ایران پرس- هند، موشک بومی "پریتوی 2" با قابلیت حمل کلاهک هسته ای را از یک سکوی پرتاب سیار "چاندیپور" واقع در ایالت "اودیسا" با موفقیت آزمایش کرد.

یک سخنگوی وزارت دفاع هند که نامش برده نشده است، اعلام کرد این موشک سه شنبه شب و به عنوان بخشی از عملیات آزمایشی "پریتوی 2" پرتاب شده است.

آخرین آزمایش موشک "پریتوی 2" هند در ماه گذشته (نوامبر) انجام شده بود، اما یک هفته پیش نیز موشک بالستیک آگنی-2 با قابلیت حمل کلاهک هسته ای را آزمایش کرد.

موشک دو موتوره پریتوی 2 که 8.56 متر طول دارد با تغییر مسیر، می تواند مانع از هدف قرار گرفتن توسط موشک های دشمن شود.

این موشک دارای بردی معادل 350 کیلومتر است می تواند کلاهک های جنگی و هسته ای به وزن 500 کیلوگرم و یک تن را حمل کند.

آزمایش موشکی هند با قابلیت حمل کلاهک هسته ای در حالی است که این گونه اقدامات دهلی نو همواره با نگرانی های جدی پاکستان و بازیگران منطقه ای همراه بوده است.

با توجه به آنکه هند و پاکستان دچار نوعی اختلاف تاریخی در مسائل مختلف از جمله مالکیت بر منطقه کشمیر هستند، اقدامات دهلی نو در عرصه های نظامی به خصوص آزمایش های موشکی با حساسیت خاصی از سوی دولت پاکستان دنبال می شود و حتی این کشور را به سوی اقدام متقابل می کشاند.

بزرگترین اثر آزمایش های موشکی وسایر تجهیزات نظامی هند و درپی آن اقدام مشابه پاکستان، ایجاد نوعی رقابت تسلیحاتی گسترده است که می تواند بر ترتیبات منطقه ای بشدت تاثیر منفی بگذارد.

البته حرکت به سمت رقابت تسلیحاتی پس از اقدامات نظامی هند به خصوص آزمایش های موشکی تنها به پاکستان محدود نمی شود و چین به عنوان یکی از رقبای جدی دهلی نو نیز وارد چرخه این رقابت شده است که در سال های اخیر نشانه های بسیاری از آن نمایان شده است.

برنامه سال های اخیر هند برای توسعه قابلیت های موشکی خود به خصوص با توانایی حمل کلاهک هسته ای، سبب شده تا دولت پاکستان نیز به تقویت بودجه نظامی خود بپردازد تا از این طریق از روند پرسرعت رقابت تسلیحاتی با هند عقب نماند.

به ویژه آنکه امضای توافقنامه همکاری راهبردی هسته ای بین هند و آمریکا در سال 2007 موجب شده تا کشورهایی مانند چین و پاکستان درباره فروش تکنولوژی نظامی هسته ای به دهلی نو در چارچوب این سند همکاری و بر هم خوردن موازنه قدرت در منطقه بشدت نگران باشند.  

این مسئله موجب شده تا پاکستان با اختصاص بودجه های کلان از قابلیت های ویژه ای درعرصه توسعه فناوری های نظامی برخوردار شود و حتی توانایی بیشتری در این زمینه در مقایسه با کشورهای همسایه کسب کند.    

«پیتر توپیچکانو» کارشناس مسائل نظامی در مرکز کارنیگی مسکو می گوید: "هند با وجود سرمایه گذاری هنگفت برای ساخت موشک های بالستیک مافوق صوت، توان مقابله با سیستم موشکی پاکستان را ندارد. اگر هند تا 10 سال آینده نیز برای افزایش توان موشکی خود تلاش کند شاید به سختی بتواند با سیستم موشکی پاکستان مقابله کند."

نکته جالب توجه در قبال آزمایش های موشکی هند که قابلیت حمل کلاهک هسته ای نیز دارد، عدم واکنش دولت آمریکا است که از سال های اخیر فشار گسترده ای را بر کره شمالی برای توقف آزمایش های موشکی پیونگ یانگ به بهانه به خطر افتادن امنیت منطقه ای و بین المللی وارد کرده است.         

نویسنده: محمدرضا عسگری

116

بیشتر بخوانید:

هند یک موشک هسته ای آزمایش کرد

آزمایش موشکی در هند / تحلیل