ایران پرس- رئیس مجلس نمایندگان افغانستان با تأکید بر این‌که تنش‌های سیاسی در این کشور باید از طریق گفت‌وگو حل شود، برای میانجی‌گری میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله اعلام آمادگی کرد.

«میررحمان رحمانی» گفت: با توجه به بحران انتخاباتی در افغانستان نباید اجازه داد تا ثبات سیاسی این کشور در معرض تهدید قرار گیرد.

وی افزود: تنش‌های سیاسی ناشی از اختلافات بر سر روند انتخابات و اعلام نتایج از سوی کمیسیون مستقل انتخابات، موجب نگرانی مردم شده است. 

به گفته رئیس مجلس نمایندگان افغانستان، اعلام نتایج انتخابات نتوانست به این تنش پایان دهد و در شرایطی که هر روز به گفت‌وگوهای صلح و مذاکرات بین‌الافغانی نزدیک می‌شویم، این تقابل و تنش‌ها ما را از اهداف ملی جهت دستیابی به افغانستان متحد دورکرده است.

رحمانی ازهمه نهادهای ملی اثرگذار، جریان‌های سیاسی و شخصیت‌های ملی تقاضا کرد برای حل تنش های سیاسی در افغانستان تلاش کنند.

بدنبال معرفی اشرف غنی به عنوان پیروز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و مخالفت آن توسط عبدالله عبدالله رقیب اصلی غنی در این دوره از انتخابات، این کشور وارد مرحله تازه ای از تنش های سیاسی شده است.

آمادگی رئیس مجلس نمایندگان افغانستان برای ایفای نقش میانجی در تنش بین عبدالله و غنی در خصوص نتایج انتخابات ریاست جمهوری، از نگرانی نمایندگان مردم در پارلمان از ادامه این مناقشه و تاثیرات مخرب آن بر عرصه های مختلف ملی و بین المللی حکایت دارد.

با توجه به در پیش بودن مذاکرات احتمالی دولت افغانستان با طالبان که پس از توافق واشنگتن و کابل با این گروه برای کاهش سطح خشونت ها ضریب برگزاری آن افزایش یافته است، این نگرانی وجود دارد که تنش بین عبدالله و غنی موجب تاثیرمنفی بر این گفتگوها احتمالی شود.

از نظر نمایندگان مجلس و گروه های سیاسی افغانستان، ادامه تنش انتخاباتی بین عبدالله و غنی بر خلاف منافع و امنیت ملی این کشور است که در گام اول تهدیدی جدی برای روند صلح خواهد بود.

چنانچه مناقشه بین غنی و عبدالله تداوم پیدا کند، تعیین ترکیب هیات مذاکره کننده با طالبان چالشی بزرگ فرا روی افغانستان برای ورود به روند گفتگوهای صلح با این گروه خواهد بود.

از سوی دیگر، تاکید عبدالله بر تشکیل دولت فراگیر یا موازی در افغانستان که با تعیین برخی استانداران برای شماری از ولایات این کشور آغاز شده است، موجب بروز نوعی دو قطبی در افغانستان، بروز احتمال درگیری بین هواداران اشرف غنی و عبدالله در مناطق مختلف و همچنین تضعیف مشروعیت بین المللی این کشور خواهد شد.

در چنین شرایطی رئیس مجلس نمایندگان افغانستان با اعلام آمادگی خود برای میانجی گری در تنش بین عبدالله و اشرف غنی، امید وار است که بتواند این اختلاف را ازشیوه گفتگو حل و فصل کند.

با توجه به تجربه شکست خورده تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان درپنج سال گذشته که به شکاف سیاسی در این کشور نیز دامن زد؛ بسیار بعید است که عبدالله در چارچوب میانجی گری و گفتگوکه رئیس مجلس نمایندگان افغانستان آنرا مطرح کرده است، حاضر به عقب نشینی از موضع خود و پذیرش نتایج انتخابات ریاست جمهوری باشد.

عبدالله که غنی را فردی بی اعتماد در عرصه عمل به تعهدات خود می داند، حاضر به تکرار تجربه ناکام تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان نیست.

غنی وعده داده بود طبق توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان، با تشکیل لویه جرگه و تغییر قانون اساسی، سمت نخست وزیری را ایجاد کند واین سمت را به عبدالله واگذار کند که در پنج سال اخیراین وعده عملی نشد.

بنابراین، بعید است که عبدالله میانجی گری داخلی و خارجی در تنش با غنی را از طریق وعده وی برای ارائه پست ارشد دولتی بپذیرد و این رویه می تواند موجب تقویت تنش در این کشور بشود.

نویسنده: محمدرضا عسگری

133/118

بیشتر بخوانید:

آمادگی مجلس افغانستان برای میانجی‌گری میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله