ایران پرس- نماینده ویژه آمریکا در امور  افغانستان و رئیس جمهور این کشور، درباره اوضاع افغانستان و روند مذاکرات صلح گفت وگو کردند.

دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری افغانستان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد، "محمد اشرف غنی" رئیس جمهور این کشور در دیدار "زلمای خلیل‌زاد" نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در کابل تاکید کرده است، آتش‌بس و موضوع مخفیگاه‌های گروه طالبان در خارج از این کشور، باید در پیشبرد روند مذاکرات به صورت جدی مد نظر گرفته شود.

پیشتر "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان در دیدار زلمای خلیل زاد در کابل، درباره آغاز مذاکرات آمریکا و طالبان، کاهش خشونت‌ها و مذاکرات بین‌الافغانی گفت‌وگو کرده بود.

سفر خلیل زاد به افغانستان و گفت وگوهای وی با مقامات ارشد دولت این کشور در شرایطی که به تازگی "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا از برنامه خود برای احیای گفت وگوهای متوقف شده با طالبان خبر داده، مهم ارزیابی شده است.    

رئیس جمهور آمریکا اواسط سپتامبر 2019 مذاکرات با گروه طالبان را پس از برگزاری 9 دور گفت وگو در قطر، متوقف کرد اما وی در سفر مخفیانه و شبانه خود به افغانستان در اظهاراتی در پایگاه هوایی بگرام در شمال کابل به برنامه کاخ سفید برای شروع دوباره مذاکرات با گروه طالبان، اشاره کرد.

برغم آنکه در دیدار تازه خلیل زاد با رئیس جمهور افغانستان و رئیس اجرایی دولت افغانستان، این دو مقام ارشد دولت کابل بر لزوم توجه جدی واشنگتن به مباحثی همچون آتش بس و شروع مذاکرات بین افغانی (دولت کابل و طالبان) تاکید کرده اند، اما بعید است که مقامات کاخ سفید در دور آتی احتمالی مذاکرات با طالبان به این مطالبات مطرح شده دولت افغانستان توجه کنند.

با توجه به آنکه نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در 9 دور گفت وگو با هیات طالبان در قطر در بیش از یکسال گذشته، علاوه برعدم دعوت از نمایندگان دولت این کشور، هیچگاه خواسته های کابل در چارچوب روند صلح را در مذاکرات با این گروه مورد توجه قرار نداده است، این نگرانی همچنان وجود دارد که مسئله صلح و عناصر بسیار مهم آن شامل قطع حمایت از افراط گرایی، خلع سلاح طالبان و پذیرش قانون اساسی افغانستان، وجه المصالحه کاخ سفید با طالبان قرار گیرد.

به همین دلیل است که بارها مقامات افغانستان تاکید کرده اند که هر گونه توافقنامه صلح با طالبان بدون تایید مفاد آن توسط این کشور، به پایان جنگ و استقرار ثبات و آرامش در افغانستان منجر نمی شود. 

سیاست پنهان کاری آمریکا در خصوص تحولات افغانستان از جمله مذاکرات دو جانبه و محرمانه با طالبان سبب شده تا در بین مردم این کشور نیز نوعی بی اعتمادی درباره نیات کاخ سفید درباره استقرار صلح از طریق گفت وگو و توافق با این گروه حاکم شود.

به خصوص آنکه دولت آمریکا تمایل ندارد به شرط اصلی طالبان برای صلح مبنی بر خروج کامل نظامیان این کشور از افغانستان تمکین کند وهمین مسئله موجب شده تا 9 دور مذاکره بین آنان بی نتیجه باشد.

مردم و دولت افغانستان انتظار دارند دولت آمریکا که مدعی تلاش برای پایان جنگ و برقراری صلح در آن کشور است با خروج نظامیان خود از افغانستان ضمن فراهم کردن شرایط خاتمه خشونت به شکل گیری مذاکرات بین افغانی به عنوان بهترین راهکار دست یابی به توافق با طالبان کمک کند.      

نویسنده: محمدرضا عسگری     

116/117

بیشتر بخوانید:

دیدار نماینده آمریکا با وزیر خارجه افغانستان