ایران پرس: وزیر امور خارجه پاکستان گفت: گمانه‌زنی‌ها درباره ارائه هرگونه پایگاه در پاکستان به آمریکایی‌ها پس از خروج آنان از افغانستان واقعیت ندارد.

«شاه محمود قریشی» پس از بازگشت از سفر رسمی به عربستان، در گفت‌وگو با رسانه‌های پاکستان گفت: "افغانستان باید از طریق مذاکرات درباره آینده خود تصمیم بگیرد و در این خصوص کشورهای همسایه هیچ دخالتی در امور افغانستان ندارند."

وی افزود: راه حل افغانستان در مذاکره است نه جنگ و هرگونه تداوم هرج و مرج در این کشور باعث می‌شود تا پاکستان نیز از آن رنج ببرد.

قریشی در پاسخ به برخی از گمانه‌زنی‌ها مبنی بر تکاپوی ارائه پایگاه هوایی در پاکستان به آمریکا پس از خروج نظامیان این کشور از افغانستان گفت،این موضوع تنها در حد گمانه‌زنی‌ است و پاکستان هیچ تصمیمی برای ارائه پایگاه‌ به آمریکا ندارد.

پس از اعلام تصمیم «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای خارج کردن نظامیان این کشور از افغانستان تا سپتامبر 2021، موضوع استقرار بخشی از نظامیان آمریکایی و تجهیزات آنان در پاکستان در کانون توجه  قرار گرفت.

با توجه به روابط اسلام آباد و واشنگتن وهمچنین تمایل آمریکا به حفظ حضور نظامی خود در منطقه پس از خروج از افغانستان، پاکستان به دلایل مختلف از جمله همجواری با افغانستان به عنوان گزینه ای برای حضور احتمالی بخشی از نظامیان آمریکایی و تجهیزات جنگی آنان پس از خروج از آن کشورمطرح شده است.

در شرایطی که رسانه های منطقه ای تحلیل های مختلفی از موقعیت پاکستان برای حضور نظامیان آمریکا و تجهیزات جنگی این کشور پس از خروج از افغانستان منتشر می کنند، مردم  پاکستان و افکارعمومی در منطقه منتظر اعلام موضع رسمی و صریح دولت این کشور در این خصوص هستند.

با وجود آنکه شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان از عدم تصمیم برای واگذاری پایگاه نظامی به آمریکا خبر داده است و پیشتر هم رئیس جمهوری پاکستان به مخالفت کشورش با این مسئله اشاره کرده بود، اما مردم پاکستان نگران فشارهای کاخ سفید بر اسلام آباد برای تغییر در این مواضع هستند. 

مردم پاکستان نگرانند که در صورت موافقت دولت این کشور با انتقال بخشی از نیروها و تجهیزات آمریکا پس از خروج از افغانستان به پاکستان، این کشور با موج جدیدی از خشونت  و ناامنی از سوی گروه طالبان در نبرد با نظامیان آمریکایی مواجه شوند که در حال حاضر سخنان مقامات اسلام آباد نتوانسته این نگرانی آنان را برطرف کند.

 به خصوص آنکه جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در گذشته برای نظارت بر افغانستان، پیشنهاد ایجاد پایگاه در پاکستان را داده بود که این مسئله بر نگرانی های مردم این کشور درباره تبعات حضور احتمالی نظامی و اطلاعاتی آمریکا در پاکستان افزوده است.

با توجه به آنکه آمریکا در حال حاضر تنها چند پایگاه در افغانستان را تخلیه کرده و نظامیان خود را به پایگاه های دیگری در این کشور منتقل کرده است، این احتمال وجود دارد که با جدی شدن موضوع خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، فشار کاخ سفید بر پاکستان در این زمینه افزایش پیدا کند.

در شرایطی که مردم پاکستان تجربه تلخ حضور نظامی و اطلاعاتی آمریکا در کشورشان را تجربه کرده اند، انتظار دارند که عمران نخست وزیر پاکستان که شعار اتخاذ سیاست های مستقل و بدون تاثیر پذیری از قدرت های بزرگ را مطرح کرده است در چارچوب هدف تامین حداکثری منافع ملی، در مقابل فشار واشنگتن برای گرفتن پایگاه نظامی از پاکستان مقاومت کند.    

نویسنده: محمدرضا عسگری

117