ایران پرس- عربستان سعودی از مارس 2015 در قالب ائتلافی به همراهی امارات، جنگی ظالمانه علیه مردم یمن به راه انداخته و تاکنون ده ها هزار نفر از مردم یمن را شهید و زخمی کرده است.

برخی کشورهای اروپایی و آمریکا سهم مهمی در این جنگ با ارائه انواع کمک های لجستیکی، اطلاعاتی و پشتیبانی رزمی از سعودی ها و اماراتی ها دارند.

در پی حملات جدید ائتلاف سعودی به یمن به ویژه بمباران شهرهای مختلف این کشور، اتحادیه اروپا روز دوشنبه 30 مارس با صدور بیانیه ای نسبت به نقض آتش بس در این کشور ابراز نگرانی کرد. 

در بیانیه این اتحادیه که توسط سخنگوی آن قرائت شد آمده است: با وجود درخواست‌های مکرر جامعه بین‌الملل از طرف‌های درگیر در یمن برای عمل به درخواست دبیرکل سازمان ملل متحد در خصوص برقراری آتش‌بس، درگیری‌های نظامی همچنان ادامه دارد. 

سخنگوی اتحادیه اروپا بر بیانیه "مارتین گریفیث"، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در یمن درباره ضرورت توقف فوری درگیری‌های مسلحانه تأکید کرد.

این اتحادیه از طرف‌های درگیر خواست فرصت‌ها را برای کاهش درگیری‌ها غنیمت شمرده و از آن جهت آتش‌بس رسمی بهره‌برداری کنند. اتحادیه اروپا همچنین بر ادامه ارائه حمایت کامل از روندی که سازمان ملل متحد در پیش گرفته، تأکید کرد.

این بیانیه در حالی صادر شده که اروپایی ها هیچ توجهی به اقدامات مخرب ائتلاف سعودی در دامن زدن و تداوم جنگ ظالمانه علیه مردم یمن ندارند که بدون توجه به نقض توافقات کنونی درباره آتش بس، تلاش دارند تا مناطق مختلف یمن را هدف حملات خود قرار دهند.

اتحادیه اروپا مدعی است که حمله موشکی انصارالله به عربستان و نیز درگیری‌های نظامی در استان مأرب و اطراف آن و حملات اخیر به استان صنعاء  توسط هواپیماهای سعودی نگرانی بروکسل را برانگیخته است.

با این حال اعضای این نهاد اروپایی به این مساله که عملیات مقاومت یمن از جمله پرتاب موشک و عملیات پهپادی علیه رژیم سعودی صرفا واکنشی به اقدامات متجاوزانه و غیر انسانی سعودی ها و اماراتی ها علیه مردم مظلوم یمن است توجهی ندارند و برخورد آنها با بحران یمن به گونه ای است که گویا این یمنی ها هستند که ابتدا به ساکن، به عربستان سعودی و امارات حمله کرده اند.

 مساله دیگر این است که اتحادیه اروپا در حالی خواهان آتش بس در جنگ یمن شده که مشارکت برخی کشورهای اروپایی مانند فرانسه و بریتانیا در کنار آلمان را در تجهیز و تسلیح ائتلاف سعودی با فروش های عظیم تسلیحاتی به عربستان و امارات نادیده می گیرد.

هر چند دولت ائتلافی آلمان به دلیل مخالفت احزاب چپگرای این کشور ناچار شده برای سومین بارتعلیق فروش تسلیحات به رژیم سعودی را اعلام کند، اما فرانسه به عنوان دومین کشور مهم اتحادیه اروپا از حامیان اصلی ائتلاف سعودی در جنگ یمن است.

فرانسه به عنوان سومین کشور بزرگ صادر کننده سلاح به عربستان، همچون آمریکا و بریتانیا نقش قابل ملاحظه ای در حمایت از ائتلاف سعودی دارد.

پاریس و ریاض در دوره ریاست جمهوری "امانوئل مکرون" رییس جمهوری کنونی فرانسه بر تقویت همکاری های نظامی و تسلیحاتی تاکید می کنند و در این چارچوب نتیجه سفر "محمد بن سلمان " ولیعهد سعودی در اوایل آوریل 2018 به فرانسه، انعقاد قراردادهای نظامی و اقتصادی به ارزش 18 میلیارد دلار بود.

"محمدعلی الحوثی" رییس شورای عالی انقلاب یمن اواخر دسامبر 2019 با بیان اینکه فرانسه سلاح و توانمندی های نظامی خود را در اختیار ائتلاف عربستان قرار می دهد، اعلام کرد: این یک جنایت است و قانون فرانسه هم نسبت به قراردادهای تسلیحاتی این کشور با متجاوزان به یمن و ارسال سلاح به آنان بی تفاوت است.

بریتانیا نیز هر چند در 31 ژانویه 2020 از اتحادیه اروپا جدا شد اما در سال های اخیر از بزرگترین تامین کنندگان سلاح برای سعودی ها بوده است. روزنامه بریتانیایی گاردین روز 29 مارس 2020 طی گزارشی نوشت که عربستان سعودی از سال 2015 حدود 5.3 میلیون پوند (6 میلیارد دلار) از بریتانیا سلاح خریداری کرده است.

 به گفته "اندرو اسمیت" سخنگوی پویش علیه تجارت اسلحه: سلاح‌های بریتانیا در یمن عامل اصلی تداوم درگیری در این کشور است. این معاملات تسلیحاتی، غیر اخلاقی است و بر اساس حکم دادگاه، غیر قانونی است. 

اگر اتحادیه اروپا واقعا در زمینه برقراری آتش بس در جنگ یمن صداقت و جدیت دارد بهتر است کشورهای بزرگ این اتحادیه از ادامه فروش سلاح به سعودی ها و اماراتی ها خودداری کنند تا آنها قادر به ادامه  اقدامات جنگ افروزانه خود در یمن نشوند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

139/118

بیشتر بخوانید:

محمد عبدالسلام: یمن به حملات متجاوزان پاسخ خواهد داد

افزایش فروش تسلیحات بریتانیا به عربستان و امارات