ایران پرس- تقابل ناوهای نظامی روسیه و اوکراین در دریای آزوف، بحران اوکراین را وارد مرحله جدیدی کرده است.

سخنگوی شورای امنیت ملی اوکراین اعلام کرد که در پی تنش آبی با روسیه در دریای آزوف، این کشور به حالت آماده باش نظامی درآمده و کمیته نظامی تشکیل شده است. 

سازمان امنیت فدرال روسیه نیز شامگاه یکشنبه در اطلاعیه ای ضمن اعلام آماده باش نظامی در منطقه مورد مناقشه با اوکراین اعلام کرد که سه کشتی اوکراینی را توقیف کرده و مرزبانان روسی برای توقیف شناورهای اوکراینی به سوی آنها آتش گشودند و سه خدمه اوکراینی زخمی شدند.

اوکراینی ها مدعی شدند که شناورهای آنها طبق برنامه از قبل هماهنگ شده و اطلاع داده شده از بندر «اودسا» به بندر «ماریپول» در دریای آزوف در حرکت بودند و اقدام نظامی روسها برخلاف کنوانسیون حقوق دریاها صورت گرفت اما روسها می گویند که طرف اوکراینی هیچگونه درخواستی برای عبور شناورهای خود از این تنگه ارائه نکرده بود.

مسکو و کی یف خواستار جلسه فوری شورای امنیت سازمان ملل در خصوص تنش های اخیر در دریای آزوف شده اند. ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روش مقامات کی‌یف در استفاده از کشتی‌های اوکراینی به منظور اقدامات تحریک‌آمیز علیه روسیه را «راهزنی» نامید.

از دیدگاه مسکو، کی یف در ماههای اخیر اقدامات حساب شده ای برای افزایش حضور نظامی در دریای آزوف با اعلام آمادگی برای ایجاد پایگاه دریایی و استقرار توپخانه ساحلی با هدف نظامی کردن این دریا انجام داده است.

تبادل آتش شناورهای روسیه و اوکراین در دریای سیاه

اختلافات روسیه و اوکراین که دارای پیوندهای تاریخی، فرهنگی و اقتصادی گسترده ای هستند از سال 2014 و پس از وقوع تغییرات در اوکراین و روی کار آمدن یک دولت غرب گرا  که کی یف از آن به عنوان «انقلاب» و مسکو «کودتا» یاد می کنند، آغاز شد.

پس از آن مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین که روابط بسیار نزدیکی روسیه دارند، خواهان استقلال از دولت مرکزی شدند که خود مقدمه ای برای شروع یک جنگ داخلی بود که تاکنون بیش از ده هزار کشته برجای نهاده است.

اما در شبه جزیره کریمه نیز در مارس 2014 با برگزاری یک همه پرسی با نظارت روسیه، بیش از 97 درصد مردم آن رای به جدایی از اوکراین و الحاق به روسیه دادند که این مساله با مخالفت شدید کی یف و واکنش تند غرب به صورت اعمال تحریم های گسترده علیه مسکو مواجه شده است. 

بلوک غرب و در راس آن آمریکا انواع تحریم های اقتصادی را علیه روسیه و شخصیت ها و شرکت هایی که در کریمه فعالیت می کنند وضع کرده اند تا روسیه را وادار به واگذاری مجدد کریمه به اوکراین کنند.

اوکراین از جامعه جهانی خواسته است ضمن نپذیرفتن کریمه به عنوان جزیی از خاک روسیه، این کشور را اشغالگر بخوانند و به مسکو برای بازپس دادن این منطقه به اوکراین فشار بیاورند.

با این حال مسکو نه فقط به تمام این درخواست ها پاسخ منفی داده بلکه با احداث پلی بر روی تنگه «کرچ» Kerch، اتصال زمینی بین روسیه وکریمه را برقرار ساخته که از سوی تحلیلگران به عنوان اقدامی حاکی از عزم مسکو برای حفظ کریمه ارزیابی شده است.

این تنگه دریای سیاه را از دریای آزوف جدا می کند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بارها گفته است: مسکو در خصوص بازپس دادن کریمه با هیچ کسی مذاکره نمی کند.

به نظر می رسد مقامات ارشد اوکراین با توجه به برگزاری نشست سران گروه 20 درآرژانتین در اوایل دسامبر در صدد هستند تا با اقدامات تحریک آمیز بار دیگر، توجه سران گروه 20 را متوجه بحران اوکراین کرده و با توجه به شرکت پوتین در این نشست، فشارهای سیاسی علیه وی از جانب قدرتهای غربی و هم پیمانان آنها برای بازگرداندن کریمه و نیز قطع حمایت از مخالفان شرق اوکراین را تشدید کنند.

ضمن اینکه این حادثه دریایی بهانه مناسبی را در اختیار آمریکا قرار می دهد تا نه فقط روابط نظامی خود با اوکراین را گسترش دهد، بلکه فشارهای بیشتری را چه در بعد تحریم ها و چه در بعد نظامی علیه روسیه وارد کند. 

135/110

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید: 

واکنش اتحادیه اروپا و ناتو به درگیری روسیه و اوکراین

نشست اضطراری شورای امنیت درباره درگیری اوکراین و روسیه 

تبادل آتش میان شناورهای روسیه و اوکراین در دریای سیاه+ ویدئو

آمریکا و تلاش برای تشدید دشمنی بین روسیه و اوکراین/ تحلیل