سازمان مدافع حقوق بشر اروپایی، در بیانیه‌ای مزاحمت جنگنده آمریکایی برای هواپیمای ایرانی را عملی مجرمانه خواند که باید برای جلوگیری از تکرار آن تحقیقات فوری انجام شده و خاطیان مجازات شوند.

به گزارش خبرگزاری ایران‌پرس، دو فروند جنگنده آمریکایی روز پنجشنبه برای هواپیمای مسافربری ایران در آسمان سوریه ایجاد مزاحمت کردند که این اقدام موجب آسیب به برخی از مسافران این پرواز شد.

«بیل اوربان» Bill Urban سخنگوی سازمان تروریستی سنتکام (ستاد فرماندهی نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه غرب آسیا، آسیای مرکزی و شرق آفریقا) با اعتراف به مزاحمت جنگنده‌های آمریکایی برای هواپیمای ایرانی مدعی شد، این اقدام حرفه‌ای بوده و بر اساس معیارهای بین‌المللی صورت گرفته است.

"سازمان ناظر حقوق بشر اروپا غرب آسیا" با انتشار بیانیه‌ای، ایجاد مزاحمت جنگنده آمریکایی برای هواپیمای مسافربری شرکت ماهان در مسیر تهران به بیروت را نقض جدی توافق‌های بین المللی مرتبط با ایمنی هوانوردی غیرنظامی خواند.

در این بیانیه آمده که طبق کنوانسیون ۱۹۷۱میلادی مونترال، تهدید مذکور عملی مجرمانه به شمار می رود چرا که جان غیرنظامیان را به خطر انداخته است.

در این بیانیه آمده است، یک هواپیمای نظامی مسلح برای یک هواپیمای غیرنظامی مزاحمت ایجاد کرده و جان ده‌ها مسافر غیرنظامی آن را به خطر انداخته است.

این سازمان همچنین خواهان آن شد که سازمان‌های ملی و بین المللی مربوطه به خصوص سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) تحقیقات فوری، شفاف و مستقلی در مورد این اقدام انجام داده و نتایج آن را در اختیار مجمع عمومی سازمان ملل قرار دهند تا تدابیر لازم برای مجازات خاطیان اتخاذ شده و از تکرار چنین اقدام‌هایی در آینده جلوگیری شود.

این سازمان، هشدار داد که در غیر اینصورت، وقوع اقدام‌های مشابه می‌تواند به بی‌ثبات شدن هوانوردی غیرنظامی و دیگر پیامدهای امنیتی و اقتصادی در سطح جهانی منجر شود.

رسانه های اسپانیایی زبان و اروپایی، نیز به اقدام تنش آفرین جنگنده های آمریکایی پرداختند.

نشریه ونزوئلایی ال ناسیونال، در  گزارشی با اشاره به ادعای غیرمنطقی آمریکا که اقدام جنگنده های نظامی این کشور را یک بازرسی معمولی در فاصله ۱۰۰۰ متری جلوه داده نوشت: بنابر اعلام خلبان ایرانی، هواپیمای مسافربری ماهان ایر برای حفظ ایمنی مجبور شده است به اندازه لازم از جنگنده ها فاصله بگیرد.

پایگاه خبری سوئیس اینفو؛ در تیتر خبری خود این اقدام را «عملیاتی» نزدیک هواپیمای تجاری ایرانی عنوان کرد.

بخش اسپانیولی پایگاه خبری بین المللی دویچه وله نیز در تیتر خود این اقدام خصمانه را به «حمله» جنگنده آمریکا تعبیر کرده و نوشت: ایران به حمله جنگنده آمریکایی دربرابر پرواز تجاری اعتراض کرد.

با گذشت بیش از یک روز از سانحه تهدید هواپیمای مسافربری ماهان توسط جنگنده‌های متجاوز آمریکایی، نهادهای بین‌المللی و کشورهایی که داعیه دفاع از حقوق بشر و حقوق بین‌الملل دارند، تاکنون اظهارنظری نکرده‌اند.

گفته می شود؛ جنگنده های آمریکایی با پنهان شدن عمدی در پشت هواپیمای مسافربری ایران، قصد داشته‌اند  پدافند هوایی سوریه را مجبور به شلیک به این هواپیما کنند.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز جمعه در پی ایجاد مزاحمت جنگنده‌های آمریکایی برای هواپیمای مسافربری ایران در آسمان سوریه، مقابله جامعه جهانی با یاغی‌گری‌های آمریکا را در منطقه غرب آسیا خواستار شد.

سازمان هواپیمایی کشوری ایران هم در اطلاعیه‌ای اقدام جنگنده های آمریکایی در تعرض به هواپیمای مسافربری ایرانی را مصداق بارز نقض حقوق بین الملل و مقررات و استانداردهای هوانوردی دانست و رسیدگی فوری شورای سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی "ایکائو" به این موضوع را خواستار شد.

بیشتر بخوانید:

نماینده ایران خطاب به گوترش: امریکا مسئول هر حادثه احتمالی در مسیر هواپیمای ماهان است

مزاحمت 2 جنگنده‌ متخاصم برای هواپیمای مسافربری ایران در آسمان سوریه