ایران پرس- در ادامه روند صادرات انواع کالاها و تولیدات داخلی ایران به کشورهای همسایه، صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان ایران به ارمنستان نیز در دستور کار قرار گرفته است.

در همین ارتباط، نمایشگاه و فروشگاه محصولات دانش‌بنیان ایران روز چهارشنبه در ارمنستان افتتاح شد. یک هیئت تجاری متشکل از 40 شرکت دانش‌بنیان به سرپرستی رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی به ارمنستان اعزام و در این نمایشگاه سه روز حضور دارند.

شرکت‌های دانش‌بنیان چه شرکت‌هایی هستند؟

منظور از شرکت‌های دانش‌بنیان، موسسه‌های خصوصی یا تعاونی هستند که با هدف افزایش علم و ثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراعات و نوآوری‌ها و در نهایت تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوری‌های برتر و با ارزش افزوده فراوان تأسیس می‌شوند.

شرکت‌های دانش‌بنیان، اساساً کالا تولید نمی‌کنند و عموماً، زمین یا ماشین‌آلات خاصی نیز ندارند بلکه همواره عده‌ای از افراد تحصیل‌کرده و با تجربه، اطلاعاتی تولید می‌کنند که این اطلاعات، محصولات اصلی شرکت محسوب شده و برای آنها درآمدزایی دارد. به عبارت ساده‌تر، شرکت‌های دانش‌بنیان دانش فنی و علمی تولید و صادر می‌کنند و این امر در روابط ایران و ارمنستان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

ایران و ارمنستان درصدد افزایش 6 برابری مبادلات تجاری

«واهان کروبیان»، وزیر اقتصاد ارمنستان هفته گذشته با بیان این که در شش ماه آینده، مبادلات تجاری ایران و ارمنستان 6 برابر میزان فعلی افزایش خواهد یافت، اعلام کرد مبادلات ایران و ارمنستان در شش ماه آینده از میزان پانصد میلیون دلار فعلی به 3 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت و دولت ارمنستان به‌منظور تسهیل در حمل‌ونقل کالا‌ها و تولیدات ایرانی، در تلاش است تا موانع و محدودیت‌های کنونی را لغو کند.

علاوه بر مقام‌های ارمنستان مردم این کشور  نیز برای افزایش همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو کشور اهمیت زیادی قائل هستند. به‌عنوان یک نمونه می‌توان به اظهارات «وارطان وسکانیان»، کارشناس و تحلیل‌گر ارمنی اشاره کرد. «وارطان وسکانیان» گفته است: «ایران و ارمنستان دو کشور دوست و برادر با سابقه دیرینه در روابط دوجانبه محسوب می‌شوند و اجازه نخواهند داد دولت‌های بیگانه در روابط دو کشور مداخله کنند. مردم ایران و ارمنستان یکدیگر را به‌عنوان دوست و برادر قبول دارند و مسئولان دو کشور باید تلاش کنند تا از این حس و احساسات مردمی استفاده کرده و به مقابله با عوامل بیگانه و مخرب بپردازند.»

نکته حائز اهمیت در روابط دو کشور همسایه، عضویت ارمنستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. در چارچوب تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بیش از ۵۰۰ کالای صادراتی ایران به ارمنستان، روسیه، قزاقستان، بلاروس و قرقیزستان از تعرفه ترجیحی صفر برخوردار شده‌اند. این امتیاز می‌تواند بسیاری از اهداف اقتصادی و تجاری ایران و ارمنستان را محقق سازد.

 این اتحادیه با برخورداری از نزدیک به ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت فعال، یک هزار و ۹۰۰ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی، رتبه اول در تولید نفت، رتبه دوم در تولید گاز و رتبه چهارم در تولید برق را در اختیار دارد که یکی از پررونق‌ترین بازارهای سرمایه‌گذاری در جهان قلمداد می‌شود. به اعتقاد کارشناسان، قرن ۲۱ میلادی، قرن آسیا است و مرکز ثقل ثروت دنیا از غرب در حال انتقال به شرق ازجمله اوراسیا است.

 در یک جمع‌بندی کلی از روند تجارت جهانی باید گفت: از آن جایی که ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا تنها مناطقی در جهان هستند که در مرکز ثقل کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب قرار دارند، انتظار می‌رود شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران ایرانی به‌ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان بتوانند از فرصت‌های جاری به نحو احسن استفاده و زمینه‌های تحقق اهداف تهران و ایروان را فراهم کنند.// 114

 نویسنده: محمدعلی طالبی

بیشتر بخوانید:

ورود 40 شرکت دانش‌بنیان ایرانی به ارمنستان

دیدار ظریف با نخست وزیر ارمنستان و تاکید بر گسترش روابط دو کشور

توسعه روابط دوجانبه، محور دیدار وزرای خارجه ایران و ارمنستان