ایران پرس: کره شمالی در مراسم رژه هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس حزب حاکم کارگر از بزرگ‌ترین موشک قاره‌پیمای خود رونمایی کرد. کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در این مراسم گفت پیونگ یانگ نیروی بازدارندگی جنگ خود را تقویت خواهد کرد.

اگر چه برگزاری رژه در سالگرد تاسیس حزب حاکم کارگر امری عادی و سالانه محسوب می‌شود، اما رونمایی از موشک بالستیک قاره‌پیمایی که تاکنون دیده نشده بود و بزرگ‌ترین نمونه از این نوع در میان موشک‌های این کشور محسوب می‌شد، با بازتاب گسترده‌ای همراه شد.

نگرانی کره جنوبی و خشم آمریکا از نمایش تسلیحات جدید کره شمالی

سخنگوی وزارت دفاع همسایه جنوبی پیونگ یانگ یعنی کره جنوبی از نمایش تسلیحات جدید کره شمالی ابراز نگرانی کرده است. در این میان به گفته رسانه‌های آمریکایی، دونالد ترامپ هم پس از دیدن گزارش رونمایی کره شمالی از موشک بالستیک قاره پیمای جدید بسیار خشمگین شده است. این پرسش مطرح است که چرا ترامپ برغم 3 دیدار با اون رهبر کره شمالی از رونمایی تجهیزات دفاعی پیونگ یانگ خشمگین شده است؟ افزون بر این رونمایی کره شمالی از تجهیزات دفاعی جدید خود چه پیامی برای مقامات آمریکا دارد؟

قدرت‌نمایی کره شمالی در آستانه انتخابات آمریکا

بسیاری از کارشناسان رونمایی از بزرگ‌ترین موشک قاره‌پیمای کره شمالی در مراسم رژه سالگرد تاسیس حزب حاکم کارگر را قدرت‌نمایی پیونگ یانگ در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا ارزیابی می‌کنند. از نگاه این کارشناسان، موشک عظیم‌الجثه جدیدی که کره شمالی در یک رژه نظامی به نمایش گذاشت، تهدید صریحی برای دفاع ایالات متحده و یک چالش قطعی برای رئیس جمهور فعلی و رئیس جمهور آتی آمریکا است.

«گو میونگ – هیان»، عضو ارشد موسسه بررسی‌های سیاسی "آسنان" در سئول در این باره می‌گوید: «نمایش این موشک هشداری به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکاست که در صورت انتخاب دوباره باید مذاکرات با کره شمالی را از سر بگیرد و همزمان پیامی به جو بایدن، نامزد دمکرات انتخابات سوم نوامبر ۲۰۲۰ (۱۳ آبان) می‌فرستد که موضوع کره شمالی باید در راس اولویت‌های سیاست خارجی و بین‌المللی او جای داشته باشد.»

در کنار این پیام سیاسی پیونگ یانگ، قابلیت‌های دفاع کره شمالی مو ضوع دیگری است که کارشناسان بر آن تاکید می‌کنند. «بروس کلینگنر»، معاون پیشین دفتر سازمان جاسوسی آمریکا "سیا" در سئول و کارشناس بنیاد هریتیج، در این باره معتقد است: «کره شمالی نشان داد از توانایی ساخت سکوهای پرتاب بیشتر و بزرگ‌تر برای شلیک موشک‌های تازه خود برخوردار است که به این کشور امکان استقرار موشک‌های قاره پیما و نیروی هسته‌ای بیشتری برای حملات تلافی جویانه اولیه و ثانویه می‌دهد.»

رونمایی از موشک جدید، افزایش چانه‌زنی کره در مذاکرات آینده

افزون براین، از دیدگاه برخی کارشناسان رونمایی از تجهیزات دفاعی کره شمالی قدرت چانه‌زنی در مذاکرات احتمالی آینده را به همراه دارد. «سوزان دی‌ماجیو» در این باره می‌گوید: «موشک بالستیک قاره‌پیما، مدرکی دال بر آن بود که کره شمالی به توسعه زرادخانه خود در طول فرآیند دیپلماتیک ادامه داده و به درخواست از پیونگ‌یانگ برای بازگشت به میز مذاکره، وزن بیشتری داده است.»

رونمایی از موشک جدید، تیر خلاص به بهره‌گیری ترامپ از کارت کره شمالی

ارایه چنین تحلیلی از سوی کارشناسان سیاسی در شرایطی است که دونالد ترامپ برغم اینکه بخش عمده‌ای از دوران ریاست جمهوری خود را درگیر جنگ کلامی با کیم رهبر کره شمالی گذراند، اما با این حال در حدود دو سال گذشته سه بار با وی دیدار و گفت وگو کرد.

البته همه تلاش ترامپ این بود تا در ازای خلع سلاح اتمی شبه‌جزیره کره، تحریم‌ها علیه کره شمالی لغو کند، اما این دیدارها به دلیل پایبند نبودن مقامات امریکایی به تعهدات خود به بن‌بست رسید. ترامپ امیدوار بود در ماه‌های پایانی ریاست جمهوری از کارت کره شمالی در انتخابات پیش رو استفاده کند. به همین دلیل ترامپ از رونمایی تجهیزات دفاعی کره شمالی خشمگین شده است. در واقع رونمایی از بزرگ‌ترین موشک قاره‌پیمای کره شمالی به معنای تیر خلاص به همه تلاش‌های 2 سال اخیر ترامپ محسوب می‌شود.

بازدارندگی هسته‌ای؛ اصلی‌ترین راهبرد دفاعی کره شمالی

در مجموع آنچه مشخص است اینکه، حفظ و توسعه قدرت بازدارندگی هسته‌ای اصلی ترین راهبرد دفاعی  پیونگ یانگ محسوب می‌شود و مقامات کره شمالی در هیچ شرایطی از توسعه آن غافل نشده‌اند. علاوه بر این، قدرت‌نمایی دفاعی پیونگ یانگ پیام روشنی هم به دولتمردان کاخ سفید دارد و آن اینکه مذاکره تنها گزینه آمریکا دربرابر کره شمالی است و گزینه نظامی با توجه به توان بازدارندگی پیونگ یانگ مقرون به صرفه نیست. نکته آخر هم اینکه رونمایی از تجهیزات جدید کره شمالی به این معنی است که پیونگ یانگ در صورت فراهم شدن زمینه مذاکرات احتمالی با امریکا،  می‌تواند با دست پر پشت میز مذاکرات بنشیند.//114

نویسنده: فرهاد همتی

بیشتر بخوانید:

رویکرد متناقض آمریکا در قبال بحران هسته ای شبه جزیره کره