ایران پرس- اقدامات تحریک آمیز آمریکا در منطقه به ویژه افزایش حضور و تحرکات نظامی در حوزه خلیج فارس که با واکنش قاطع و موثر ایران مواجه شده، نگرانی‌های بین المللی درباره افزایش خطر درگیری نظامی را افزایش داده و موجب برخی تحرکات از جمله سفر منطقه ای مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عراق و کویت شده است.

«فدریکا موگرینی» روز شنبه 13 ژوئیه در سفری رسمی وارد بغداد شد و با نخست وزیر و وزیر خارجه عراق دیدار کرد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هدف رسمی از سفرش به عراق را حمایت سیاسی، مالی و معنوی اتحادیه اروپا از بغداد و ابراز همبستگی با عراقی‌ها بیان کرد. موگرینی نگاه عراق و اتحادیه اروپا به مسائل منطقه غرب آسیا را یکسان دانست و گفت: "افزایش همکاری‌ها میان دو طرف می تواند به ثبات منطقه و جهان کمک کند."

سوای اهداف رسمی سفر منطقه ای موگرینی، وی در بغداد مساله افزایش قابل ملاحظه تنش‌های منطقه‌ای را مطرح کرده و تلاش برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها را اولویت خود دانسته است.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با این هشدار که «جنگ پیامدهای سنگینی برای همه طرف‌ها خواهد داشت» گفت: این اتحادیه از یک سو در پی روابط خوب با همه طرف‌ها ست و از سوی دیگر نسبت به «ماجراجویی‌های خطرناک» هشدار می‌دهد.

هر چند موگرینی یک مقام ارشد اتحادیه اروپا است که روابط نزدیکی با آمریکا دارد، اما بهتر است درباره رویداد‌های اخیر در حوزه خلیج فارس موضع واقع بینانه ای اتخاذ کند.

آمریکا در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، نه فقط تحریم‌های خود علیه تهران را به حد بی سابقه ای افزایش داده بلکه با افزایش حضور نظامی در خلیج فارس و آب های اطراف آن به بهانه مقابله با تهدیدات ایران‌، عملا زمینه افزایش بی ثباتی و ناامنی را در منطقه فراهم کرده است.

در واقع سفر موگرینی به عراق در شرایطی انجام می‌شود که تقابل ایران و آمریکا در ماه‌های اخیر و پس از وقوع چندین حادثه برای نفتکش‌ها در خلیج فارس و دریای عمان بالا گرفته است. آمریکا ایران را متهم به دست داشتن در این حوادث کرده اما ایران قویا این اتهام را رد می‌کند.

اتحادیه اروپا با تأکید بر پایبندی‌اش به برجام، همواره از فعالیت‌های موشکی و اقدامات منطقه‌ای جمهوری اسلامی انتقاد کرده است. با این حال اروپایی‌ها ظاهرا فراموش کرده اند که توانمندی موشکی ایران صرفا در چارچوب استراتژی بازدارندگی توسعه یافته و سدی محکم در مقابل هر گونه تجاوز احتمالی از جانب آمریکا و شرکای منطقه ای آن است.

ضمن این که سیاست‌ها و اقدامات منطقه ای ایران هم در راستای مقابله با تروریسم و شکست طرح‌های ائتلاف سه گانه آمریکا، رژیم سعودی و رژیم صهیونیستی برای سلطه بر منطقه و اجرای طرح های مد نظر آن است.

در حال حاضر خلیج فارس به سبب مداخله قدرت‌های خارجی بویژه آمریکا و حضور نظامی پر رنگ آنها با «معمای امنیتی» مواجه شده است و الگوی امنیت آن متأثر از الگوی امنیتی قدرت های مداخله گر است. حفظ امنیت و ثبات در خلیج فارس نیازمند خروج نیروهای خارجی از آن و ساختار امنیتی فراگیر با همکاری کشورهای منطقه است.

کشورهای عرب جنوب خلیج فارس همواره برای رویارویی با دشمنان احتمالی، خود را نیازمند حضور نظامی کشورهای غربی می‌بینند؛ از این رو برای خریدهای تسلیحاتی و ایجاد پایگاه‌های نظامی غربی در خاک خود با یکدیگر رقابت می‌کنند.

از سوی دیگر آمریکا نیز در چارچوب ایران هراسی به این روند دامن زده تا بتواند توجیهی برای ادامه حضور در خلیج فارس  بیابد. به گفته «ترودی روبین» Trudy Rubin تحلیلگر آمریکایی: "انتقاد علنی ترامپ از ایران و درخواست‌هایش از متحدان برای پیوستن به کارزار ضدایرانی، شکست سیاست او را تضمین می‌کند. ظاهرا خانم موگرینی بدون توجه به این واقعیات صرفا خواهان کاهش تنش‌ها شده، بدون اینکه عامل اصلی این وضعیت یعنی آمریکا را محکوم نماید."

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

رایزنی‌های سیاسی و امنیتی موگرینی در بغداد

دیدار "موگرینی" با نخست وزیر عراق