ایران پرس- رییس جمهوری افغانستان، توافق نامه اخیر امضاء شده بین آمریکا و گروه طالبان را مبهم دانست.

«محمد اشرف غنی» در مراسم افتتاح دوره هفدهم مجلس نمایندگان افغانستان اعلام کرد، در توافق نامه آمریکا و طالبان ابهاماتی وجود دارد که اجرای آن سخت است.

رییس جمهوری افغانستان افزود، دولت وی خواهان نگهداری زندانیان گروه طالبان نیست، اما آزادی آنها باید براساس یک مکانیزم روشن و ضمانت اجرایی انجام شود که پس از رهایی این افراد به میدان های جنگ برنگردند.

«اشرف غنی» با تاکید بر اینکه مردم افغانستان صلحی می‌خواهند تا به جنگ و خشونت 40 ساله در این کشور پایان دهد، همچنین به مجلس نمایندگان افغانستان اطمینان داد، هرگونه پیشرفت درباره توافق با طالبان را به اطلاع مجلس نمایندگان می رساند.

بدنبال امضای توافق صلح بین آمریکا و طالبان، انتقادها از مفاد این توافق و ابهام های موجود در آن در بین مقامات دولتی، گروه های سیاسی ،رسانه ها و مردم افغانستان، روز به روزدر حال افزایش است.

از یک هفته گذشته تاکنون که توافق آمریکا و طالبان امضا شده است، اشرف غنی در موقعیت های مختلف موضع انتقادی خود از این توافقنامه را ابراز کرده است.

 رئیس جمهوری افغانستان در نخستین واکنش به وجود ابهام و برخی موارد متناقض با قانون اساسی این کشور در این توافق، درج شدن امارت  اسلامی بجای تحریک  طالبان  در این توافق را برخلاف نقص صریح قانون اساسی درمشخص کردن " جمهوری" به عنوان نوع نظام سیاسی حاکم بر این کشوردانست.

با قرار گرفتن کلمه امارت اسلامی در توافق طالبان و آمریکا این احتمال وجود دارد که کاخ سفید در اقدامی یکجانبه و بدون در نظر گرفتن حاکمیت ملی افغانستان، نظام سیاسی مورد نظر این گروه را پذیرفته است که این مسئله برخلاف نظر و مطالبه عموم مردم این کشور است.

اشرف غنی پس ازاین موضعگیری همچنین، دولت آمریکا را فاقد وجاهت  برای تصمیم گیری درباره آزادی زندانیان طالبان دانست و بر صلاحیت انحصاری دولت افغانستان دراین خصوص تاکید کرد.

این اظهارات اشرف غنی پس از آن مطرح شد که «شیرمحمدعباس استانکزی» رئیس تیم مذاکره کننده طالبان با اشاره به آغاز مذاکرات بین‌الافغانی در 10 مارس تصریح کرده بود، براساس توافقنامه امضا شده با آمریکا،پیش از شروع گفتگوهای بین الافغانی باید پنج هزار زندانی طالبان از زندان‌های دولت افغانستان آزاد شوند که چنین سخنانی حاکی از ارائه تعهداتی به این گروه از سوی کاخ سفید است که تنها درصلاحیت دولت کابل قرار دارد.  

ابعاد مبهم و متناقض توافق کاخ سفید با طالبان نشان می دهد که این توافق تنها برای رهایی آمریکا از باتلاق جنگ با تروریسم در افغانستان امضا شده است و به همین علت در تدوین این توافقنامه ملاحظات راهبردی این کشور به خصوص لزوم پذیرش قانون اساسی توسط طالبان مورد توجه قرار نگرفته است.

تداوم حملات طالبان در شهرهای مختلف افغانستان پس از این توافق ،حاکی  از عدم پایبندی این گروه به توقف جنگ و درگیری است.

به خصوص آنکه برخی منابع طالبان با اشاره به توافق توقف جنگ با آمریکا در افغانستان اعلام کرده اند،نبرد علیه نیروهای دولتی این کشورادامه خواهد یافت.

این شرایط نشان می دهد که طالبان این توافقنامه را برای خروج  نیروهای آمریکایی از افغانستان امضا کرده است اما با دولت این کشور بر اساس نظرات و مواضع خود وارد صلح می شود که توافق در این باره بین طرفین بشدت سخت خواهد بود. 

مایکل سمپل کارشناس  مسائل سیاسی می گوید: "این زبان خصمانه‌ که طالبان اختیار کرده‌اند، گفتگوها برای صلح دایمی و مذاکرات بین‌الافغانی را دشوار خواهد ساخت."

با توجه به تضییع منافع ملی افغانستان در توافق آمریکا با گروه طالبان، به نظر میرسد، افغانستان روزهای سختی برای گفتگوهای صلح با این گروه در پیش دارد.                        

نویسنده: محمدرضا عسگری

133/118

بیشتر بخوانید:

تاکید اشرف غنی بر عدم صلاحیت آمریکا درتصمیم گیری برای آزادی زندانیان طالبان/ تحلیل

واکنش منفی اشرف غنی به برخی مفاد توافق صلح طالبان و آمریکا/ تحلیل