ایران پرس- وزارت خارجه پاکستان در بیانیه ای با انتقاد از اظهارات " محمد اشرف غنی" درباره دستگیری یکی از سران جنبش پشتون، آنرا مصداق مداخله در امور داخلی این کشور خواند.

وزارت امور خارجه پاکستان در این بیانیه با اشاره به توییت رییس جمهوری افغانستان درباره بازداشت رهبر جنبش محافظت از پشتون‌ها، آنرا به منزله رویکردی مداخله جویانه در امور داخلی پاکستان دانست.

دراین بیانیه با تاکید بر ضرورت تحکیم روابط پاکستان و افغانستان آمده است اینگونه اظهارات  به زیان  روابط دوجانبه است. 

بیانیه وزارت خارجه پاکستان پس از آن صادر شد که اشرف غنی در توئیتی با ابراز تاسف از بازداشت "منظور احمد پشتین" رهبر جنبش محافظت از پشتون ها و شش نفر از فعالان این جنبش توسط پلیس این کشور، خواستار آزادی فوری آنها شده بود. 

بدنبال واکنش ها به بازداشت  "منظور احمد پشتین" رهبر جنبش محافظت از پشتون هاو شش تن از فعالان این جنبش، پلیس پاکستان علت این بازداشت را توهین آنان به قانون اساسی و دولت این کشور اعلام کرد. 

جنبش حفاظت از پشتون‌ها درسال 2014 درایالت خیبرپختونخواپاکستان شکل گرفت. تامین حقوق و مطالبات پشتون‌ها و پایان‌دادن به ناآرامی‌ها دربخش‌های پشتون‌نشین پاکستان از جمله مهمترین اهداف جنبش محافظت ازپشتون ها بشمار می رود.

در یکسال گذشته و با افزایش فعالیت جنبش حفاظت از پشتون‌ها در ایالت خیبر پختونخوا،نظارت  های  امنیتی بر این جنبش نیز در پاکستان تشدید شده است.

تلاش این جنبش برای استیفای مطالبات پشتون ها سبب شده تا نهادهای امنیتی پاکستان درباره پیامدهای توسعه گفتمان پشتونیسم به دولت این کشورهشدار دهد.

برگزاری گردهمایی اخیر این جنبش در شهر بنو در جنوب ایالت خیبرپختونخوا که گفته شده  برنامه‌ای برای جهانی ساختن دادخواهی آنان برای اجرای عدالت است،مهمترین نقطه عطف فعالیت این جنبش در سال های اخیر بوده است.

این گمانه مطرح است که برنامه این جنبش آنگونه که اعضای ارشد آن درباره جهانی کردن مطالبات خود از دولت پاکستان سخن گفته‌اند در بازداشت "منظور احمد پشتین" رهبر جنبش محافظت از پشتون ها بسیار موثر بوده است.

به خصوص آنکه رهبر جنبش محافظت از پشتون ها در در این گردهمایی اعلام کرده بود که دولت و نهادهای اطلاعاتی پاکستان از افراد مسلح در بخش‎های پشتون نشین این کشور برای سرکوب این قوم استفاده می کند.   

در چنین شرایطی نگرانی دولت پاکستان آنست که" پشتونیسم" بتدریج به ابزاری برای برهم زدن انسجام ملی و گسترش تمایلات جدایی طلبانه همانند آنچه در حال حاضر در ایالت بلوچستان این کشور وجود دارد، تبدیل شود.

بنا به چنین برداشتی، توسعه فعالیت جنبش محافظت از پشتون ها در ایالت خیبرپختونخوا، روزنه ای برای ورود نهادهای اطلاعاتی کشورهای رقیب از جمله هند ایجاد می کند که می تواند بر منافع و امنیت ملی پاکستان تاثیرات مخربی داشته باشد.

درحال حاضر دولت و نهادهای اطلاعاتی پاکستان، گرایشات جدایی طلبانه در ایالت بلوچستان را زمینه ای برای فعالیت و حضور عوامل سازمان اطلاعات هند ارزیابی کنند که در تلاش برای جدا کردن این ایالت از پاکستان است.

با توجه به برداشت منفی دولت پاکستان از عملکرد جنبش محافظت از پشتونها، توئیت اشرف غنی درباره لزوم آزادی فوری رهبر و برخی اعضای بازداشت این جنبش، از سوی مقامات اسلام آباد دخالت در امور داخلی پاکستان ارزیابی شده است.118