ایران پرس- آمریکا و چین با اعلام مرحله اول قرارداد تجاری، جنگ تجاری بین دو کشور را متوقف کردند.

طبق توافقی که روز جمعه بین واشنگتن و پکن حاصل شد، آمریکا تعرفه ها بر برخی از کالاهای وارداتی از چین را کاهش می دهد و تعرفه های جدید را که قرار بود 15 دسامبر اجرایی شود، لغو می کند.

«رابرت لایتهایزر» Robert Lighthizer مذاکره کننده ارشد تجاری آمریکا در این باره گفت: "پکن نیز متعهد شده است طی دو سال آینده خرید کالا و خدمات از آمریکا را افزایش دهد."

«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا از توافق با چین به عنوان مرحله اول قرارداد تجاری بین دو کشور یاد کرد و مدعی شد: "چین درمورد بسیاری از تغییرات ساختاری و خرید محصولات کشاورزی، انرژی و کالاهای تولیدی آمریکا متعهد شده است."

ترامپ همچنین گفت: "چین 50 میلیارد دلار محصولات کشاورزی از آمریکا خریداری خواهد کرد."

توافق آمریکا و چین برای پایان دادن به جنگ تجاری بین دو کشور که از سال 2018 آغاز شده بود، اگر چه می تواند از شدت تنش های دو کشور کم کند، اما شکننده بودن این توافق را نمی توان انکار کرد.

«شی اینهونگ» مشاور دولت چین و استاد دانشگاه در پکن می گوید: "این توافق موقتی و مسکن است. رویارویی درازمدتی که چین و آمریکا دارند با امضای یک سند متوقف نمی شود. توافق اولیه چین و آمریکا در واقع اختلافات آنها را به آینده موکول کرده است آینده ای که محقق خواهد شد و بخصوص نباید فراموش کرد که مشکلات دوباره بروز خواهد کرد."

به خصوص آنکه در حال حاضر فردی رئیس جمهوری آمریکا است که در بدعهدی و عدم پایبندی به تعهدات دولت های قبلی و فعلی این کشور در عرصه های مختلف، کارنامه درخشانی دارد که خروج ازمعاهدات چند جانبه بین المللی از جمله  توافقنامه آب و هوایی پارس، پیمان ترانس پاسفیک، برجام و نفتا از جمله این موارد است.  

شی اینهونگ مشاور دولت چین و استاد دانشگاه در پکن با اشاره به توافق اولیه کشورش با آمریکا درباره توقف جنگ تجاری و ویژگی های شخصیتی ترامپ می گوید، ترامپ فرد متغیری است و ذهنی فرار و گریزپا دارد.

در شرایطی که تجدید نظر طلبی در توافقنامه های دو یا چند جانبه آمریکا به رویکرد اصلی ترامپ درعرصه سیاست ورزی تبدیل شده است، این نگرانی برای مقامات چینی وجود دارد که رئیس جمهوری آمریکا به هر بهانه ای، توافق برای خاتمه جنگ تجاری بین پکن و واشنگتن را به طور یکجانبه لغو کند که بخشی از ماهیت سیاست خارجی و سیاست تجارت بین المللی کاخ سفید، یکجانبه گرایی است که جامعه جهانی بشدت با آن مخالف است. 

البته باید توجه داشت که سخنان ترامپ درباره توافق اولیه آمریکا با چین مبنی برآنکه کشورش به چنین توافقی نیازمند بوده است، می تواند نشانه ای آشکار از شرایط دشوار کاخ سفید برای تداوم این جنگ تجاری و پیامدهای آن برای صنایع مختلف آمریکا باشد.

در بیش از یکسال گذشته، بسیاری از فعالان اقتصادی در آمریکا به سیاست ترامپ برای افزیش تعرفه بر کالاهای چینی بشدت تاختند و آنرا در دراز مدت به زیان اقتصاد کشورشان دانستند.

با توجه به موقعیت دشوار ترامپ برای انتخابات سال آینده ریاست جمهوری آمریکا که بخشی از آن به استیضاح وی در کنگره معطوف است، عقب نشینی وی از ادامه جنگ تجاری با چین را باید ناشی از برنامه ترامپ برای بهبود موقعیت خود در عرصه داخلی ارزیابی کرد.         

نویسنده: محمدرضا عسگری

116/118

بیشتر بخوانید:

ادعای ترامپ درباره نزدیک شدن آمریکا و چین به توافق تجاری