ایران پرس- با قطعی شدن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موسوم به "برگزیت" در 31 ژانویه 2020 اکنون دولت محافظه کار این کشور به دنبال ایجاد روابط تجاری جدید با دیگر قدرت‌های اقتصادی جهان به ویژه آمریکا است.

به رغم برخی پیش بینی های قبلی، لندن اکنون بر مسیر دشوار انعقاد توافق تجاری با واشنگتن تاکید می کند. «بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا در آستانه آغاز مذاکرات تجاری پسابرگزیت با آمریکا که منافع آن قرار است خسارت اقتصادی ناشی از برگزیت را جبران کند، به طرف آمریکایی هشدار داد: "ما از بهترین مذاکره کنندگان در حوزه کسب وکار برخورداریم و مذاکرات دشواری در راه خواهد بود."

بر اساس بیانیه وزارت تجارت بین‌الملل بریتانیا، معامله تجاری پسابرگزیت با آمریکا میلیاردها پوند نصیب اقتصاد این کشور کرده و در کل به نفع مناطقی مانند اسکاتلند، شمال شرق و مرکز انگلیس خواهد بود. باتوجه به اینکه آمریکایی ها تاکید خاصی بر مشارکت در نظام بهداشت ملی بریتانیا موسوم به "ان اچ اس" دارند، اما طبق بیانیه وزارت تجارت بین الملل این سازمان که مردم این کشور روی آن حساس هستند، به شرکت‌های آمریکایی واگذار نخواهد شد.

همچنین با توجه به اینکه آمریکا در حوزه مواد غذایی از استانداردهایی برخوردار است که با معیارهای مد نظر بریتانیا هم‌خوانی ندارد، تغییری در این زمینه نیز رخ نخواهد داد. بیانیه یادشده حاکی است که تولید کنندگان مواد غذایی، نوشیدنی و صنعت خودروسازی، بیشترین سود از روابط تجاری جدید بریتانیا با آمریکا را خواهند برد. مذاکرات 2 طرف قرار است ظرف چند روز آینده آغاز و محل جلسات بین بریتانیا و آمریکا تقسیم خواهد شد. بر خلاف مهلت تعیین شده برای مذاکرات بریتانیا و اتحادیه اروپا که دولت لندن اصرار دارد تا پایان سال جاری به نتیجه برسد، ضرب الاجلی برای مذاکره با آمریکا مشخص نشده است.

بوریس جانسون نخست وزیر محافظه کار بریتانیا امید زیادی برای ایجاد روابط گسترده با آمریکا دارد. با این حال دولت ترامپ رویکردی قیم مابانه در قبال لندن در پیش گرفته و مدام به امر و نهی به آن می پردازد. واشنگتن با توجه به جدا شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا، درصدد افزایش نفوذ و تحمیل خواسته های خود به مقامات ارشد لندن آنهم به صورت رابطه رئیس و مرئوس است که البته این امر شامل حوزه تجاری واقتصادی نیز می شود که از جمله موارد آن خواسته دولت ترامپ برای قطع فعالیت شرکت مخابراتی چینی هوآوی در بریتانیا و یا مخالفت با سیاست های مالیاتی دولت محافظه کار است که البته با مخالفت شدید آن مواجه شده است.

ترامپ بر این تصور است که جانسون به طور کامل در خدمت اوامر وی خواهد بود و خواهد توانست منویات و نظرات خود را از طریق وی اجرا کند. با این حال مخالفت لندن با خواسته های واشنگتن نشانگر مسیر ناهموار روابط دو کشور در آینده به ویژه در زمینه تجاری و اقتصادی است. از جمله موارد اختلاف بین دو طرف باید به استانداردهای متفاوت در باره مواد غذایی و پروتئینی اشاره کرد. اتحادیه ملی کشاورزان بریتانیا NFU اعلام کرده که دولت این کشور نباید توافق تجاری با آمریکا را که اجازه واردات غذای تولید شده به روش‌های غیرقانونی را می‌دهد، قبول کند.

 با توجه به اینکه در مذاکرات آتی برای انعقاد پیمان تجاری بین دو کشور، دولت ترامپ از موضع بالا با لندن برخورد خواهد کرد، لذا از هم اکنون درخواست هایی برای تمرکز بر مذاکرات تجاری با اتحادیه اروپا که شریک اول تجاری بریتانیا است به جای امید بستن به واشنگتن مطرح شده است.

«فرانسیس اوگریدی» Frances O'Grady دبیرکل اتحادیه‌های کارگری بریتانیا معتقد است که دولت جانسون به جای گرم گرفتن و تقویت مناسبات تجاری با آمریکا، باید روی دست‌یابی به توافق خوب با اتحادیه اروپا متمرکز شود. وی هشدار داد که توافق نامناسب با آمریکا بخش‌های دولتی، زیست محیطی و استانداردهای غذایی کشور را تضعیف خواهد کرد. 

آمریکا بعد از اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری بریتانیا محسوب می شود. بریتانیا در سال 2018 میلادی 19درصد به آمریکا صادرات و 11درصد واردات داشته است. در همان سال اتحادیه اروپا 45 درصد کل صادرات و 53 درصد کل واردات بریتانیا را شامل شده است. بر خلاف تصور لندن مبنی بر اینکه واشنگتن آن را به مثابه شریک تجاری ویژه در نظر خواهد گرفت و امتیازاتی خاص به آن خواهد داد، اما اکنون مشخص شده که دولت ترامپ در صدد تحمیل خواسته های خود بر لندن بر اساس منافع آمریکا است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/116

بیشتر بخوانید:

آخرین گام برگزیت؛ خروج از فردا اجرایی می شود/ تحلیل

پارلمان اروپا "برگزیت" را تصویب کرد

هشدار اتحادیه اروپا درباره دست نیافتن به توافق تجاری با بریتانیا دردوره پسا برگزیت/ تحلیل