ایران پرس- "حلوصی آکار" (Hulusi Akar) ، وزیر دفاع ترکیه با انتقاد از عملکرد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ، گفت: این سازمان آنکارا را در مبارزه با تروریسم تنها گذاشت.

حلوصی آکار با بیان این که درنشست اخیر سران کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در لندن توافق کلی درباره مبارزه با تروریست به دست نیامد، افزود: ترکیه این حق را دارد که ازمرزهایش درمقابل گروه های تروریستی محافظت کند و اقدامات امنیتی آنکارا دراین خصوص به منزله نادیده گرفتن ناتو نیست.

اظهارات وزیر دفاع ترکیه نشان دهنده این واقعیت است که، برغم بی مهری های ناتو، دولت آنکارا همچنان به این سازمان نظامی تعلق خاطر دارد. درحقیقت، با وجود نارضایتی های مقام های ترکیه و انتقادهای کارشناسان ترک ازعملکرد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو درقبال این کشور، بویژه کودتای نافرجام ماه ژوئیه سال 2015 میلادی، به نظر می رسد دولت آقای اردوغان همچنان به ادامه همکاری با سازمان نظامی ناتو تمایل دارد.

دلیل این تمایل کاملا" مشخص و روشن است. با وجود آن که، ترکیه دربسیاری ازماموریت های ناتو، نقش اصلی و ویژه ایفا کرده است، اما در مقابل، دراین سازمان نظامی تجربیات زیادی اندوخته است.

درعین حال ترکیه بسیاری از تسلیحات ویژه ناتو را دراختیار گرفته و در زمینه مونتاژ تسلیحات نظامی ناتو نیز فعالیت داشته است. در واقع، فعالیت های ترکیه درناتو موجب شده است که، ارتش ترکیه همواره درحال آمادگی برای انجام عملیات نظامی باشد.

ترکیه ازسال ۱۹۵۲ میلادی به عضویت سازمان نظامی ناتو درآمد. طی سال های گذشته ، مقام های دولت آنکارا همواره گوش به فرمان مسوولان سازمان نظامی ناتو عمل کرده اند. با وجود این از زمان روی کارآمدن دولت آقای اردوغان درسال 2002 میلادی، مواضع ظاهری ترکیه تا حدود زیادی تغییر کرده است.

به نظر می رسد دولت اردوغان تمایل زیادی به مستقل نمایی دارد. در واقع اردوغان تلاش می کند ضمن معرفی خود به عنوان یک قهرمان ملی با ایستادگی در مقابل خواسته‌های غرب به اهدف خود جامه عمل بپوشاند.

درحالی که دولت‌های غربی و اعضای ناتو، تحرکات دولت آنکارا را مغایر با منافع کلی این سازمان نظامی قلمداد می کنند.

طی چندسال گذشته دولت اردوغان با آمریکا و برخی از دولت های اروپایی نظیر آلمان و فرانسه، اختلاف‌های زیادی پیدا کرده است. درشرایط فعلی این احساس بوجود می آید که در شرایط تیرگی روابط آمریکا و اتحادیه اروپا با ترکیه، آنکارا ممکن است مساله خروج ازناتو را مطرح کند.

در همین ارتباط "برهان الدین دوران" روزنامه نگار و کارشناس سیاسی ترک درمقاله ای در روزنامه صباح با عنوان این که "آیا زمان جدایی ازناتو فرا رسیده است"؟ نوشت: "با تمام این اختلاف ها باید ازخود بپرسیم که آیا زمان جدایی ترکیه ازناتو فرا رسیده است و یا هنوز وابستگی های نظامی ترکیه به این تشکیلات، اجازه گام برداشتن درمسیر جدایی ازاین تشکیلات را به ما نمی دهد"؟ شرایط نشان می دهد که بعید است  دولت ترکیه به چنین اقدام تندی دست بزند و به عضویت در ناتو پایان دهد.

کارشناسان ترک می گویند: دلیل این تصمیم گیری همسایگی ترکیه با روسیه است. چرا که برغم همه لبخندها و توافقات دوجانبه، دولتمردان ترک قرن هاست که نگران تحرکات روسیه درهمسایگی ترکیه هستند.

علاوه براین ساختارهای دفاعی ترکیه به شدت به ناتو وابسته است و خروج آنکارا ازاین پیمان به منزوی شدن این کشور در اروپا منجر خواهد شد. به همین دلیل آنکارا ترجیح می دهد همچنان زیرچتر حمایتی ناتو باقی بماند.118

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید:

اعتراض ترکیه به ناتو/ تحلیل