ایران پرس- کابل و واشنگتن برای خروج ۴ هزار نظامی آمریکایی از افغانستان به توافق رسیدند.

«دواخان مینه‌پال» سخنگوی ریاست‌جمهوری افغانستان گفت: طرح کاهش نظامیان آمریکایی از آن کشور ارتباطی با مذاکرات بین آمریکا و طالبان ندارد.

رئیس جمهوری امریکا اخیرا اعلام کرده بود در نظردارد به زودی طرح خروج 4هزار نظامی آمریکایی از افغانستان را اعلام کند.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا  که اخیرا بطور مخفیانه و سرزده به پایگاه هوایی «بگرام»  افغانستان سفر کرده بود، در جمع نظامیان  خود گفت: از هشت هزار و 600 نظامی امریکائی مستقر در افغانستان، حدود چهار هزار نفر آنها کاهش می یابد.

این درحالی است که منابع آگاه شمار نیروهای آمریکایی در افغانستان را بین 14 تا 19 هزار تن اعلام کرده اند.

سخنان سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان درباره کاهش نظامیان آمریکایی در بحبوحه  احیای دور تازه گفتگوهای واشنگتن و طالبان که هفته گذشته در قطر آغاز شد، می تواند نقطه عطفی در تحولات افغانستان و روند صلح این کشور باشد.

چنانچه ادعای آمریکا برای  کاهش 4 هزار نفری نظامیان خود در افغانستان به واقعیت بپیوندد، این مسئله می تواند بخشی از گره موجود در روند مذاکرات آمریکا و طالبان و بدنبال آن گفتگوهای دولت کابل با این گروه را باز کند.

طالبان که شرط اصلی خود برای پیوستن به روند آشتی ملی در افغانستان از طریق برگزاری گفتگوهای صلح را خروج کامل نظامیان آمریکایی از آن کشور قرار داده است با اجرای وعده ترامپ برای کاهش 4 هزار نفری نیروهای آمریکایی، می توان پیش بینی کرد که این اقدام احتمالی بتواند مذاکرات طالبان با واشنگتن در قطر را روی ریل نتیجه گیری بگذارد.

اگر چه با خروج احتمالی 4 هزار نظامی آمریکایی از افغانستان،بازهم حداقل 5 هزار نظامی آن کشور در افغانستان باقی خواهند ماند اما این اقدام می تواند طالبان را به خروج کامل آنان از این کشور امیدوار کند.

طرح خروج 4 هزار نظامی آمریکایی از افغانستان که سخنگوی ریاست جمهوری این کشور آنرا اعلام کرده است در شرایطی که پس از ده ده دور مذاکره بین واشنگتن وطالبان مذاکرات آنان بی نتیجه بوده است، می تواند این گفتگوها را از بن بست خارج کند. 

اما این پرسش مطرح است که چرا آمریکا از طریق توافق با دولت افغانستان وخارج از روند گفتگوهای خود با طالبان تصمیم گرفته تا  بخشی از نیروهای خود را از این کشور خارج کند ؟

این گمانه مطرح است که دولت آمریکا بنا به برخی ملاحظات سیاسی به خصوص عدم امتیاز دهی مستقیم به طالبان در جریان مذاکرات با نمایندگان این گروه در قطر،تصمیم برای خروج بخشی از نظامیان خود را در قالب توافق با دولت افغانستان برنامه ریزی کرده است که در عرصه سیاست اعلامی خود مقوله امتیاز به طالبان، مطرح نشود.

اگر چه کاملا روشن است که وعده آمریکا برای خروج 4 هزار نظامی خود از افغانستان، پیام روشنی برای طالبان دارد که آن گشودن بخشی از گره مذاکرات دو طرف اما با در نظر گرفتن منافع کاخ سفید است.

موقعیت دشوار ترامپ در عرصه داخلی به خصوص با مسئله استیضاح وی در کنگره و ناکامی در روند مذاکرات با کره شمالی موجب شده تا رئیس جمهوری آمریکا برای بهبود این شرایط در تصمیمات قبلی خود تا حدودی تجدید نظر کند. 

ترامپ که در گذشته خروج از افغانستان را رد کرده بود برای کاهش مخاطرات موجود برای پیروزی مجدد وی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مجبور شده تا خروج بخشی از نظامیان آمریکایی از افغانستان را طبق آنچه سخنگوی اشرف غنی مطرح کرده است در دستور کار قرار دهد.118