ایران پرس: در شرایطی که بسیاری از کشورهای اسلامی و همچنین مردم مسلمان ترکیه اقدام قابل تامل دولت «رجب طیب اردوغان» در زمینه از سر گیری رابطه با رژیم صهیونیستی را نادرست قلمداد می کنند، وزیر امور خارجه ترکیه می گوید: ترکیه همزمان با عادی سازی رابطه با اسرائیل، از منافع و آرمان های مردم مطلوم فلسطین دفاع می کند.

«مولود چاووش اوغلو» در سخنانی در پایتخت ایتالیا همچنین ادعا کرد: "اینکه عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل خیانت به مساله فلسطین یا به زیان مردم این کشور قلمداد شود، اشتباه است."

این سیاستمدار بلندپایه ترک در ادامه تلاش به منظور توجیه تحرکات اخیر مقام های آنکارا در زمینه از سرگیری رابطه با رژیم نژادپرست اسرائیل، عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل را به نفع دو طرف و به نفع همه منطقه اعلام کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه با وجود توجیحات اخیر خود، توضیح نداد که این بخش از تحرکات ترکیه برای عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی چه منفعتی برای مردم مظلوم فلسطین خواهد داشت.

این در حالی است که پس از طرح موضوع عادی سازی روابط دو طرف، رژیم صهیونیستی در نخستین شرط خود برای دولت اردوغان، از آنکارا خواست فعالیت تمامی نهادهای فلسطینی مستقر در ترکیه را متوقف کند.

ظاهرا دولت اردوغان نیز در این زمینه به سرعت اقدام کرده است. در این میان، شواهد موجود حاکی از آن است که روابط ترکیه و رژیم نژادپرست اسرائیل هیچ‌گاه تنش واقعی نداشته است. در این ارتباط کارشناسان می گویند، سران ترکیه هیچ‌گاه از قطار سازش با رژیم صهیونیستی پیاده نشده اند که بخواهند دوباره بر آن سوار شوند.

به هر حال باید گفت، تلاش دولت رجب طیب اردوغان برای از سرگیری رابطه با اسرائیل در شرایطی در دستور کار مقام های آنکارا قرار گرفته است که رهبران حزب حاکم عدالت و توسعه مغایر با منافع ملی ترکیه، اخیرا در زمینه پایان دادن به اختلافات با سوریه با تعلل گام بر می دارند.

موضوع دیدار روسای جمهوری ترکیه و سوریه - که در ترکیه با استقبال سیاست مداران موافق و مخالف مواجه شده است - از سوری مقام های حزب حاکم ترکیه مدام با تناقض گویی همراه است.

مقام های ترکیه یک روز درباره پایان دادن به اختلاف ها با سوریه اظهارنظر می کنند، اما یک روز بعد با طرح یورش به اراضی این کشور و بی ثبات سازی برخی از شهرهای سوریه، اوضاع رابطه آنکارا با دمشق را به حالت خصمانه گذشته بر می گردانند.

همین رفتارهای مقام های دولت اردوغان موجب شده است که برخی از محافل سیاسی در منطقه یورش های نظامی ترکیه به سوریه را ناشی از سفارش و توصیه های بیگانگان قلمداد کرده اند.

درحقیقت، آمریکا و برخی از دولت های به اصطلاح متحد این کشور از سال 2011 میلادی با هدف کنار زدن دولت قانونی «بشار اسد» در سوریه، اقدام کردند. اما با وجود اتحاد شوم ده ها کشور غربی و برخی از کشورهای منطقه از جمله ترکیه، دولت بشار اسد توانست در سوریه پا بر جا بماند.

در واقع، در حالی که بسیاری از کشورهای غربی و دولت های منطقه که مخالف دولت قانونی بشار اسد محسوب می شدند، از راس قدرت سیاسی در کشور خود حذف شده اند. این در حالی است که دولت بشار اسد با حمایت های مردم سوریه و برخی از دولت های متحد خود همچنان در سوریه بر سر کار هستند.

در این میان، ترکیه که یک متحد جانبی کشورهای حمله کننده به سوریه محسوب می شد، اکنون به دشمن اصلی دولت قانونی حاکم بر سوریه تبدیل شده و ایفای این نقش ترکیه، بسیار تامل برانگیز است.

در مجموع باید گفت، ترکیه به عنوان یکی از نخستین کشورهایی که رژیم صهیونیستی را پس از تاسیس به رسمیت شناخت، همواره سیاست‌های دوگانه‌ای را در قبال مردم مظلوم فلسطین در پیش گرفته است.

روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی سابقه‌ای طولانی دارد و به شکل‌گیری این رژیم غاصب باز می‌گردد. از همان ابتدای شکل گیری رژیم صهیونیستی، سیاست‌های دوگانه‌ای در روابط ترکیه و این رژیم مشاهده می‌شود و دوگانگی در سال‌های پس از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه شکل جدیدی گرفته است.

در حالی‌که سیاست‌ های اعلامی ترکیه علیه رژیم غاصب صهیونیستی با فراز و نشیب هایی مطرح می شود، همواره روابط امنیتی و اقتصادی مستحکمی میان ترکیه و این رژیم نامشروع برقرار بوده است.

با وجود این، چنین به نظر می رسد رهبران حزب عدالت و توسعه به منظور برداشتن همه موانع انتخاب دوباره شخص رجب طیب اردوغان در سمت ریاست جمهوری و پایان دادن به بحران جاری این کشور در امور اقتصادی و مالی، به علنی سازی عادی سازی رابطه با رژیم اسرائیل و توجیه تحرکات سیاسی دولتمردان ترک اقدام کرده اند.

نویسنده: محمدعلی طالبی

117