ایران پرس: سرپرست وزارت امورخارجه دولت موقت طالبان بر مشارکت همه افغانهای شایسته در ترکیب دولت این گروه در افغانستان تاکید کرد.

«امیر خان متقی» در نشست فوق العاده وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در پاکستان مشارکت همه افغان‌های شایسته در دولت از مناطق مختلف را از وظایف طالبان دانست.

این اظهارات در حالی مطرح می شود که رهبر طالبان اخیرا استفاده از نیروهای ماهر و کارآزموده را در امور مختلف دولتی خواستار شد. با ادامه فشارهای منطقه ای و بین المللی بر طالبان برای تشکیل دولت فراگیر و رعایت حقوق شهروندی مردم افغانستان به خصوص زنان و دختران، طالبان لحن خود را در مورد ترکیب دولت خود تغییر داده و درصدد است ضمن نمایش نرمش در مواضع خود وانمود کند که قصد انحصارگرایی در قدرت را ندارد.

با توجه به اینکه طالبان، نیروهای متخصص در همه امور ندارد، طبیعی است که برای پیشبرد امور از افغان‌های متخصص و ماهر استفاده کند. از اینرو از دیدگاه محافل منطقه ای و بین المللی بعید است این موضع امیرخان متقی به معنای تلاش طالبان برای تشکیل دولت فراگیر و ملی در افغانستان تلقی شود.

«حسین علایی» کارشناس مسایل بین المللی و مدرس دانشگاه در این باره براین اعتقاد است: "دولتی که طالبان تشکیل داده بیانگر آن است که اقوام و مذاهب و گروههای مختلف افغانی در آن حضور ندارند و در واقع، یک دولت فرقه ای تشکیل داده است."

اگر چه حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان که فردی نزدیک به طالبان محسوب می شود درصدد است با ارائه راه کارهای سیاسی همچون تشکیل لویه جرگه و برگزاری انتخابات این گروه را برای کسب مشروعیت و شناسایی بین المللی راهنمایی و ترغیب کند اما طالبان در عمل نشان داده است که هیچ اعتقادی به نظام سیاسی متکثر متشکل از احزاب و برگزاری انتخابات ندارد و همچنان می کوشد با تغییر لحن و دعوت از سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در افغانستان آنها را به چشم پوشی از خواسته هایشان در مورد تشکیل دولت  فراگیر و رعایت حقوق مردم افغانستان ترغیب کند.  

«ابوالفضل ظهره وند» کارشناس ارشد و سفیر پیشین ایران در افغانستان در این باره می گوید: "طالبان طرح و برنامه روشنی را برای اداره افغانستان ارایه نکرده است و همچنان تفوق ایدئولوژیک و قومی را در دستور کار دارد."

در هر حال، اظهارات برخی از مقامات ارشد طالبان در مورد همکاری با آمریکا نشان می دهد، بین دو جناح حقانی و ملابرادر در مورد نحوه عملکرد و ترکیب دولت طالبان برای اداره افغانستان اختلاف جدی وجود دارد.

اگر چه جناح میانه روتر طالبان با درک واقعیات اجتماعی این کشور گاهی اوقات سخنان عامه پسند مانند تحصیل دختران سر می دهند اما مردم افغانستان با تاکید بر این نکته که تجربه حکمرانی انحصارگرایانه در این کشور شکست خورده است، بازگشت طالبان به قدرت را فرصتی مناسب برای تقویت وحدت ملی با مشارکت همگانی در تصمیم گیری ها از طریق پارلمان می دانند و بر این اعتقادند که طالبان نباید این فرصت را با بازی با کلمات و نمایش نرمش در مواضع خود از دست بدهد.

نویسنده: مجید وقاری

117