ایران پرس: گزارش‌ ها از پیشرفت مذاکرات سازش میان دولت پاکستان و گروه تحریک طالبان (تی‌تی‌پی) با پادرمیانی طالبان افغانستان حکایت دارد. گفته می شود طرفین درباره تداوم آتش‌بس نامحدود به توافق رسیده‌ اند.

تحریک طالبان پاکستان مسئولیت بسیاری از حملات مرگبار تروریستی در این کشور از جمله حمله به مدرسه پیشاور در دسامبر 2014 که دست کم 120 کشته برجای گذاشت را بر عهده گرفته است.

منابع آگاه در پاکستان از ادامه گفت‌ و گوها میان نمایندگان دولت این کشور و گروه تحریک طالبان پاکستان در کابل خبر داده و توافق مجدد برای آتش‌بس را بیانگر پیشرفت در این مذاکرات تلقی می‌کنند.

وب سایت روزنامه داون پاکستان نوشت، نمایندگان دولت این کشور و تحریک طالبان در کابل با مسئولان ارشد دولت طالبان افغانستان نیز دیدار و پس از آن برای تمدید آتش‌بس نامحدود موافقت کردند.

خبرهای منتشر شده درباره توافق دولت پاکستان و گروه تحریک طالبان این کشور برای آتش بس نامحدود که با میانجی گری طالبان افغانستان انجام شده است، می تواند برای طرفین تاثیرات قابل توجهی داشته باشد.

در روزهای اخیر گزارش گروه نظارت شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره تهدید گروه تحریک طالبان برای پاکستان از خاک افغانستان، فشارها بر طالبان  در این کشور را افزایش داده است.

این گزارش تصریح دارد که جنگجویان خارجی از جمله گروه تحریک طالبان به عنوان یک گروه مسلح مخالف دولت پاکستان در افغانستان حضور دارند و از این کشور به عنوان مامنی برای خود استفاده کند. به خصوص آنکه در این گزارش تاکید شده که تحریک طالبان بزرگترین گروه جنگجویان خارجی در افغانستان است که نیروهای آن چندین هزار نفر تخمین زده می شود. 

برغم رد گزارش سازمان ملل متحد توسط وزارت خارجه طالبان در افغانستان اما چنین تکذیبه ای تنها شاید بتواند صورت مسئله را پاک کند اما واقعیت آن است که برخی گروه های  تروریستی از جمله تحریک طالبان و داعش در افغانستان حضور دارند و ضمن به مخاطره انداختن امنیت این کشور، تهدیدی برای کشورهای همسایه هستند.

انتشار خبر توافق دولت پاکستان با گروه تحریک طالبان، دو روز پس از گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد این گمانه را تقویت کرده است که طالبان در افغانستان برای خارج شدن از فشاربین المللی با انتشاراین گزارش، گروه تحریک طالبان را به انجام توافق آتش بس نامحدود وادار کرده است. 

طالبان در حال حاضر با فشارهای متنوع جامعه جهانی درباره عدم توجه به تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، تضییع حقوق زنان در عرصه کار و تحصیل و اعمال برخی سیاست های در تضاد با کنوانسیون های حقوق بشری درباره آزادی های فردی و اجتماعی قرار دارد.

در شرایطی که انتقادها از طالبان در داخل و خارج افغانستان شدت گرفته است، ادامه روند بی توجهی به حساسیت های بین المللی  توسط این گروه شرایط را برای طالبان سخت تر خواهد کرد.

به طور طبیعی طالبان در افغانستان با توجه به  افزوده شدن فشارها بر این گروه در 9 ماه گذشته، باید به سمت کاستن از این فشارها حرکت کند که میانجی گری منجر به نتیجه درباره توافق دولت پاکستان و گروه تحریک طالبان برای آتش بس نامحدود در همین چارچوب  ارزیابی می شود.

 به نظر می رسد، توافق آتش بس بدست آمده علاوه بر فواید آن برای طالبان در افغانستان، می تواند تا حد قابل توجهی چالش های دولت پاکستان بر اثر اقدامات گروه های ناامن کننده را کاهش دهد.

نویسنده: محمدرضا عسگری

115