ایران پرس- فرمانده ارتش هند از آغاز استقرار سامانه تسلیحات پیشرفته این کشور در مرز با چین خبر داد.

ژنرال "مانوج موکوند ناروانه" اعلام کرد، دهلی‌نو در حال استقرار سیستم‌های پیشرفته تسلیحاتی و توسعه زیر ساخت‌هایش در سراسر مرز با چین است.

فرمانده ارتش هند با اشاره به همکاری رو به رشد نظامی بین چین و پاکستان گفت: استقرار تسلیحات پیشرفته در منطقه پر تنش "سیاچن" Siachen برای ارتش هند بسیار مهم است.

برنامه ارتش هند برای استقرار سامانه های پیشرفته تسلیحاتی در مرز با چین متاثر از اختلافات و تنش های دو جانبه است که در سال های اخیر نیز تشدید شده است.

دهلی نو و پکن از سال 2003 میلادی تاکنون 21 بار با یکدیگر در خصوص اختلافات مرزی گفت و گو کرده اند اما این مذاکرات نتیجه ای نداشته است. در چنین شرایطی که دیپلماسی در مناسبات دهلی نو و پکن برای کاستن از تنش های دو جانبه کارایی لازم را نداشته است، هند تلاش می کند تا آرایش نظامی و سامانه تسلیحاتی در مرز با چین را به گونه ای تقویت کند که به زعم خود بتواند ضمن اعمال فشار روانی بر طرف مقابل، میزان بازدارندگی را نیز افزایش دهد.

البته سخنان فرمانده ارتش هند درباره آغاز استقرار سامانه های پیشرفته تسلیحاتی در مرز با چین می تواند اهداف دیگری همچون وادار کردن دولت پکن به کوتاه آمدن از مواضع خود برای رسیدن به توافق را نیز دنبال کند. با توجه موضع مستحکم چین درباره خطوط قرمز خود در عدم تغییر در مرزهای کنونی زمینی و دریایی خود بسیار بعید است که سیاست هند برای وادار کردن آن کشور به عقب نشینی از موضع ارضی خود از طریق استقرار این سامانه ها در مرز با چین موثر واقع شود.

آنگونه که فرمانده ارتش هند نیز اشاره کرده است بخشی از علل استقرار سامانه های پیشرفته تسلیحاتی در مرز با چین، توسعه همکاری های راهبردی پکن و اسلام آباد است که از نظر دهلی نو خطری بالقوه برای امنیت ملی هند بشمار می رود.

شروع استقرار سامانه های پیشرفته تسلیحاتی هند در مرز با چین در حالی است که ارتش هند چندی پیش نیز در مرز مشترک با پاکستان رزمایشی برگزار کرد که البته واکنش مقامات این کشور را نیز در پی داشت.

برنامه های تحریک آمیز هند در مرز مشترک با چین و پاکستان به ترتیب از طریق استقرار سامانه های پیشرفته تسلیحاتی و برگزاری رزمایش در حالی است که دهلی نو بارها مدعی شده برمبنای ملاحظات امنیت ملی و منطقه ای از اقدامات تحریک آمیز و تنش زا خودداری می کند.

اقدام اخیر ارتش هند در برگزاری رزمایش در مرز مشترک با پاکستان، در تضاد با این سیاست اعلامی دهلی نو است که می تواند به گسترش تنش با این کشور منجر شود. 

به خصوص آنکه ارتش هند همزمان با این رزمایش، در رزمایش مشترک با ارتش آمریکا در خلیج بنگال حضور داشت که دولت پاکستان، این دو اقدام را تهدیدی برای منافع و امنیت ملی خود ارزیابی کرد که چنین رویکردی از سوی دهلی نو می تواند به شکل گیری اقدامات متقابل بیانجامد که نتیجه آن گسترش نظامی گری در منطقه خواهد بود.

نویسنده: محمدرضا عسگری

116