ایران پرس- بروز بحران اوکراین در سال 2014 و اعلام استقلال کریمه و در مرحله بعد الحاق آن به روسیه در مارس 2014 با واکنش منفی غرب به ویژه اروپا و آمریکا مواجه شد.

اروپایی ها در بحران اوکراین از ابتدای آن دخالت کرده و خواهان روی کار آمدن یک دولت غرب گرا در اوکراین بوده اند. پس از تحولاتی مانند الحاق کریمه به روسیه و جنگ داخلی در شرق اوکراین بین نیروهای دولت مرکزی و مخالفان جدایی طلب، موضع اتحادیه اروپا همواره حمایت از کی یف در برابر مسکو بوده است.

در این چارچوب اتحادیه اروپا به همراه آمریکا تحریم هایی را از سال 2014 علیه روسیه برای وادار کردن آن به بازپس دادن کریمه و نیز قطع حمایت از مخالفان شرق اوکراین اعمال کرده و هر ساله آن را تمدید کرده است. این تحریم ها شامل مجموعه ای از تحریم های اقتصادی و مالی ضد روسی است، واکنش متقابل مسکو و کاهش شدید سطح روابط تجاری و اقتصادی بین روسیه و اتحادیه اروپا را در پی داشته است.

در آخرین موضع گیری اتحادیه اروپا دراین باره، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره «کریمه» و «سواستوپل» در اوکراین بیانیه‌ای مطبوعاتی صادر کرد. 

موگرینی در این بیانیه اعلام کرد: "با گذشت پنج سال از الحاق «غیرقانونی» جمهوری خودمختار کریمه و شهر سواستوپل به خاک فدراسیون روسیه، اتحادیه اروپا همچنان به تعهد خود به حق حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین پایبند است. اتحادیه اروپا تاکید می‌کند که این اقدام را «نقض قانون بین‌الملل» می‌داند، آن را به رسمیت نمی‌شناسد و محکوم می‌کند."

از دیدگاه اتحادیه اروپا این مسئله همچنان چالشی مستقیم علیه امنیت بین‌المللی است.

موگرینی در این بیانیه اعلام کرد: "اتحادیه اروپا همچنان به اجرای کامل سیاست به رسمیت نشناختن اقدام روسیه، از جمله از طریق تدابیر محدودکننده، متعهد است."

در عین حال موگرینی درباره درگیری دریایی اخیر روسیه و اوکراین در تنگه کرچ مسکو را متهم به نقض حقوق بین الملل کرده است.

پافشاری اتحادیه اروپا بر موضع خود نسبت به مسئله کریمه

بدین ترتیب در پنجمین سالگرد الحاق کریمه و ستواستوپل به روسیه، اتحادیه اروپا بر موضع خود درباره شناسایی نکردن این مساله و مقصر دانستن روسیه در مناقشه با اوکراین تاکید کرده است. واشنگتن نیز در راستای دشمنی با مسکو، خواهان تشدید مواضع اروپا در قبال روسیه در بحران اوکراین است.

اما اتحادیه اروپا نیز به خوبی می داند که پیروی از آمریکا در این زمینه صرفا باعث تشدید تقابل بین اروپا و روسیه و عزم بیشتر مسکو برای رویارویی با اوکراین و حامیان غربی آن خواهد شد. به ویژه دو کشور کلیدی اتحادیه اروپا یعنی آلمان و فرانسه بشدت نسبت به ادامه سیاست دولت ترامپ علیه روسیه دچارنگرانی بوده و قصد دارند راهی برای حل این معضل بیابند.

این دو کشور مهم اروپایی خواهان برخورد با روسیه صرفا در مساله اوکراین بوده و مخالف گسترش تقابل با روسیه در دیگر جنبه ها به ویژه همکاری های گازی بین روسیه و اروپا هستند.

کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا تقریبا به اندازه روسیه از سیاست‌های تحریمی دولت ترامپ، آسیب دیده اند. به ویژه اینکه تحریم های آمریکا علیه شرکت های روسی، به همان اندازه به شرکای خارجی آنها، از جمله شرکت های اروپایی لطمه اقتصادی وارد می کند.

«ولادیمیر شویتسر» کارشناس سیاسی معتقد است: "دستیابی به توافق با روسیه برای اتحادیه اروپا بسیار مهمتر از اعمال تحریم‌ها است."

به رغم اقدامات تحریمی اروپا، اما مسکو معتقد است که روسیه و اروپا منافع مشترک بسیاری دارند و می توانند به رغم فشارهای آمریکا، روابط دو جانبه را گسترش دهند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

114/116

بیشتر بخوانید:

پاسخ روسیه به کاخ سفید: درباره واگذاری کریمه بحث نمی کنیم

پوتین: هرگز کریمه را به اوکراین نمی‌دهیم+ ویدئو