ایران پرس- روسیه به عنوان یکی از اعضای گروه 1+4 همواره بر لزوم حفظ برجام تاکید کرده است. مسکو با اعلام پیوستن به "اینستکس" در صدد فراهم کردن زمینه اجرای سریع تر تعهدات گروه 1+4 در قبال ایران است.

در این راستا نماینده دائم روسیه در اتحادیه اروپا از مذاکره این کشور با این اتحادیه به منظور پیوستن به سازوکار ویژه مالی اروپا با ایران خبر داد. 

"ولادیمیر چیزوف" گفت: روسیه در حال مذاکره با اروپا برای پیوستن به "سازوکار ویژه مالی اروپا با ایران" (INSTEX) است. 

با این حال وی تاکید کرد، اروپایی ها با مشکلات جدی برای اجرایی کردن این ساز وکار مواجه هستند.

چیزوف با اشاره به این که روند اینستکس در حال حاضر چندان روبه رشد نیست، گفت: با وجود این، تلاش برای برقراری این سازو کار ادامه دارد. 

پس از تصمیم روسیه برای پیوستن به "اینستکس"، دولت هلند نیز اعلام کرد قصد دارد به این ساز وکار مالی بپیوندد.

دولت هلند در نامه ای به نهاد قانون گذاری این کشور ضمن حمایت از اینستکس، خواستار برنامه ریزی و سرمایه گذاری برای پیوستن به این ساز وکار مالی شد.

تروئیکای اروپایی شامل فرانسه، آلمان و بریتانیا 31 ژانویه 2019 "سازوکار ویژه مالی اروپا با ایران" را برای بهره‌مندی جمهوری اسلامی ایران از مزایای اقتصادی برجام به طور رسمی با عنوان "اینستکس" ثبت کردند اما از آن هنگام تاکنون این ساز وکار عملیاتی نشده است.

فرانسه میزبان کانال مالی جدید اروپا با ایران است. مقر این گروه در پاریس است،  مدیریت اجرایی آن را آلمان بر عهده دارد و بریتانیا نیز رئیس کمیته نظارت است.

در حالی که 3 ماه پس از ایجاد دفتر اروپایی اینستکس، شرکت ایرانی آن نیز 29 آوریل به ثبت رسید؛ اما اروپا همچنان در خصوص تعهدات خود تعلل می‌کند.

با گذشت بیش از یک سال از خروج آمریکا از برجام، اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی هنوز نتوانسته اند تدابیر و اقدامات وعده داده شده خود را به ویژه در زمینه "اینستکس" عملیاتی کنند.

همین تعلل طرف‌های اروپایی به اجرای تعهداتشان در قبال این توافق بین‌المللی، موجب شد تا ایران در 8 مه 2019 اعلام کند که سطح پایبندی خود را به تعهداتش در قبال برجام کاهش می دهد و ضرب الاجل 60 روزه ای را برای اروپا به منظورعملی کردن وعده هایش اعلام کند.

به رغم این که ایران امیدوار بود برخی تدابیر اروپایی ها به ویژه "اینستکس" ماه ها قبل زودتر انجام شود، اما هنوز هم طرف اروپایی در این زمینه تعلل می کند.

شاید به همین دلیل است که تهران درباره توانایی یا اساسا اراده طرف اروپایی برای حفظ برجام دچار تردید شده و اکنون چاره کار را اقدامی دانسته که نشانه قاطعیت ایران در زمینه تعیین تکلیف برجام است. 

پایگاه اینترنتی اندیشکده شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا (ecfr) در این باره نوشت: ایران به این نتیجه رسیده است که تداوم وضع کنونی، قابل قبول نیست.

اکنون با اعلام آمادگی روسیه برای پیوستن به اینستکس، طرف های اروپایی باید از موضعی قوی تر در پی اجرایی کردن هرچه سریع تر این ساز وکار مالی برآیند تا هر چه زودتر وعده آنها برای کاستن از تاثیرات منفی تحریم های هسته ای آمریکا علیه ایران تحقق پیدا کند؛ به ویژه این که نه فقط روسیه بلکه هلند نیز به طور رسمی از اینستکس و پیوستن به آن حمایت کرده است. 

روسیه معتقد است که باید برجام با توجه به سودمندی آن برای صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی حفظ شود؛ ضمن این که مسکو خواهان تداوم روابط همه جانبه با ایران از جمله در بعد اقتصادی و تجاری است. 

"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه گفت: به رغم محدودیت‌ها و تحریم‌های موجود، روسیه همه توافقات و طرح‌های مشترک در ایران را پیگیری می‌کند و همواره به تعهدات خود پایبند است.

بدین ترتیب بر خلاف خواسته آمریکا و رویکرد یکجانبه گرایانه واشنگتن که همواره بر طبل لغو برجام و تشدید فشارها علیه ایران می کوبد، روسیه خواهان حفظ این توافق بسیار مهم وعملی شدن تدابیر وعده داده شده در این زمینه است.

نویسنده : میرطاهر

135/117

بیشتر بخوانید : 

هلند به اینستکس می پیوندد

موگرینی: اولین تراکنش اینستکس در چند هفته آینده انجام می شود

آلمان: مذاکرات با ایران در مورد اینستکس ادامه دارد