ایران پرس- خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موسوم به برگزیت، مهمترین دغدغه بوریس جانسون رهبر حزب محافظه کار و نخست وزیر این کشور محسوب می شود.

با توجه به پیروزی قاطع حزب محافظه کار در انتخابات پارلمانی اخیر، اکنون لندن موضع سختی در قبال برگزیت اتخاذ کرده است.

در این راستا دفتر نخست‌وزیری بریتانیا اعلام کرد لندن اتحادیه گمرکی اروپا و بازار واحد اروپا را نیز در همه ابعاد ترک خواهد کرد.

پیروزی چشمگیر حزب محافظه‌کار به رهبری بوریس جانسون در انتخابات پارلمانی اخیر راه را برای خروج بن بست چهار ساله برگزیت باز کرده است.

حزب محافظه کار در انتخابات پنج شنبه گذشته موفق شد ۳۶۵ کرسی از ۶۵۰ کرسی پارلمان را از آن خود کند. بلافاصله پس از انتخابات، جانسون اعلام کرد بریتانیا ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ از اتحادیه اروپا خارج خواهد شد.

پیش از این، سازوکار خروج بریتانیا از اتحادیه گمرکی در توافق میان لندن و بروکسل تدوین شده بود اما مجلس عوام به این توافق رأی نداد و جانسون نیز با برگزاری انتخابات زودهنگام  قمار بزرگی را با امید به دست آوردن اکثریت قاطع در این مجلس برای رای آوردن توافق یادشده انجام داد. اکنون دولت لندن با کسب پشتوانه قوی پارلمانی، عملا رویکرد اجرای برگزیت سخت یعنی خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا را در پیش گرفته است. 

سخنگوی دفتر بوریس جانسون روز سه شنبه با انتشار بیانیه‌ای گفت: «بریتانیا از اتحادیه گمرکی و بازار واحد اروپا خارج خواهد شد و جانسون از تجار و سازمان‌های تجاری بریتانیا خواسته است که مقدمات آن را به تدریج فراهم کنند». 

مذاکرات درباره آینده روابط اتحادیه اروپا و بریتانیا به محض خروج لندن از این اتحادیه آغاز خواهد شد. اتحادیه گمرکی اتحادیه اروپا یک اتحادیه گمرکی مشتمل بر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، موناکو و برخی قلمروهای وابسته به بریتانیا است که عضو اتحادیه اروپا نیستند.

براساس قوانین اتحادیه گمرکی اروپا، همه اعضا وظایف مشابهی در زمینه صادرات به دیگر کشورها دارند. این اتحادیه اجازه تجارت آزاد میان اعضا را داده است و هیچ گمرک مرزی برای آنها قایل نیست اما مانند مناطق آزاد تجاری نیست و اعضای آن برای تمامی کالاهای وارداتی به اتحادیه، تعرفه خارجی یکسان اعمال می‌کنند.

مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به چالشی اساسی، نه فقط برای لندن بلکه برای بروکسل نیز تبدیل شده است.

با توجه به تاخیرهای متوالی در تحقق خروج که بیشتر به دلیل اختلافات و شکاف‌های عمیق در داخل بریتانیا بین هواداران برگزیت سخت مانند جانسون با هواداران برگزیت نرم بوده، اتحادیه اروپا بارها از لندن خواسته است تا تکلیف برگزیت را هرچه زودتر روشن سازد تا این اتحادیه نیز بتواند بر اساس شرایط جدید با توجه به خروج بریتانیا از این نهاد اروپایی، سهمیه عضویت اعضا را تغییر دهد و نیز روابط جدید تجاری و اقتصادی خود را با بریتانیا سامان بخشد.

به ویژه دشواری‌ها و ابهامات زیادی درباره روابط آتی تجاری و اقتصادی بین لندن و بروکسل وجود دارد. "میشل بارنیه" مذاکره‌ کننده اروپا درباره برگزیت اعلام کرد اتحادیه اروپا حداکثر تلاش خود را خواهد کرد تا پایان سال ۲۰۲۰ چنان که بوریس جانسون خواهان آن است، به توافق تجاری بعد از برگزیت با بریتانیا دست یابد. 

بارنیه در پارلمان اروپا بدون این که درباره امکان دستیابی به چنین توافقی در مهلت تعیین شده اشاره‌ای کند، تاکید کرد بروکسل حداکثر تلاش خود را در این زمینه خواهد کرد. با این حال کمیسیون اروپا برای دستیابی به چنین توافقی ظرف مدت ۱۱ ماه تردید دارد.

والدیس دومبوروسکیس Valdis Dombrovskis معاون اجرایی رئیس کمیسیون اروپا در این باره گفت: ما بیم داریم که برای دستیابی به توافقی جامع، دوره مذاکره درباره توافق تجاری، بسیار محدود یا کاملا مشکل ساز باشد بنابراین باید ببینیم که دقیقا در این دوره چه کار می‌توانیم بکنیم زیرا در این مدت برخی امور، خارج از دسترس خواهد بود.

بوریس جانسون می‌خواهد به هر شکل از کشیده شدن دوره انتقالی بعد از اجرای برگزیت در ۳۱ ژانویه به بعد از سال ۲۰۲۰، حتی بدون دستیابی به توافق تجاری با بروکسل در این مهلت، جلوگیری کند.

این مساله باعث می شود تا مذاکرات بسیار سخت و پیچیده‌ای بین لندن و بروکسل درباره آینده روابط تجاری و اقتصادی شکل بگیرد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

تظاهرات مردم بریتانیا علیه "بوریس جانسون"

گزارش: پیش بینی اشپیگل درباره فروپاشی بریتانیا