ایران پرس- نماینده آمریکا در امور افغانستان با عبدالله عبدالله که خود را رئیس جمهوری این کشور می داند دیدار و گفت وگو کرد.

زلمی خلیل زاد پس از بازگشت از دوحه در کابل به دیدار عبدالله عبدالله رفت و با او درباره مسائل افغانستان بویژه توافق صلح طالبان و آمریکا گفتگو کرد.

هر چند از جزئیات دیدار خلیل زاد و عبدالله عبدالله هنوز گزارشی منتشر نشده است اما به نظر می رسد اختلافات سیاسی ناشی از انتخابات و تحلیف همزمان محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله هم مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته باشد.

این در حالیست که میانجیگری های خلیل زاد قبل از مراسم تحلیف عبدالله عبدالله و اشرف غنی شکست خورده بود.

 پیش ازاین رئیس سابق امنیت ملی افغانستان، تلاش امریکا به بهانه صلح و پایان جنگ در این کشور را فریب کارانه خوانده بود.

دیدار مجدد خلیل زاد با عبدالله در کمتر از سه هفته اخیر با هدف برقراری مصالحه بین وی و محمد اشرف غنی که هردو خود راپیروز انتخابات و رئیس جمهوری افغانستان می دانند، حاکی از نگرانی مقامات آمریکایی از تاثیر شرایط پرتنش سیاسی در آن کشور بر توافق صلح با طالبان است.

آمریکا و طالبان در 29 فوریه در دوحه پایتخت قطر توافق صلح امضا کردند که کاخ سفید در روندی فریبکارانه بدون داشتن صلاحیت های لازم تعهداتی به این گروه داد که تنها در صلاحیت انحصاری دولت افغانستان قرار دارد.

گنجانده شدن موضوع لزوم آزادی 5 هزار زندانی طالبان از زندان های افغانستان، تعهدی بود که آمریکا به نیابت از دولت کابل در توافق دوحه آنرا گنجاند که با واکنش تند مردم و دولت افغانستان مواجه شد.

طالبان بر اساس این تعهد دولت آمریکا خواستار ازاد شدن همه زندانیان این گروه تا پیش از برگزاری مذاکرات بین الافغانی هستند که محمد اشرف غنی تنها حاضر به ازادی 1500 تن از آنان شده است و ازادی مابقی زندانیان طالبان را در گرو توافق در گفتگوهای بین الافغانی دانسته است.

مخالفت اشرف غنی با ازادی همه 5 هزار زندانی طالبان تا قبل از برگزاری گفتگوهای بین الافغانی و همچنین شروع دور تازه ای از تنش های سیاسی بین عبدالله و اشرف غنی با برگزاری دو مراسم تحلیف که هرد و آنها خود را رئیس جمهوری افغانستان می دانند، بیش از پیش مقامات کاخ سفید را نگران کرده است.

دولت آمریکا انتظار داشت با امضای توافق صلح با طالبان و اجرا شدن بخشی از آن توسط دولت افغانستان،این توافق با روند مخاطره آمیز روبرو نشود و کاخ سفید پس از شکست در عرصه میدانی و مبارزه با تروریسم در این کشور؛ناکام عرصه گفتگو و توافق نیز نباشد و بتواند از این مسئله به عنوان برگی برنده در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر 2020 استفاده کند.

رقم خوردن تحولات افغانستان بر خلاف انتظار و پیش بینی دولت آمریکا سبب شده تا مسئله برهم خوردن احتمالی  توافق صلح با طالبان در اثر شرایط کنونی آن کشور ،به انگیزه ای برای دیدار دوباره خلیل زاد با عبدالله برای تبدیل شده است تا از طریق وادار کردن وی به توقف برنامه تشکیل دولت موازی در افغانستان، این توافق را از شکست نجات دهد.

با توجه به تاکید چندین باره عبدالله بر عدم مصالحه بر سر نتایج انتخابات ریاست جهموری که به نظر وی قربانی کردم دموکراسی است بعید است که دیدار خلیل زاد با عبدالله بتواند در این زمینه راهگشا باشد. 118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید: