ایران پرس- جمهوری اسلامی ایران پس از اعلام توافق هسته ای برجام با گروه 1+5 در ژوئن 2015، همکاری های گسترده ای با آژانس بین المللی انرژی اتمی در راستای تایید صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای و اجرای تعهدات برجامی خود داشته است. با این حال آژانس در گزارش اخیر خود رویکردی منفی در قبال تهران اتخاذ کرده است.

با توجه به آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از روز دوشنبه 9 مارس به مدت 5 روز، اکنون جمهوری اسلامی ایران خواهان بازنگری این نهاد نظارتی بین المللی در برخوردش با تهران است. در نخستین روز از این نشست، بیانیه مقدماتی "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره موضوعات این نشست قرائت شد.

گروسی در بیانیه آغازین خود به جدیدترین گزارش های آژانس درخصوص  نظارت و راستی آزمایی فعالیت‌های هسته ای ایران ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد و در ارتباط با اجرای توافقنامه پادمانی آژانس با ایران و پروتکل الحاقی اشاره کرد. گروسی با اشاره به اجابت نشدن خواسته های وی از سوی ایران مدعی شد: این مساله به شکل منفی بر توانایی آژانس برای شفاف سازی و رفع این سوالات و ارائه تضمین معتبر درخصوص نبود مواد و فعالیت های هسته ای اعلام نشده در ایران تاثیر می گذارد.

وی از ایران خواست تا هرچه سریع تر و به طور کامل با آژانس، ازجمله از طریق ارائه دسترسی مناسب به مکان های مورد نظر آژانس همکاری کند.

به رغم همکاری های گسترده ایران با آژانس و حتی اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از جانب تهران، آژانس‌ بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه 3 مارس در گزارش جدید خود درباره برنامه هسته‌ای ایران اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران 5 برابر محدودیت تعیین شده در برجام شده است.

طبق این گزارش؛ ایران همچنان محدودیت‌های کلیدی که در توافق هسته‌ای وجود داشته از جمله سطح غنی‌سازی اورانیوم و ذخایر اورانیوم غنی شده را نقض کرده است.

هم چنین این دومین گزارش آژانس است که در آن از مواد هسته‌ای اعلام نشده در سه مکانِ اعلام نشده درایران سوال شده و دومین گزارش است که ادعا شده ایران اجازه دسترسی به دو مکان را فراهم نکرده است.

آژانس در حالی این درخواست ها را از ایران مطرح کرده که اساسا این مسائل در حیطه مسئولیت این نهاد نظارتی بین المللی نیست.

رافائل گروسی مدیرکل آژانس که قبلا در سمت معاون مدیرکل نیز برخورد دوستانه ای با ایران نداشت، با تصدی مسئولیت جدید همان گونه که از قبل هم پیش بینی می شد، در راستای خواسته های آمریکا و اسرائیل و ارائه شواهدی که رژیم صهیونیستی در اختیار آن قرار داده خواهان دسترسی بازرسان آژانس به چند مکان در ایران شده به ظن اینکه قبلا در آنها فعالیت هسته ای وجود داشته است، در حالی که حوزه مسئولیت آژانس به طور کامل در توافقات پادمانی مشخص شده است و بدین ترتیب قرار نیست که تهران با هر ادعایی که به ویژه از جانب دشمنان ایران مانند رژیم صهیونیستی و آمریکا درباره برنامه هسته ای صلح آمیز آن مطرح می شود در مقام پاسخ گویی برآید و یا اجازه بازرسی از هر مکانی که مدیر کل آژانس خواهان آن شود را اعطا کند.

این مساله ای است که مقامات هسته ای ایران بر آن تاکید دارند. "کاظم غریب آبادی" سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی در وین با اشاره به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره همکاری نکردن ایران با آژانس در برخی موضوعات گفت: ایران در حال جلوگیری از ایجاد یک بدعت غیر اصولی و خطرناک در آژانس بین المللی اتمی است.

لذا مطالبه ایران در نشست کنونی شورای حکام این است که علاوه بر اینکه آژانس از ارائه درخواست های غیرحقوقی، سیاسی و بی مبنا خودداری کند، نگاهی یک سویه به کاهش تعهدات برجامی ایران نداشته و این امر را در پرتو انجام نشدن تعهدات کشورهای اروپایی عضو گروه 1+4 یعنی آلمان، فرانسه و بریتانیا موسوم به تروئیکای اروپایی به ویژه عملیاتی نشدن سازو کار ویژه تبادل مالی وتجاری با ایران موسوم به اینستکس و به مثابه واکنش طبیعی ایران به نقض عهد اروپایی ها ملاحظه کنند.138/118

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

138/118

بیشتربخوانید:

آغاز نشست فصلی شورای حکام در مقر آژانس اتمی در وین