ایران پرس- با گسترش بحران کرونا در جهان و به رغم تاکید بر همکاری های جهانی در کنترل و کاهش شیوع این ویروس، ادامه اعمال تحریم های اقتصادی از سوی برخی کشورها از جمله آمریکا سبب اختلال در مبارزه با کرونا و محدودیت های دسترسی به برخی مایحتاج پزشکی و بهداشتی از سوی کشورها شده است.

در این راستا اتحادیه اروپا اعلام کرد که با هدف کمک به مقابله با شیوع ویروس کرونا، تحریم‌های خود علیه برخی کشورها از جمله سوریه، لیبی و یمن را کاهش می‌دهد.

در حال حاضر به رغم توصیه های جهانی، جنگ در لیبی، یمن، سوریه و برخی دیگر از کشورهای جهان ادامه دارد. این در حالی است که ادامه اعمال تحریم ها از سوی اروپا و واشنگتن نیز شرایط کنونی را دشوارتر و دسترسی به تجهیزات پزشکی و بهداشتی را سخت تر کرده است.

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه تحریم‌ها نباید عملیات ارسال تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای مقابله با ویروس کرونا را با مشکل مواجه کند، گفت: تحریم‌ها در تشدید خطر شیوع ویروس کرونا در کشورهای به خصوصی نظیر سوریه،‌ لیبی و یمن که در آنجا درگیری وجود دارد، نقش دارد.

شیوع ویروس کرونا در جهان و مرگ هزاران تن بر اثر آن سبب شده تا کشورهای مختلف تمهیدات مختلف  بهداشتی، پزشکی و مقررات خاص اجتماعی وضع کنند. تعطیلی مراکز  و کارخانجات، اعمال قرنطینه و مقررات منع رفت و آمد، اخذ تصمیمات مختلف اقتصادی برای مقابله با بحران اقتصادی ناشی از کرونا همچنین لغو برخی قوانین پایه ای چون بستن مرزها در اتحادیه اروپا از جمله این قوانین است.

در این راستا مقامات سازمان های جهانی با تاکید بر اینکه برای پیروزی بر این ویروس، باید همکاری های جهانی تقویت شود بر بازنگری برخی قوانین و محدودیت های اعمال شده چون تحریم ها، تاکید دارند.

«میشل باشلت» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه تحریم ها تاثیر مخربی بر بخش سلامت کشورها و حقوق بشر در کشورهایی که با ویروس کرونا مواجه هستند دارد، بر بازنگری فوری در این تحریم ها تاکید کرد و گفت: در این شرایط حساس و مهم هم به دلیل سیستم بهداشت جهانی و هم به خاطر حمایت از جان و حقوق میلیون ها انسان در کشورهای تحت تحریم، تحریم ها باید تعلیق و یا تخفیف داده شود.

به رغم وضعیت فوق العاده کنونی و همه درخواست های بین المللی جنگ و اعمال تحریم ها همچنان ادامه دارد. در لیبی و یمن به رغم شیوع کرونا جنگ ادامه دارد و کمک رسانی ها متوقف شده است.

عبدالنصیر أبوبکر، رییس گروه پیش گیری از بیماری های واگیر دار سازمان جهانی بهداشت ضمن ابراز نگرانی از ضعف در نظام مراقبت و کنترل بخش درمان و بهداشت در سوریه و یمن هشدار داد این کشورها در آینده نزدیک شاهد گسترش بسیار سریع ویروس کرونا خواهند بود.

این وضعیت در حالی است که تحریم های واشنگتن نیز خود مانعی بر سر راه مبارزه با شیوع کرونا است. آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین کشورهایی که سالهاست حربه تحریم را برای مقابله با کشورهایی که بر خلاف خواسته واشنگتن عمل می کنند، به کار می برد، همچنان بر ادامه اعمال تحریم ها تاکید دارد.

ایران و ونزوئلا هم اکنون تحت سخت ترین تحریم های واشنگتن قرار دارند و در این شرایط دشوار نیز دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از عدم لغو تحریم ها علیه ایران سخن گفته و وزارت خارجه آمریکا نیز تصریح کرده است که حاضر به آزادسازی دارایی‌های نقدی ایران به منظور کمک به جمهوری‌ اسلامی در مقابله با بیماری کووید-19 نیست.

این موضع گیری آمریکا در حالی است که دلیل اصلی افزایش ابتلا و مرگ و میر کرونا در ایران تحریم های سخت گیرانه آمریکا و قطع ارتباط ایران با نظام مالی بین المللی برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی ذکر شده است؛ چنانکه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران چندی پیش در صفحه توئیتر خود نوشت: تحریم های غیرقانونی آمریکا به توانمندی ایران در مبارزه با کرونا کووید 19 صدمه زده است.

اکنون اروپا اعلام کرده است که به دلیل شرایط ویژه کنونی کاهش تحریم ها را علیه لیبی، یمن و سوریه بررسی کرده و کاهش می دهد، اگر چه می توان این اقدام را گامی درست و مفید از سوی اروپا تلقی کرد اما در چنین زمانه ای که روز به روز بر قربانیان کرونا درجهان اضافه می شود و بسیاری حتی نگران شرایط اقتصادی پس از کرونا هستند، به نظر می رسد تاکید بر چند جانبه گرایی و برداشتن موانع تحریمی و گام برداشتن در راستای همکاری و همدلی جهانی تنها راه نجات از این بحران همه گیر جهانی تلقی شود.117/118

نویسنده: آتوسا دینیاریان