترکیه درمناطق کردنشین سوریه، ممکن است محصول یک تبانی در روابط آنکارا و واشنگتن باشد.

بدیهی است که مردم سوریه و کردهای مقیم این کشور بازنده اصلی تبانی دولت های آمریکا و ترکیه خواهند بود.

نویسنده:محمدعلی طالبی

138/116

بیشتربخوانید:

گفت وگوی تلفنی اردوغان و ترامپ درباره سوریه

بشار اسد: نیروهای متجاوز به شمال سوریه اشغالگر هستند

نقض آتش بس در شمال سوریه