ایران پرس- دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با پیش گرفتن سیاست خروج از پیمان های تسلیحاتی، در اولین گام در این زمینه، 2 اوت 2019 از پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) خارج شد. این مقدمه اقدامات گسترده واشنگتن برای توسعه تسلیحات جدید است.

روسیه و چین اما کمتر از یک روز پس از رسانه‌ای شدن اولین آزمایش موشکی آمریکا بعد از خروج از پیمان آی ان اف، این اقدام واشنگتن را نشانه‌ای از تلاش آمریکا برای دستیابی به "برتری نظامی" در جهان اعلام کردند.

روز دوشنبه اعلام شد که آمریکا بعد از خروج از پیمان آی ان اف، یک موشک کروز میان‌برد را آزمایش کرده است.

طبق اعلام وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، این موشک کروز زمین پایه بعد از ۵۰۰ کیلومتر پرواز با موفقیت به هدف خود اصابت کرده است.

سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه، روز دوشنبه 19 اوت ضمن ابراز تاسف از آزمایش موشکی جدید آمریکا گفت: این نوع آزمایش به موجب پیمان نیروهای هسته ای میان برد ممنوع بود و این نشان می‌دهد واشنگتن از مدت‌ها پیش به فکر آماده‌سازی خود برای خروج از این پیمان بوده است. 

روس ها معتقدند دولت ترامپ در راستای دکترین هسته ای جدید آمریکا، خواهان خروج از پیمان های کنترل تسلیحات به بهانه های واهی و ساخت و استقرار موشک ها و تسلیحات جدید هسته ای برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب روسیه و چین است. 

ترامپ در این زمینه اعلام کرد: آمریکا تسلیحات هسته ای اش را توسعه خواهد داد؛ مگر این که روسیه و چین توسعه تسلیحات هسته ای خود را متوقف کنند.

آمریکا پس از خروج از پیمان آی ان اف، عملا روند توسعه موشک های کروز زمین پایه و بالستیک کوتاه برد و میان برد را آغاز کرده است.

هدف واشنگتن این است که روسیه را وارد روند مشابهی کند تا بدین ترتیب مسابقه تسلیحاتی جدیدی با هدف تضعیف اقتصاد روسیه از سر گرفته شود.

با این حال مسکو تاکید کرده است که به این دام نخواهد افتاد.  ریابکوف گفت: «ما از نیت صریح آمریکا درباره تقویت توانمندی‌هایی که تا همین دو هفته قبل طبق پیمانی که آمریکا از آن خارج شد، ممنوع بود، نگران هستیم ... ما به سمت یک مسابقه تسلیحاتی پرهزینه کشیده نخواهیم شد».

درعین حال مقامات ارشد روسیه تاکید کرده اند که تا وقتی آمریکا به استقرار موشک های کروز و بالستیک جدید در اروپا و آسیا مبادرت نکند، اقدام مشابهی انجام نخواهند داد.

چین نیز به عنوان رقیب اقتصادی و نظامی آمریکا که همواره تحت فشار واشنگتن برای پیوستن به پیمان های کنترل تسلیحات قرار دارد، به آزمایش موشکی اخیر آمریکا واکنشی منفی نشان داده است.

"گنگ شوانگ" سخنگوی وزارت امور خارجه چین در بیانیه‌ای ضمن انتقاد از آزمایش موشکی تازه واشنگتن اعلام کرد: «اقدامات آمریکا به تشدید تنش‌های نظامی می‌انجامد و تاثیر منفی بر امنیت بین‌المللی و منطقه‌ای خواهد داشت. 

از دیدگاه پکن آزمایش موشکی اخیر آمریکا تایید می‌کند که هدف این کشور در خروج از پیمان آی ان اف، خلاص شدن از محدودیت‌ها و توسعه موشک‌های پیشرفته به منظور اطمینان یافتن از دستیابی به برتری نظامی یکجانبه است.

آمریکا با خروج از پیمان آی ان اف، به سرعت درصدد اجرایی کردن طرح های خود برای توسعه و استقرار انواع موشک های کروز و بالستیک مجهز به کلاهک هسته ای در نقاط جدیدی از جهان به ویژه آسیا و اروپا است.

این اقدام بی تردید واکنش متقابل روسیه و چین را به عنوان رقبای بین المللی آمریکا برمی انگیزد و باعث افزایش ناامنی و به خطر افتادن امنیت بین المللی خواهد شد.

135/118

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید: 

انتقاد چین از آزمایش موشک کروز میان‌ برد آمریکا

آمریکا موشک کروز میان‌برد آزمایش کرد