ایران پرس- وزارت امور خارجه ترکیه سفیر یونان در آنکارا را احضار و مراتب اعتراض خود را به "نقض حریم آب های منطقه ای" و همچنین استقرار یگان های یونانی در مرزهای دوکشور، به وی ابلاغ کرد.

وزارت امور خارجه ترکیه از «مایکل خریستوس دیامیسیس» سفیر یونان در آنکارا خواست تا کشورش، به نقض حریم آب های منطقه ای ترکیه در دریای مدیترانه پایان دهد.

با توجه به روابط خصمانه ترکیه و یونان طی دهه های گذشته، بدیهی است که احضار سفیر یونان درآنکارا ممکن است به اقدام متقابل و بروز تنش های جدید درمناسبات دو کشور منجر شود.

اختلاف های ریشه دار یونان و ترکیه، برغم تلاش های دو کشور برای بهبود روابط در دوره های مختلف و نیز تلاش های بین المللی برای حل و فصل این اختلاف ها، همچنان پا برجا است. 

با مروری بر روابط دوکشور، باید گفت: روابط آنکارا و آتن طی دهه های گذشته بویژه پس ازجنگ جهانی دوم، همواره دستخوش مشکلات و اختلاف های حل نشدنی بوده است. درحقیقت، گاهی مداخله درامور داخلی و اشغال نظامی و گاهی حمایت ازمخالفان دولت های دوکشور زمینه ساز اختلاف های متقابل بوده است.

گاهی نیز موضوع بهره برداری ازمنابع انرژی دریای مدیترانه و دعوت ازسرمایه گذاران بین المللی موضوع اختلاف های فیمابین بوده است. 

با وجود این، طی بیش ازیک دهه گذشته این روابط وارد مرحله جدیدی، با تنش های فراوان شده است. علیرغم آن که ترکیه و یونان دو عضو فعال سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" هستند و دراین سازمان نظامی دومتحد قلمداد می شوند، تنش ها میان دوکشور همسایه به ویژه درشرایط فعلی به گونه ای پیش می رود که حتی میانجیگری های دیگر کشورهای عضو ناتو نیز تاکنون نتوانسته است در زمینه کاهش اختلاف های آنکارا و آتن موثر واقع شود.

درعین حال، تنش ها میان دوهمسایه ناسازگار در دریای مدیترانه به اندازه ای تشدید شده است که برخی ازتحلیلگران، حتی احتمال وقوع درگیری نظامی میان دوطرف را بعید نمی دانند.

درهمین ارتباط، «آنجلوس سیریگوس» کارشناس و تحلیلگر حزب دموکراسی نوین یونان، گفته است: "ما این مساله را که ترکیه حقوق ما را نقض کند، تحمل نمی کنیم؛ به همین دلیل، نیروی دریایی یونان همواره در حالت آماده باش است."

درمقابل، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه نیز این گونه رفتارهای دولت یونان را یک رسوایی خوانده و گفته است: "دلیل این گونه تنش ها، اختلاف ها درباره چگونگی استفاده از منابع گاز و نفت در شرق دریای مدیترانه است."

درپی اعتراض های یونان و جزیره قبرس و برخی ازدولت های عربی به عملیات اکتشاف، استخراج و بهره برداری ازمنابع انرژی در شرق دریای مدیترانه، دولت آنکارا ضمن امضای دو توافقنامه همکاری دریایی و استخراج منابع نفتی و گازی لیبی دراین گستره آبی، تلاش کرده است معادلات قدرت را درمنطقه به هم بزند. 

در مجموع، احضار سفیر یونان در آنکارا به وزارت امور خارجه ترکیه را باید ادامه اختلاف های آنکارا با آتن در زمینه های ارضی و همچنین اختلاف در زمینه بهره برداری از منابع انرژی دریای مدیترانه قلمداد کرد. موضوعی که با توجه به حساسیت های رهبران دوکشور، ممکن است خسارت های بیشتری به روند عادی سازی در روابط ترکیه و یونان وارد نماید. 

نویسنده: محمد علی طالبی 

138/116

بیشتر بخوانید:

واکنش شدید یونان به اقدامات ترکیه برای فشار بر اتحادیه اروپا/ تحلیل

هشدار آنکارا به آتن درباره تحرکات یونان در دریای اژه / تحلیل