ایران پرس: تنش های سیاسی در روابط میان روسیه و اتحادیه اروپا به طور وسیعی گسترش یافته است.

در این راستا تحریم مقامات سیاسی طرف متقابل از سوی هر دو طرف به عنوان یکی از حربه های اصلی مورد توجه قرار گرفته است.

وزارت خارجه روسیه در اقدامی متقابل مبنی بر تحریم اتباع روسی، «دیوید ساسولی» رئیس پارلمان اروپا و هفت شخص دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و نمایندگان ساختارهای رسمی این اتحادیه را در فهرست سیاه قرار داد.

در پی این اقدام مسکو، روسای شورا، پارلمان و کمیسیون اروپا در بیانیه ای این اقدام روسیه را بی اساس و فاقد هرگونه توجیهی دانسته اند، زیرا مستقیما اتحادیه اروپا را هدف قرار داده است.

اگرچه تنش ها در روابط میان روسیه و غرب از سال 2014 افزایش یافته است  اما  طی ماه های اخیر با تغییرات سیاسی در آمریکا و نزدیکی بیشتر اتحادیه اروپا به این کشور، تنش در روابط میان روسیه و اتحادیه اروپا به سطح بی سابقه ای رسیده است.

«جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: "روابط ما با روسیه به پایین‌ترین سطح رسیده و به هر اقدامی از طرف آنکه ما را تهدید کند، پاسخ خواهیم داد."

حمایت اتحادیه اروپا از «الکسی ناوالنی» منتقد اصلی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و سرکرده مخالفان این کشور از یکسو و بحران اوکراین و افزایش تنش ها در شرق این کشور سبب افزایش مداخلات اروپا در راستای حمایت از اوکراین در برابر روسیه و گسترش بحران در روابط میان غرب و روسیه شده است.

در این راستا اقدامات تحریمی، حمایت های نظامی و سیاسی از اوکراین به عنوان حربه های فشار از سوی غرب و آمریکا علیه روسیه  مورد استفاده قرار گرفته است؛ همچنین چندین کشور از جمله لهستان و جمهوری چک تعدادی از دیپلمات های روسیه را اخراج  و اتحادیه اروپا و آمریکا تحریم ها علیه مقامات روسیه را گسترش داده اند.

این اقدامات واکنش شدید روسیه را به دنبال داشته است. روسیه نیز بسیاری از دیپلمات های کشورهای اروپایی را اخراج و در تازه ترین اقدام، رئیس پارلمان اروپا و هفت شخص دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و نمایندگان ساختارهای رسمی این اتحادیه را در فهرست سیاه قرار داد.

ابعاد اقتصادی تشدید تنش ها میان روسیه و اتحادیه اروپا

تشدید تنش ها اکنون ابعاد اقتصادی نیز به خود گرفته است. در این راستا پارلمان اروپا قطعنامه‌ای را به تصویب رساند که خواستار اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه و اخراج این کشور از شبکه مالی «سوئیفت» (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) است، این موضوع ممکن است در ادامه راه‌اندازی خط لوله «نورد استریم 2» را مختل کند، پروژه ای که با اجرای آن نیازهای اقتصاد اروپا به گاز از راه ارزان تری برآورده می شود.

رویایی روسیه و کشورهای اروپایی در حالی اوج گرفته است که اختلافات سیاسی میان روسیه و آمریکا نیز همچنان ادامه دارد و آمریکا نیز تحریم های گسترده ای را علیه این کشور اعمال کرده است، به نظر می رسد نزدیکی آمریکا و اروپا به ویژه طی چند ماه اخیر سبب شده اکنون اروپا به عنوان بازیگر اصلی علیه روسیه اعمال نقش کند غافل از اینکه در صورت ادامه بحران، اروپا به شدت متضرر خواهد شد زیرا واشنگتن معمولا در مواقع بحران، پشت متحدان خود را خالی کرده و در راستای منافع خود عمل می کند.

از سوی دیگر اروپا و روسیه مرزهای نزدیک و مشترکی داشته و هرگونه اختلاف، آتش جنگ در این منطقه را شعله ور خواهد کرد؛ در این راستا وزارت خارجه روسیه در بیانیه ای تاکید کرد که تحریم های اروپا با دانش و تشویق آمریکا که علاقه خود را برای تبدیل دوباره اروپا به صحنه رویارویی پنهان نمی کند، اعمال می شود و هدف تحریم های اروپا، بازدارندگی پیشرفت روسیه به هرقیمتی است.

«آلکسی پوشکوف» عضو ارشد کمیته سیاست اطلاعاتی شورای فدراسیون (سنای) روسیه گفت: "جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به زانو درآوردن روسیه را هدف قرار داده است اما نمی تواند به این هدف خود برسد."

افزایش دامنه تنش ها می تواند زنگ خطر جدی در روابط روسیه و غرب و همچنین صلح و امنیت در مرزهای روسیه و اروپا باشد، موضوعی که تنها آمریکا از آن بهره برداری خواهد کرد و اروپا در ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی زیان خواهد دید، نکته ای که از دید مقامات اروپایی نیز پنهان نمانده و برخی مقامات اروپا نسبت به آن هشدار داده اند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

رئیس پارلمان اروپا در فهرست سیاه روسیه قرار گرفت

واکنش اتحادیه اروپا به تحریم‌های مسکو