ایران پرس: چین و روسیه توافقنامه موشکی خود را برای ده سال دیگر تمدید کردند.

به گفته «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت امور خارجه چین، این توافق شامل اخطار اولیه پرتاب موشک بالستیک و پرتاب راکت های حامل نیز است.

به گفته وی، توافق موشکی چین و روسیه نه تنها نشانگر سطح بالای شراکت راهبردی میان دو کشور در زمینه هماهنگی در عرصه های راهبردی است بلکه به میزان چشمگیری در حراست از نظام بین المللی کنترل تسلیحات و صلح و امنیت جهانی سهیم است.

از دیدگاه ناظران سیاسی رویکرد مسکو و پکن به تقویت و روابط نظامی بخصوص در عرصه های موشکی بیانگر افزایش نگرانی آنها از تشدید تهدیدات ناشی از حضور نظامی و موشکی آمریکا در منطقه شرق آسیا است.

«استفان گیدی» S.GIDI کارشناس مسایل نظامی و راهبردی در ارزیابی از همکاری های موشکی چین و روسیه اظهار داشت: "همکاری های موشکی چین و روسیه و برگزاری رزمایش میان دو کشور از جمله رزمایش شبیه سازی شده  دفاع در برابر موشک‌های بالستیک، نتیجه مستقیم نگرانی‌های چین و روسیه درباره استقرار سامانه دفاع هوایی پیشرفته «تاد» TAD آمریکا در کره جنوبی است."

با توجه به رقابت‌های سنتی که میان پکن و مسکو وجود دارد و اینکه چین براساس سیاست اصولی خود در هیچ ائتلاف نظامی شرکت نمی کند، محافل غربی رویکرد دو طرف برای تشکیل اتحاد نظامی را چندان جدی تلقی نمی کنند.

تاثیر تهدیدات نظامی آمریکا بر روابط نظامی چین و روسیه

اما حضور چین و روسیه در سازمان شانگهای از یکسو و اختلافات چین و روسیه با سازمان ناتو از سوی دیگر را از جمله دلایل محکمی برای رویکرد احتمالی این سازمان به سمت نظامی گرایی می دانند و به همین دلیل در مورد آن به غرب هشدار می دهند.

به اعتقاد محافل غربی آنچه بیشتر موجب نزدیکی چین و روسیه است تهدیدات ناشی از حضور نظامی آمریکا در آبهای حوزه پیرامونی چین و گسترش حوزه جغرافیایی ناتو تا مرزهای روسیه است.

«دیوید شولمان» کارشناس مسایل راهبردی در این باره براین اعتقاد است: "یکی از نگرانی‌های آمریکا از همکاری های نظامی چین و روسیه این است که آنها به سمت خود اتکایی و نوآوری‌های نظامی حرکت کنند، زیرا رزمایش‌های مشترک آنها با تکرار و پیچیدگی فزاینده همراه است."

در هر حال، بسیاری از تحلیلگران براین اعتقادند تقویت همکاری های نظامی روسیه و چین به معنای ایجاد اتحاد و ائتلاف نظامی میان دو کشور نیست، اما می تواند غرب را در مورد پیامدهای آن نگران کند.

از دیدگاه محافل غربی، مشکلات اقتصادی روسیه و ضعف نظامی چین در برابر آمریکا موجب شده است مسکو و پکن به شکل مصلحتی روابط خود را در بخش‌های امنیتی و نظامی نیز توسعه دهند.

این در حالی است که برگزاری گشت های مشترک دریایی در اقیانوس آرام از سوی ناوگان دریایی چین و روسیه نشان می دهند که همکاری های نظامی دو طرف فراتر از تصورات و برداشت‌های محافل غربی است. 

نویسنده: مجید وقاری

117