ایران پرس- با خروج رسمی بریتانیا از اتحادیه اروپا در 31 ژانویه 2020، اکنون مساله ای مهم یعنی مذاکره بین لندن و بروکسل درباره ماهیت و شکل روابط دوجانبه در دوره پسا برگزیت مطرح است.

با توجه به دوره انتقالی 11 ماهه که حداکثر تا 31 دسامبر 2020 خواهد بود، لندن از هم اکنون موضعی سرسختانه در قبال اتحادیه اروپا اتخاذ کرده است.

در این راستا "بوریس جانسون"، نخست وزیر بریتانیا روز دوشنبه در یک سخنرانی که مفاد و محورهای آن منتشر شده، شروط خود را برای مذاکره با اتحادیه اروپا اعلام و تاکید کرد که حتی اگر نتواند به توافق تجاری دلخواهش دست یابد، بریتانیا باز هم پیشرفت خواهد کرد.

بر اساس متن سخنرانی جانسون که توسط دفتر نخست وزیری بریتانیا منتشر شده، وی تاکید کرده، هیچ نیازی به یک توافق تجاری آزاد که شامل پذیرش قوانین اتحادیه اروپا در زمینه‌های سیاست، یارانه، تامین اجتماعی، محیط زیست و امثال آنها باشد، نیست. تنها کافی است که اتحادیه اروپا قوانین بریتانیا را بپذیرد.

جانسون ضمن متعهد شدن به حفظ بالاترین استانداردها، به اتحادیه اروپا توصیه می‌کند که یک توافق تجاری آزاد مشابه توافقی که با کانادا دارد و طبق آن این کشور از قوانین اتحادیه اروپا پیروی نمی‌کند، پیشنهاد دهد.

جانسون می‌گوید: انتخاب آنها این است که یا با این خواسته ما موافقت می‌کنند یا نه. مساله اینجاست که آیا ما با یک روابط تجاری با اتحادیه اروپا همانند کانادا توافق می کنیم یا همانند روابطی که استرالیا با این بلوک دارد. در حال حاضر بخش اعظم توافق تجاری اتحادیه اروپا با استرالیا بر مبنای قوانین سازمان تجارت جهانی است اگرچه توافقات ویژه‌ای برای یک سری کالاهای خاص وجود دارد. با این حال استرالیا در روند مذاکره با اتحادیه اروپا درباره یک توافق تجاری قرار دارد.

این مساله ای است که "دومینیک راب" وزیر خارجه بریتانیا نیز بر آن تاکید کرده است.

راب در این زمینه گفت: بریتانیا به دنبال تطبیق مقرراتش با اتحادیه اروپا نیست. ما کنترل قوانین خود را به دست می‌گیریم، بنابراین نمی‌خواهیم با اتحادیه اروپا و قوانین آن‌ها همسویی زیادی داشته باشیم. ما خواهان همکاری خواهیم بود و انتظار داریم اتحادیه اروپا تعهدات خود را در مورد توافقنامه‌ تجارت آزاد به سبک کانادا دنبال کند.

 به رغم اعلام انتظارات و خواسته های دولت محافظه کار بریتانیا از اتحادیه اروپا در مذاکرات آتی، در داخل بریتانیا نیز مخالفت هایی با رویکرد کنونی در این زمینه وجود دارد.

"کایر استارمر" Keir Starmer وزیر برگزیت دولت در سایه بریتانیا (حزب کارگر) هشدار داده است که سیاست بوریس جانسون به اقتصاد این کشور آسیب خواهد زد.

استارمر گفت: جانسون یا درک نمی‌کند یا برایش اهمیتی ندارد که سیاست او چه آسیبی به کشور وارد می‌سازد.

در واکنش به موضع گیری و خواسته لندن درباره برخوردی مشابه با کانادا، مقام‌های اتحادیه اروپا هشدار داده اند که کانادا فقط با تطبیق بسیاری از قوانین این کشور با مقررات اتحادیه اروپا، به وضعیت تجارت کنونی با این اتحادیه که تا حد زیادی بدون تعرفه است، رسیده است.

اتحادیه اروپا بارها به بریتانیا هشدار داده که سطح دسترسی‌اش به بازار واحد 450 میلیون نفری اتحادیه اروپا به میزان توافق لندن برای تبعیت از قوانین این بلوک بستگی دارد.

به رغم این هشدارها لندن ظاهرا قصد دارد تا در مراودات تجاری با اتحادیه اروپا دست بالا را داشته باشد و از شمول قوانین سختگیرانه تجاری و اقتصادی و گمرکی آن رها شود.

انتظار می رود اتحادیه اروپا هم روز دوشنبه پس از سخنرانی جانسون خواسته های خود را درباره مرحله بعدی مذاکرات برگزیت اعلام کند.

بروکسل درباره جدول زمان بندی مورد انتظار لندن چندان خوش بین نیست و معتقد است که توافق نهایی با بریتانیا، مزایایی همانند زمان عضویت این کشور در اتحادیه اروپا را به همراه نخواهد داشت.

مقامات این اتحادیه بر این گمان هستند که حتی اگر لندن مایل به توافقی مشابه توافقنامه اتحادیه اروپا و استرالیا باشد بعید است تا پایان سال جاری بتوان به نتیجه رسید.

به گفته"اورزولا فون درلاین" رئیس کمیسیون اروپا: هر چند مایل هستیم که بهترین رابطه را با بریتانیا داشته باشیم اما این رابطه به خوبی عضویت این کشور در اتحادیه اروپا نخواهد بود.  بر اساس برنامه اعلام شده، مرحله بعدی مذاکرات برگزیت از مارس 2020 آغاز خواهد شد.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

جانسون توافق "برگزیت" را امضا کرد

همسویی جانسون با ترامپ؛ تبعیت لندن از واشنگتن/ تحلیل