ایران پرس: رسانه‌ها از شروع مجدد رزمایش بین آمریکا و کره جنوبی با هدف شبیه‌سازی نبرد محتمل با پیونگ یانگ خبر دادند.

به نوشته روزنامه «کره هرالد» کره جنوبی، این رزمایش 9 روزه که قرار است اواسط ماه مارس برگزار شود، شبیه‌سازی عملیات رزمی علیه کره شمالی است.

این پرسش مطرح است که هدف آمریکا از آغاز رزمایش های مشترک با کره جنوبی چیست؟ و اساسا «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا چه رویکردی در قبال کره شمالی را دنبال می کند؟

درباره اهداف بایدن از آغاز رزمایش مشترک با کره جنوبی می‌توان به چند نکته اشاره کرد:

نکته اول اینکه، آمریکا و کره جنوبی در حالی قصد از سرگیری برگزاری رزمایش مشترک را دارند که این نخستین رزمایش دو کشور از زمان روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور آمریکا است.

رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی به دلیل مذاکرات «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا با کره شمالی و بیماری کرونا به حالت تعلیق درآمده بود.

نکته بعدی اینکه، عزم آمریکا و کره جنوبی برای برگزاری رزمایش مشترک در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه از تداوم تمرکز این کشور بر موضوع هسته‌ای و موشکی کره شمالی خبر داد.

«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست مطبوعاتی گفت: "سلاح هسته‌ای و برنامه‌های موشکی بالستیک کره شمالی یک اولویت فوری برای ما است و واشنگتن همچنان به خلع سلاح هسته‌ای این کشور متعهد است."

نکته سوم اینکه، تحرکات سیاسی و امنیتی دولت بایدن در شبه جزیره کره در شرایطی است که به گفته مقامات وزارت خارجه آمریکا، واشنگتن در حال تدوین راهبردی جدید برای مقابله با آن است.

گمانه زنی درباره راهبرد جدید آمریکا در قبال کره شمالی در حالی مطرح می شود که پیشتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود که دولت جدید واشنگتن رویکرد تازه ای را در قبال کره شمالی اتخاذ خواهد کرد که به طور همزمان، مبتنی بر گزینه فشار و فرصت دادن به دیپلماسی است.

و نکته چهارم اینکه از منظر بسیاری ازکارشناسان، کره شمالی «قدرت را با قدرت و حسن نیت را با حسن نیت» پاسخ می‌دهد و آمریکا برای بهبود روابط با کره شمالی، باید «سیاست خصمانه» خود را کنار بگذارد.

به باور این کارشناسان در واقع این اظهارات بازتابی از موضع کره شمالی در دو سال آخر «دونالد ترامپ» است. از زمانی که دیدار رهبران آمریکا و کره شمالی در هانوی شکست خورد، «کیم جونگ اون» آشکارا این درخواست دیرینه کره شمالی را مطرح کرد که آمریکا باید «سیاست خصمانه» خود را کنار بگذارد.

و نکته آخر اینکه، در کنگره حزب کارگر کره شمالی که ماه گذشته برگزار شد، کیم جونگ اون قول داد توانایی های هسته ای کشورش را پیش ببرد و آمریکا را بزرگترین دشمن خود خواند و گفت: "هرگونه تغییر در روابط بین دو کره به نگرش آینده کره جنوبی بستگی دارد."

در واقع پیام کلی اظهارات اون این است که کره شمالی به اتکای هرچه بیشتر خود بر توسعه هسته‌ای به‌عنوان بازدارندگی در برابر تهاجم آمریکا ادامه خواهد داد و افزون بر توان بازدارندگی دربرابر آمریکا، توسعه نظامی کره شمالی می‌تواند در مذاکرات آتی با آمریکا در خصوص کنترل تسلیحات (و نه خلع سلاح هسته‌ای)، به‌عنوان یک اهرم به کار رود.

در مجموع باید گفت به رغم تلاش ناکام دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا برای مذاکره با پیونگ یانگ و سه دیدار وی با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی، تنش‌ها در روابط دو کشور همچنان ادامه دارد.

 آمریکا در دهه‌های اخیر ضمن استقرار نیروهای نظامی خود در کره جنوبی و مناطق همجوار کره شمالی، همواره علیه برنامه اتمی این کشور موضع‌گیری کرده و خواستار برچیدن این برنامه شده است، اما پیونگ‌یانگ این برنامه را ضامن امنیت و بقای خود می‌داند. 

اگرچه تاکنون راهبرد اصلی دولت جدید آمریکا درقبال کره شمالی اعلان نشده است ولی با توجه به اظهارات دولتمردان کاخ سفید و تحرکات اخیر آمریکا در شبه جزیره کره، به نظر می‌رسد رویکرد تشدید فشارها برضد پیونگ یانگ برای نیل به مذاکره در دستور کار دولت بایدن قرار دارد.

البته دولت بایدن برای رسیدن به این اهداف خود حساب ویژه ای روی متحدین شرقی خود باز کرده است. به همین دلیل دور از ذهن نیست که تنش بار دیگر به شبه جزیره کره برگردد.

نویسنده: فرهاد همتی

117

بیشتر بخوانید:

حضور بایدن در پنتاگون و اعلام رئوس سیاست امنیتی و نظامی آمریکا

علاقمندی کره جنوبی برای همکاری با کره شمالی