ایران پرس- مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا "برگزیت" و نحوه اجرای آن به معضلی بزرگ بین بروکسل و لندن تبدیل شده و حتی مقامات ارشد این کشور مانند بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا بر خروج قطعی از اتحادیه اروپا در 31 اکتبر 2019 چه با توافق و چه بدون توافق تاکید کرده بودند.

به رغم اختلافات شدید بین بروکسل و لندن، با این حال به نظر می رسد که در آخرین لحظات در مذاکرات بین دو طرف توافقی درباره برگزیت حاصل شده و مقامات ارشد دو طرف این مساله را مورد تایید قرار داده اند.

"ژان کلود یونکر" رئیس کمیسیون اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد، اتحادیه اروپا و بریتانیا توانسته‌اند در خصوص نحوه اجرای برگزیت به توافق برسند.

یونکر در حساب شخصی خود توییتر نوشت: «در جایی که اراده وجود داشته باشد، توافق انجام می‌شود. ما به یکی دست پیدا کردیم! این توافقی منصفانه و متوازن برای اتحادیه اروپا و بریتانیا است و گواهی بر تعهد ما به یافتن راه‌حل است. پیشنهاد می‌کنم که شورای اروپا آن را مورد تأیید قرار دهد».

این مساله از جانب  نخست وزیر بریتانیا نیز تایید شد.

جانسون در حساب توییتر خود نوشت: «ما به توافق عالی جدیدی دست پیدا کردیم که کنترل [اوضاع] را به دستمان برمی‌گرداند.

اکنون پارلمان بریتانیا باید روز شنبه برگزیت را به انجام برساند تا بتوانیم به اولویت‌های دیگری مانند هزینه‌های زندگی، خدمات ملی سلامت، جرایم خشونت‌بار و محیط‌زیست بپردازیم».

با توجه به مذاکرات ناکام در هفته های گذشته  ظاهرا  مقامات بروکسل و لندن عزم خود را جزم کرده بودند تا برای جلوگیری از تحقق کابوس برگزیت بدون توافق، به هر نحو  در این زمینه به توافقی دست یافته و اختلافات را کناربگذارند. با این حال این توافق جدید باید ابتدا به تصویب سران کشورهای اتحادیه اروپا در نشست جاری در بروکسل برسد.

مردم بریتانیا (انگلیس، ایرلند شمالی، اسکاتلند و ولز) در ژوئیه 2016 در یک همه‌پرسی به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رأی مثبت دادند. قراربود فرآیند خروج تا آخر مارس 2019 تکمیل شود، اما ناکامی لندن و بروکسل درتوافق درمورد وضعیت روابط سیاسی و اقتصادی پس از اجرای برگزیت، به تعویق در این فرآیند منجر شد.

"ترزا می" نخست‌وزیر پیشین بریتانیا سه بار توافق دولتش با اتحادیه اروپا درباره برگزیت را به پارلمان ارائه کرد اما قانونگذاران هر سه بار این طرح را رد کردند.

او در 24 مه 2019 با اعتراف به ناکامی خود در زمینه  تحقق برگزیت، استعفایش را اعلام کرد.

"بوریس جانسون" نخست وزیر کنونی از ابتدا بر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در آخرین مهلت مطرح شده یعنی 31 اکتبر به هر قیمت تاکید کرده و با توجه به شکست مذاکرات متعدد با اتحادیه اروپا تصو براین بود که نهایتا لندن ناچار خواهد شد تا از اتحادیه اروپا بدون توافق خارج شود. با این حال به نظر می رسد مذاکرات فشرده دو طرف در چند روز قبل از برگزاری نشست دو روزه سران اتحادیه اروپا که از روز پنجشنبه آغاز شده نتیجه داده  است.

پس از رای  مثبت سران اروپایی، جانسون باید متن توافقی که در مذاکره با اتحادیه اروپا حاصل شده است، به پارلمان ارائه کند تا درباره آن رأی‌گیری شود. اگر پارلمان این توافق را رد کند، دولت محافظه کار بریتانیا با چالشی جدید روبرو می‌شود.

از هم اکنون نوای مخالفت با این توافق بلند شده است. حزب"اتحادگرای دموکراتیک" ایرلند شمالی که حزبی راست گرا و سلطنت طلب است، اعلام کرده از این توافق حمایت نخواهد کرد.

بدین ترتیب جانسون طبق خواسته قبلی پارلمان یا باید به دنبال گرفتن مهلت جدید  از اتحادیه اروپا برود و یا  بدون توجه به مصوبه پارلمان، بریتانیا را بدون توافق در 31 اکتبر از اتحادیه اروپا خارج کند. در صورتی که بریتانیا بدون تصویب توافق از اتحادیه اروپا خارج شود با معضلات بسیار بزرگ اقتصادی و سیاسی و  امنیتی مواجه خواهد شد.

به ویژه اگر مساله مرزهای بین دو ایرلند حل نشده باقی بماند می توان پیش بینی کرد که ایرلند شمالی بار دیگر دچار بی ثباتی سیاسی شده و خشونت های فرقه ای بین کاتولیک های جمهوریخواه و پروتستان های سلطنت طلب  که با توافق جمعه نیک در سال 1998 فروکش کرده بود بار دیگراز سر گرفته خواهد شد.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

توافق برگزیت نهایی شد