ایران پرس: با درخواست دادستان ارشد آنکارا از پلیس بین الملل - اینترپل - مبنی بر صدور اخطار قرمز برای "محمد دحلان"، مشاور "محمدبن زاید" ولیعهد ابوظبی، روابط دوکشور به شرایط بحران نزدیک شده است.

دادستان ارشد آنکارا از اینترپل خواست حکم پیگرد بین‌المللی موسوم به اخطار قرمز برای "محمد دحلان" مشاور ولیعهد "ابوظبی محمد بن زاید آل نهیان" به اتهام جاسوسی و مشارکت در کودتای نافرجام 15 ژوئیه سال 2016 میلادی صادر کند.

پیش از این، دولت ترکیه اندکی پس از کودتای نافرجام ترکیه در ماه ژوئیه سال 2016 میلادی، با استناد به اعتراف دو جاسوس اماراتی، دولت ابوطبی را به دادن پول و امکانات مالی به جریان های برانداز به منظور سرنگونی دولت آنکارا متهم کرده بود.

بر اساس اسناد منتشر شده توسط ترکیه، دولت امارات از طریق "محمد دحلان" مشاور ولیعهد ابوظبی، مبلغ سه میلیارد دلار پول نقد در اختیار جریان فتح الله گولن و برخی از مقام های بلندپایه نظامی ترکیه قرار داده است.   

"محمد دحلان" پیش از این در جنبش فتح فعالیت داشت، اما در اثنای مبارزات خود بدست نیروهای اسرائیلی زندانی شد. وی در طول یکسال زندان، به خدمت سازمان جاسوسی موساد درآمد و خدمات شایانی به رژیم صهیونیستی ارائه کرده است.

علاوه بر مشارکت در کشتن "یاسر عرفات" رهبر فقید جنبش فتح در فلسطین، "محمد دحلان" سال ها به همرزمان فلسطینی خود خیانت کرد. پس از افشای جاسوسی "محمد دحلان"، وی از فلسطین فرار کرد و درامارات مقیم شد. 

"محمد دحلان" درحال حاضر مشاور ولیعهد محمدبن زاید آل نهیان درابوظبی است. او به عنوان واسط میان مونته نگرو و صربستان و دولت ابوظبی و همچنین خلیفه حفتر در لیبی فعالیت دارد. محمد دحلان اخیرا" به سیاستمداران تونس نزدیک شده و به آن ها پیشنهاد پول و پشتیبانی مالی به منظور قطع فعالیت‌های النهضه دراین کشور ارائه کرده است.

درپی فعالیت های گسترده دولت ابوطبی با مساعدت "محمد دحلان"، دولت ترکیه سکوت چند ماهه خود را شکسته و با مطرح کردن پرونده این جاسوس رژیم صهیونیستی، درعمل تنش ها با دولت امارات را وارد مرحله جدیدی کرده است.

جدا از پرونده "محمد دحلان"، طی سال های اخیر ترکیه و امارات متحده عربی در مورد مسائل منطقه‌ای، همواره اختلاف و کشمکش داشته‌اند. تنش میان ترکیه و امارات در مسایلی نظیر اخوان المسلمین، کودتای نظامی علیه اردوغان، حضور درآفریقا، بحران قطر، کودتای مصر و اوضاع سوریه طی چند سال گذشته به بحران لیبی تسری یافته است. لیبی مکانی که هر دو کشور با طرفداری از یک طرف مناقشه به منظور مستحکم‌تر کردن حضور و نفوذ خود دراین کشور آفریقایی و به تبع آن کسب منافع مادی و اقتصادی هرچه بیشتر اقدام کرده اند.

درهمین ارتباط ، پروفسور"چنگیز تومار" کارشناس مسائل غرب آسیا و رئیس دانشگاه "احمد یسوی" قزاقستان معتقد است: "درکنار عربستان سعودی، روابط دو کشور ترکیه و امارات همیشه بر سر قدرت نمایی و به عهده گرفتن نقش رهبری درمنطقه، با تنش و اختلاف همراه بوده است". 

واقعیت آن است که رقابت منطقه‌ای آنکارا و ابوظبی از یکسو و موضوع لاینحل جنگ داخلی و نیابتی لیبی ازسوی دیگر بر روابط سیاسی دوکشور سایه افکنده است.

در این میان هرچند تنش میان دوکشور ماهیت سیاسی و امنیتی دارد، اما تاثیر آن بر روابط اقتصادی دو کشور کاملا" مشهود است. به طوری که حجم مبادلات تجاری دوکشور به خصوص ازسال ۲۰۱۸ میلادی به بعد کاهش چشمگیری داشته است.

ارزش مبادلات تجاری ترکیه و امارات از حدود 7 میلیارد دلار درسال 2015 به 15 میلیارد دلار درسال 2017 میلادی افزایش یافت. با وجود این، در سال 2018 این میزان بار دیگر به کمتر از 7 میلیارد دلار تنزل کرد. این میزان در سال 2019 و شش ماهه نخست سال جاری میلادی بار دیگر کاهش یافته است. 

در مجموع، باید گفت: با تشدید اختلاف های ترکیه و امارات درمسائل مختلف، بدیهی است که تلاش ترکیه برای بین المللی کردن پرونده محمد دخلان مشاور ولیعهد ابوظبی، می تواند اختلاف های دو کشور را بار دیگر به شرایط بحرانی نزدیک سازد و حتی آتش جنگ میان دوطرف متخاصم را شعله ور تر سازد.

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید: 

سفر بن سلمان به ابوظبی، نیازهای چندگانه عربستان به امارات/تحلیل