ایران پرس- در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» روابط آمریکا و اروپا به دلیل سیاست‌های یکجانبه واشنگتن دچار تنش های زیادی شده است.

اکنون بریتانیا از متحدان اصلی آمریکا، که با توجه به خروج از اتحادیه اروپا در 31 ژانویه 2020 امید زیادی به آمریکا بسته بود، بی اعتمادی خود به واشنگتن را اعلام کرده است.

«رابرت والاس» وزیر دفاع بریتانیا با بیان اینکه آمریکا «رهبری» جهان را از دست داده، از لزوم بازنگری در سیاست‌های دفاعی لندن سخن گفت. 

والاس روز یکشنبه (12 ژانویه) در گفت و‌گویی تصریح کرد که آمریکا نقش رهبری خود در جهان را از دست داده و از این پس دولت بریتانیا‌‌ باید آماده ورود به جنگ‌ها بدون اتکا به آمریکا باشد.

از دیدگاه وی عقب‌نشینی رو به افزایش آمریکا از رهبری جهان تحت زمامداری ترامپ به این معناست که بریتانیا نیاز به بازبینی در پیش‌فرض‌های برنامه دفاعی خود دارد.

به رغم ادعاهای متعدد ترامپ درباره اینکه در دوره ریاست جمهوری وی، موقعیت آمریکا در جهان ارتقا یافته، واقعیات چیزی جز این را نشان می دهد.

به دلیل مخالفت ترامپ با قوانین و موازین جهانی و نیز پیمان‌ها و معاهدات بین‌المللی، بسیاری از کشورها از رقبای بین المللی واشنگتن مانند روسیه و چین تا متحدان اروپایی آمریکا رویکرد مخالفت با خواسته‌های واشنگتن را در پیش گرفته‌اند.

در بعد دفاعی و نظامی نیز به دلیل فشار روزافزون ترامپ به اعضای اروپایی ناتو برای افزایش بودجه نظامی و نیز سهم آنها در مخارج ناتو شکاف بی سابقه ای در ناتو ایجاد شده است.

از سوی دیگر ترامپ مدام بر کاهش تعهدات نظامی آمریکا در جهان از جمله در غرب آسیا تاکید کرده است. جدای از اینکه آیا واقعا دولت ترامپ گامی در این زمینه برداشته یا اینکه صرفا شعار می دهد، این امر نگرانی متحدان راهبردی واشنگتن از جمله لندن را برانگیخته است.

در این زمینه وزیر دفاع بریتانیا با اشاره به دو مورد می گوید: "آمریکا سال گذشته از سوریه عقب‌نشینی کرد و در خصوص عراق نیز می‌گوید که ناتو باید به وظیفه خود عمل کند و بیش از پیش در غرب آسیا حضور داشته باشد." این موضع واشنگتن نگرانی بریتانیا درباره اعتماد پذیری به دولت ترامپ را از میان برده و لذا اکنون دولتمردان بریتانیایی از لزوم بازنگری دراین باره سخن می گویند.

به گفته والاس، بر خلاف سال 2010 که دولت بریتانیا گمان می‌کرد همواره جزئی از ائتلاف با آمریکا خواهد ماند اما در حقیت لندن دیگر نمی‌تواند چنین عقیده‌ای داشته باشد.

وزیر دفاع بریتانیا همچنین اذعان کرد که ارتش این کشور تا حد بسیار زیادی به پوشش هوایی آمریکا و اصول جنگی و شناسایی این کشور وابسته است و نیاز دارد تا خود را نوسازی کند.

بدین ترتیب حتی لندن که امید بسیاری داشت تا پس از برگزیت نه فقط روابط گسترده تجاری و اقتصادی با آمریکا برقرار کند بلکه در چتر حمایتی نظامی واشنگتن نیز قرار گیرد، ظاهرا از آمریکا با توجه به رویکرد ترامپ ناامید شده و در پی تقویت زیرساخت‌ها و ساختارهای نظامی خود بر آمده است.

یکی از اختلافات اصلی آمریکا و اروپا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، مواضع متضاد دو طرف درباره سیاست‌ها و ساختار دفاعی اروپا و نقش واهمیت ناتو است.

شکاف فزاینده بین اروپا و آمریکا و تلاش واشنگتن برای تحمیل خواسته‌های خود بر اروپایی‌ها آنها را به این جمع بندی رسانده که باید سیاست های مستقل در زمینه های مختلف به ویژه در بعد دفاعی و نظامی اتخاذ کرده و تقویت تدابیر و سازو کارهای مستقل اروپایی در زمینه دفاعی و امنیتی را مد نظر قرار دهند.

با این همه، دولت ترامپ به شدت از این روند ناراضی است. در این راستا آمریکا، اتحادیه اروپا را در صورت اجرای طرح‌های دفاعی و تسلیحاتی مستقل به مقابله به مثل در روابط تجاری و سیاسی تهدید کرده است.

در مقابل اروپا نیز تهدیدات مشابهی را علیه آمریکا اعلام کرده است. «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه که پیش تر اعلام واشنگتن مبنی بر خروج از توافق آب و هوایی پاریس را یک فرآیند مورد انتظار دانسته بود، در 10 ژانویه اعلام کرد: "ما با کشورهایی که این توافق را رعایت نمی‌کنند دیگر هیچ توافقی را امضا نخواهیم کرد."

بدین ترتیب فرانسه به عنوان دومین کشور مهم اروپایی صراحتا در مقابل تهدیدات ترامپ موضع گرفته است.

به نظر می رسد رویکرد ترامپ صرفا موجب انزوای روزافزون آمریکا حتی در میان متحدان اروپایی واشنگتن شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

اذعان بریتانیا به اقدام غیرقانونی آمریکا علیه ظریف/تحلیل

بریتانیا درخواست ترامپ برای خروج از برجام را رد کرد