ایران پرس: قاعده رفتاری غرب درباره قدرت های رقیب و مخالفش به چین هم کشیده شده و طبق اظهارات رئیس جمهور این کشور، غربی ها در اغتشاشات اخیر چین دست دارند.

«شی جین پینگ» رییس جمهور چین، دولت های متخاصم غربی را حامی معترضان فریب خورده در چین دانست و ضمن تأیید گشوده بودن درهای گفتگو با معترضان بر ایستادگی مقابل توطئه های غربی و اغتشاشات تأکید کرد.

چین به عنوان کشوری که سه سال قبل اولین نشانه های کووید-19 در آن ملاحظه شد با سیاست قرنطینه و کنترل توانست اقدامات پیشگیرانه و درمانی مؤثری در این همه گیری داشته باشد و تعداد تلفات آن نسبت به جمعیت این کشور در مقایسه با سایر کشورها و خصوصا کشورهای غربی به مراتب کمتر بوده و همین عامل هم باعث شد که چرخ اقتصاد و پیشرفت این کشور هم با وجود کاهش سرعت آن در اثر همه گیری جهانی کووید-19 بهتر از کشورهای غربی پیش برود و حتی رئیس جمهور چین بارها از این نیتجه تمجید کرده است و آن را منبع غرور ملی و پیروزی بر شیوه های غربی حکمرانی دانسته است.

خیزش مجدد بیماری کرونا بهانه ای برای ایجاد اعتراضات اجتماعی

اکنون با خیزش مجدد بیماری کرونا در غرب چین و در پیش گرفتن سیاست های پیشگیرانه و قرنطینه پیشین، بهانه هایی برای ایجاد اعتراضات اجتماعی فراهم آمده که به شکل آشوب و اغتشاشات خیابانی بروز کرده است.  با این حال "تونی سایچ"، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه هاروارد در این باره گفته است، با توجه به ساختار چین، دشوار است که مخالفت سازمان یافته و مؤثری در این کشور شکل بگیرد.

اما رئیس جمهور چین با شناخت از شیوه های غربی ها به سرکردگی آمریکا اعلام کرده، قشر اغتشاشگر در چین فریب غرب را خورده است. حتی فارغ از اطلاعات پنهانی دولت ها از تحرکات رقبا، شناخت از پیشینه رفتاری غرب برای مانع سازی در مقابل پیشرفت قدرت های رقیب و یا تغییر در نحوه تعامل این قدرت ها باعث می شود که در شکل گیری چنین اغتشاشاتی اولین انگشت اتهام به سوی غرب نشانه برود.

استراتژی فشار در داخل و مشغول سازی رقیب به داخل جهت عقب ماندن از معادلات رقابتی و تزلزل در مواضع یکی از شیوه های آشنای غربی ها در ایجاد اغتشاشات در کشورهای هدف است. به طور خاص در سال های اخیر تجربه تبدیل اعتراضات به اغتشاشات با زمینه های آشوب طلبی و خشونت طلبی در کشورهای رقیب در دستور کار غربی ها و خصوصا آمریکا بوده است چراکه از این مسیر هم ضمن مشغول سازی دولت ها به اوضاع داخلی، در خارج از کشور و مجامع بین المللی هم با نفوذ در نهادهای حقوق بشری هم برای ایجاد فشار بر این کشورها می کوشند و همه این اقدامات به عنوان تکه هایی از پازل، بازی سیاسی غرب به شمار می آیند.

موازی سازی اقشار مختلف جهت ایجاد آشوب از سیاست های آشنای غربی ها

موازی سازی اقشار مختلف جهت ایجاد آشوب از سیاست های آشنای غربی ها به هنگام در مضیقه قرار گرفتن از سوی رقبا است به زعم خود اینگونه مشروعیت رهبران دولت های رقیب را زیر سؤال می برند. اکنون پس از انتخاب مجدد "شی جین پینگ" به رئیس جمهوری چین، ظهور نتایج مثبت سیاست های اقتصادی وی در پیشبرد اهداف کشورش و پیشرفت ابتکار "کمربند و جاده" و همچنین  گرفتار نشدن در تله جنگ تایوان و تحول در هندسه قدرت جهانی لزوم ایجاد آشوب در چین به صورت موازی سازی اقشار و خشونت طلبی در دستور کار غربی ها قرار گرفته است. 

اگرچه واشنگتن پست، نیویورکر و نیویورک تایمز آمریکا در هفته گذشته به اتفاق در تلاش برای جنبش خواندن ناآرامی های چین بوده و اعتراضات محلی به سیاست های نهادهای محلی در خصوص قرنطینه کرونا را به جنبش سیاسی مخالف دولت و شخص رئیس جمهور چین تعبیر کرده اند. این نشریات جریان اصلی در آمریکا القای موازی بودن نارضایتی کارگران، دانشجویان، روستاییان و منتقدان سیاسی چین را در دستور کار خود گذاشته اند. اما "دیوید گودمن"، مدیر مرکز مطالعات چین در دانشگاه سیدنی در این باره گفته است، در حالیکه اعتراضات اخیر در چین با جسارت و خشونت بالایی شکل گرفته است اما در این مرحله هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این یک جنبش ملی و فراگیر باشد وجود ندارد.  

در یک جمع بندی کلی می توان گفت، شناخت و درک رئیس جمهور چین از وضعیت داخلی کشورش، اشاره به دست غربی ها در توطئه علیه حکومت پکن و همچنین تأکید بر ایستادگی در برابر این توطئه ها توأم با باز بودن دروازه های گفتگو با معترضان نشانگر جدیت و هوشیاری هیأت حاکمه چین بوده و حتی می تواند تکمیل و تقویت ائتلاف منطقه ای تقابل با غرب را تسهیل کند و تلاش های غرب برای تضعیف روند ائتلاف سازی در بین رقبای خودش را معکوس نماید.

نویسنده: هوشنگ شیخی

113

بیشتر بخوانید:

تظاهرات چینی‌ها در اعتراض به قوانین قرنطینه دولت پکن