ایران پرس: در حالی که درگیری های مرزی قرقیزستان و تاجیکستان به بروز تلفات کم سابقه ای منجر شده است، رسانه های منطقه از توافق سران بیشکک و دوشنبه برای برقراری صلح خبر دادند.

درهمین ارتباط، رسانه های منطقه گزارش دادند که روسای جمهوری قرقیزستان و تاجیکستان برای حل بحران مرزی به وجود آمده میان دوکشور به روشی مسالمت آمیز، به طور موقت توافق کردند.

«امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان و «سدیر جباراف» رئیس جمهوری قرقیزستان روز گذشته (جمعه) توافق کردند در نیمه دوم ماه می در دوشنبه دیدار کنند.

جباراف در این زمینه گفت: "قرقیزستان قصد دارد با گفت وگو به موضوعات بین ایالتی بپردازد و از وضعیت پایدار در خطوط مشترک مرزی با تاجیکستان پشتیبانی کند."

علت آغاز درگیری مرزی بین قرقیزستان و تاجیکستان

درگیری در خطوط مشترک قرقیزستان و تاجیکستان هر بار به بهانه ای آغاز می شود. این بار بهانه اصلی درگیری های دوکشور همسایه در آسیای مرکزی، نصب دوربین های نظارتی در خطوط مرزی توسط تاجیکستان اعلام شد.

پیش از آغاز درگیری ها، دولت تاجیکستان با نصب دوربین‌های نظارتی در خطوط مرزی این کشور با قرقیزستان، زمینه های اعتراض مرزبانان قرقیزی را فراهم کرد.

این دور از درگیری های مرزی میان ساکنان مناطق مرزی و نیروهای مرزبانی قرقیزستان و تاجیکستان ده ها کشته و زخمی بر جای گذاشته است.

در این زمینه، رسانه‌های بیشکک از کشته شدن دستکم 13 تن و زخمی شدن 134 تن دیگر خبر دادند. منابع خبری دوشنبه نیز تعداد کشته شدگان را 10 تن و تعداد زخمی های دوطرف را بیش از 90 تن اعلام کردند.

از زمان استقلال تاجیکستان و قرقیزستان درسال 1991 میلادی، دلایل متعددی از جمله مشخص نبودن خطوط مرزی و فقدان علامت گذاری مرزهای قرقیزستان و تاجیکستان، زمینه های بروز درگیری‌ها میان ساکنان مناطق مرزی دوکشور همسایه را فراهم کرده است.

در واقع، ساکنان مناطق روستایی در مناطق بحث برانگیز در اراضی قرقیزستان و تاجیکستان، به منظور یافتن آب و چرای دام های خود در مناطق سرسبز، بار‌ها با یکدیگر درگیر شده اند و هر بار تعدادی از طرفین جان خود را از دست داده اند.

گاهی اوقات نیز با مداخلات نیروهای نظامی نظیر درگیری اخیر، شمار تلفات دوطرف افزایش یافته است.

با آغاز درگیری های مرزی تاجیکستان و قرقیزستان، جمهوری اسلامی ایران، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل ضمن ابراز نگرانی، خواستار پایان دادن به درگیری های دوطرف شدند.

«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به درگیری های مرزی دوکشور همسایه در آسیای مرکزی، ضمن ابراز نگرانی شدید از درگیری های اخیرقرقیزستان و تاجیکستان، اعلام کرد: "تهران ضمن قدردانی از تدابیر فوری سران دوکشور - که به توقف این درگیری‌ها منجر شده است - بر ادامه مذاکرات بیشکک و دوشنبه تا دستیابی به حل و فصل مسالمت آمیز هرگونه اختلاف مرزی تاکید می کند."

درهمین ارتباط، «رفیق سیف الدین» صاحبنطر و کارشناس برجسته ازبک درگفت وگو با روزنامه روسی «نزاویسیمایا گازتا» گفت: "علت اصلی بروز اختلاف ها، حل نشدن مسایل مرزی است و زد و خوردها محدود بوده است، اما این تنش ها هیچگاه به رویارویی مقیاسی بدل نخواهند شد."

در جمع‌بندی کلی از توافق اخیر سران بیشکک و دوشنبه، باید گفت، با وجود آن که مناقشات مرزی فعلی، به صورت موقت متوقف شده، اما تردیدی نیست که مشکلات کلیدی مرزی دوکشور همسایه همچنان پا بر جاست. علی الخصوص که همچنان بخش مهمی از مرزهای دوکشور علامت‌گذاری نشده و مشکلات کلیدی در زمینه دسترسی به منابع آب، استفاده روستائیان ازمراتع، نحوه و چگونگی تردد شهروندان به ویژه موضوعات جغرافیایی و ژئوپلیتیکی حل و فصل نشده میان قرقیزستان و تاجیکستان است.

کارشناسان، تداوم این اختلاف ها و مناقشه های مرزی را به عنوان یکی از عوامل بالقوه به منظور آغاز دوباره درگیری‌های مرزی قرقیزستان و تاجیکستان قلمداد می کنند.

نویسنده: محمدعلی طالبی

117

بیشتر بخوانید:

توافق تاجیکستان و قرقیزستان برای برقراری آتش بس

تبادل آتش میان مرزبانان تاجیکستان و قرقیزستان